Premijerni nastup i odmah trijumf! Uspjeh je to koji su proteklog vikenda u Varaždinskim Toplicama na 8. Danima hrvatskog kulinarstva polučile učenice bjelovarske Turističko-ugostiteljske i prehrambene škole pobijedivši na 6. Kamelija kupu. Matea Tozin, Gabrijela Rihtarić i Nikolina Buček pod mentorstvom Jasne Ivanišević vještinom i znanjem zadivile su ocjenjivački sud od vodećih imena hrvatskog kulinarstva.
Tri slijeda
Način na koji se odvijalo dvodnevno natjecanje govori da su mlade kuharice za pobjedu doista morale pokazati da „znaju znanje“.
– Prvi dan svaka od devet ekipa dobila je košaru s namirnicama i rok od 60 minuta da napiše recepturu po kojoj će sutradan izvesti meni od tri slijeda – objašnjavajući propozicije, kazala je J. Ivanišević napominjući da su u tom dijelu ekipama savjetom mogli pomagati i njihovi mentori.
– Za hladno predjelo napravile smo "svinjski lungić na bijelo" s prilogom od trokutića izrađenih od pirea od graška i nadjeva od riže i sira ribanca – objasnila je Matea Tozin dodajući da pripremljeno jelo servirano na tanjuru izgleda efektno, atraktivno i decentno, što se uz sam okus u ocjenjivanju također boduje. Za glavno jelo su izradile, kako kažu, “goveđu pisanicu na naš način” s čak tri priloga, dok su za desert ponudile “kraljevsku jabuku”.
Još žele puno učiti
Tvrde da nije bilo treme iako su se, kažu, na početku ipak malo spetljale, no brzo su se pribrale i sve odradile kako su zamislile. U pripremi jela ekipama mentori nisu smjeli pomagati, tako da su za pobjedu ipak same najviše zaslužne.
– Djevojke su vrijedne i tijekom praktične nastave pokazuju veliku zainteresiranost pa je pobjeda doista odraz njihova znanja i vještine – pohvalila ih je mentorica. Naše pitanje – što im znači pobjeda i činjenica da su ove godine najbolje u Hrvatskoj – na lica ovih mladih kuharica izmamilo je samo sramežljivi osmijeh. Skromno su poručile da im pobjeda laska, no ipak moraju još puno toga naučiti.
Bravo djevojke Novinar sjedi 1,postoji li po tvom misljenju nasa rijec za CHEFICE?????