Božić dolazi svima, jelovnici će na Badnjak, Božić i
Štefanje biti bogatiji nego inače, ali razlike, prije svega
uvjetovane materijalnim mogućnostima, protežu se do neslućenih
razmjera. Dok će neki dvaput okrenuti svaku kunu te s najbližima
podijeliti srdele po 15 kuna za kilogram, drugi će svoje goste
impresionirati naručujući kavijar kaspijske jesetre kilogram kojega
stoji 50 tisuća kuna. Troškovi svetkovina nemaju granica, no
pokušali smo okvirno izračunati koliko stoji najjeftiniji i
najskuplji blagdanski stol.
Za riblju večeru na Badnjak, božićni objed te veselicu na
Štefanje, šesteročlana obitelj skromnih
materijalnih mogućnosti opskrbit će svoj stol svime što je
potrebno za tek nešto više od tristotinjak kuna.
Oni pak koji ne pitaju za cijenu, za isti brojčani sastav na ista tri
svečana obroka, u te će dane potrošiti i 75.000 kuna, gotovo
tristotinjak puta više!
Ribar i sok
Uzmimo da se četveročlanoj obitelji s dvoje djece za blagdane pridruže
baka i djed, a muče ih tipični hrvatski problemi: nezaposlenost,
minimalci, krediti. Najjeftiniji izbor za badnju, posnu večeru srdele
su po 15 kuna za kilogram i salata od krumpira, čemu dodajemo po litru
soka od jabuka po pet kuna i litru jeftinoga crnog vina Ribar po 12 i
pol kuna. Takva badnja večera stoji 40 kuna. Središnji,
božićni ručak, umjesto purice zamijenit će piletom po 18 kuna za
kilogram, a treba im 2,5 kilograma. Tu su i dva 250-gramska paketa
mlinaca po 7 kuna (15 kuna ukupno), za kilogram zelene salate kristalke
dat će 8 kuna, a 20 kuna dostajat će za domaći kolač. Po dvije litre
vina i soka stajat će 35 kuna, pa kompletni božićni ručak u tom slučaju
košta oko 120 kuna. Na Štefanje nerijetko se
poslužuje ono što je ostalo od Božića, no odluče li se
počastiti odojkom (34 kune za kilogram, 85 kuna za 2,5 kilograma) i
francuskom salatom (otprilike 15 kuna), s pićem i kolačima taj će obrok
pokriti oko 170 kuna.
Gusja i pačja jetra
Sasvim drukčiji blagdanski stol izgledat će (i koštati!) na
drugom dijelu grada, u kojoj od vila u tzv. elitnim četvrtima. Ondje
domaćica ne peče kolače do dugo u noć, nego pomno slaže ekskluzivnu
narudžbu koja će biti dostavljena. Tu govorimo o pravom kavijaru Beluga
royal od kaspijskih jesetri, koje isključivo po narudžbi nabavlja
Stephan Macchi, kuharski kreator svjetskoga glasa koji distribuira
luksuznu i ekstravagantnu hranu najzahtjevnijim hrvatskim klijentima.
Kilogram toga kavijara stoji 50 tisuća kuna i dostavlja se svjež,
najkasnije 24 sata od narudžbe. Chef Macchi preporučuje i probrane
primjerke jadranskih škampa, kojih šest ide u
kilogram, a on stoji tristotinjak kuna. Naručuju se i gusja,
odnosno pačja jetra, kilogram kojih stoji po tisuću kuna, ili teleći
file za 150 kuna po kilogramu. Kvalitetan meni stoji oko 500 kuna po
osobi odaje Macchi.
Pa ako je 3000 kuna meni za šestero, piće 20-ak tisuća kuna,
i još otprilike 2000 kuna za torte i kolače te sokove,
dolazi se do vrtoglavih 25.000 kuna po blagdanskom danu koje će
potrošiti imućni.
BOŽIĆNI ŠOPING