praćenje ruske vojne aktivnosti

Bliže Ukrajini: NATO će premjestiti izviđačke zrakoplove u Rumunjsku

Aerial Rehearsal for the Bastille Day Parade - Paris
Raphael Lafargue
13.01.2023.
u 10:43

NATO nije precizirao koliko će od njegovih 14 AWACS-a trenutno stacioniranih u Njemačkoj biti poslano u Rumunjsku, ali prema vojnim izvorima tri će zrakoplova biti raspoređena u tu istočnoeuropsku zemlju, doznaje dpa.

NATO će premjestiti nekoliko svojih izviđačkih zrakoplova trenutno stacioniranih u Njemačkoj u Rumunjsku pa će oni biti bliže Ukrajini, piše dpa. Izviđački zrakoplovi sa Zračnim sustavom za upozoravanje i kontrolu (AWACS) trebali bi stići u Bukurešt u utorak "kako bi podržali pojačanu prisutnost saveza u regiji i pratili rusku vojnu aktivnost", priopćio je NATO u petak.

Zrakoplovi AWACS, koji se uobičajeno nalaze u blizini Aachena u zapadnoj Njemačkoj, bit će stacionirani u bazi rumunjskih zračnih snaga u Otopeniju blizu Bukurešta, nekih 200 kilometara od istočne granice EU i NATO-a s Ukrajinom.

Tamo će ostati nekoliko tjedana.

"Dok ruski ilegalni rat u Ukrajini nastavlja prijetiti miru i sigurnosti u Europi, ne smije biti sumnje u odlučnost NATO-a da zaštiti i obrani svaki pedalj savezničkog teritorija", rekla je glasnogovornica NATO-a Oana Lungescu.

"Naš AWACS može otkriti zrakoplove udaljene stotinama kilometara, što ih čini ključnim za NATO-ovo odvraćanje i obrambenu poziciju. Zahvaljujem Rumunjskoj što je ugostila zrakoplove jer time daje važan doprinos našem ranom upozoravanju", dodala je.

Oko 180 vojnika bit će također raspoređeno u vojnu bazu Otopeni.

NATO nije precizirao koliko će od njegovih 14 AWACS-a trenutno stacioniranih u Njemačkoj biti poslano u Rumunjsku, ali prema vojnim izvorima tri će zrakoplova biti raspoređena u tu istočnoeuropsku zemlju, doznaje dpa.

AWACS može locirati i identificirati druge zrkaoplove na udaljenosti većoj od 400 kilometara. Ti zrakoplovi mogu proslijediti informacije svim ostalima u zračnom prostoru koji su opremljeni na odgovarajući način. U prošlosti su bili raspoređeni tijekom operacija protiv terorističkih skupina poput Islamske države te u Afganistanu.

Ključne riječi

Komentara 17

Avatar Malo_vitra
Malo_vitra
17:16 13.01.2023.

Pa zašto do sada nisu bili potrebni? Možda su Rusi uništili PZO i sad uvode zrakoplovstvo u borbu iako ne vjerujem u to jer nema na vijestima.

DP
Dpejakovic2
10:58 13.01.2023.

Odlična odluka, s obzirom da su već napali Gruziju i Ukrajinu i u maniri nacista proglasili osvojene dijelove tih država dijelom Ruske federacije. Jučer su javili da su uništili četiri Bradley borbena vozila koja još nisu ni stigla u Ukrajinu (glasnogovornik Ruske vojske), uz to su uništili 40 HIMARS-a, par stotina zrakoplova itd. Lažu kad otvore usta isto kao i naši istočni susjedi svrbi.

Avatar 100percentFedUp
100percentFedUp
11:24 13.01.2023.

Onaj dron sto se srusio u Zagrebu... jos se ne zna ni tko ga je poslao ni kojom putanjom je letio, a morao je preletjeti barem jednu NATO clanicu! Da mu nije nestalo goriva, vjerojatno bi se bezbjedno i vratio tamo odakle je i dosao! Zlocinacki savez je mnogo veca sila na papiru nego na bojistu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije