TVRTKE

Blokirali račun tvrtke zbog duga prije njezina postanka

04.07.2002.
u 00:00

Tisuću sam puta kucala na vrata šefice prisilne naplate, a Gradsko stambeno reagiralo je tek kad su ih iz Zagrebačke banke prisilili da objasne okolnosti blokade i napokon riješe spor - kaže gospođa Terzija

- Gradsko stambeno-komunalno gospodarstvo blokiralo je račun tvrtke "Teniks" trgovina jer, kako oni kažu, nije plaćen najam za prostor koji to poduzeće nije nikada koristilo, niti je imalo rješenje o najmu. Mene, koja državi nikada nisam dugovala i uredno podmirujem sve obveze, dovode u situaciju da poslovnim partnerima objašnjavam zašto sam u blokadi. Vrhunac je svega sudsko rješenje o blokadi računa, koje je doneseno bez saslušanja druge strane - ogorčena je Jasminka Terzija, koja vodi zlatarnicu "Teniks", inače sestrinsku tvrtku suprugova poduzeća.

Koliko državna administracija može biti površna i do kojih granica seže ljudski nemar, Jasminka Terzija nije ni slutila kad se prije četiri godine odlučila natjecati za najam gradskog prostora u Ilici 96. Tim se prostorom prije služilo posrnulo poduzeće "Rubin", u kojem je gospođa Terzija bila direktorica. Kad je "Rubin" propao, Grad ponovno raspisuje natječaj za najam prostora, na kojem je Jasminka Terzija - i nakon uložene žalbe na odluku - odbijena.

Netom je pronašla novi prostor za vlastiti biznis, na banci ju je dočekalo iznenađenje.

- Blokirali su račun tvrtke uz obrazloženje da nije plaćen najam prostora u Ilici 96 i to za prva četiri mjeseca 1997. godine, kad "Teniks" trgovina nije ni postojala. "Teniks" trgovina registrirana je tek koncem godine - kaže gospođa Terzija i dodaje:

- Čim bi mi novac stigao na račun, banka bi ga oduzela u korist GSKG-a, odnosno Ureda za upravljanje imovinom Grada, a račun svela na ništicu. Banka je tu bila nemoćna i radila je po sudskom nalogu. No, žalosno je da nikakvi pravni argumenti, nikakva papirologija i pokušaji razgovora nisu urodili plodom. U GSKG-u jednostavno su me ignorirali. Tisuću sam puta kucala na vrata šefice prisilne naplate Ane Župan i ostalih kolega, da bih, umjesto duboke isprike, slušala rečenicu kako sam im sa svojim problemima već dosadila.

Tek kad je na slučaj dopisom reagirao Grad, koji je ustanovio da Jasminka Terzija uistinu nije koristila sporni prostor u razdoblju za koje ju terete, GSKG joj vraća oduzeti novac, čime izravno priznaje svoju pogrešku. Kad je pomislila da je sve napokon riješeno, u GSKG-u su joj priredili novi šok.

- Prvi novac koji je bio uplaćen na moj račun, opet je oduzet, jer Gradsko stambeno nije povuklo ovrhu na sudu. Reagirali su i postali ljubazniji tek kad su ih iz Zagrebačke banke prisilili da objasne okolnosti blokade i napokon riješe spor - kaže gospođa Terzija, čiji slučaj - kad je riječ o državnoj administraciji - sigurno nije osamljen.

Ona je svoj problem riješila. No, bit nije u povratu oduzeta novca, već u tome da državni aparat, suprotno malom čovjeku, i te kako ima pravo na pogrešku. Premda Jasminka Terzija zbog tromjesečne agonije ne namjerava tužiti GSKG, nameće se pitanje tko će malom čovjeku naknaditi štetu. I naplatiti kamate, što bi - da je suprotno - svakako bilo učinjeno.

Osim na Gradsko stambeno-komunalno gospodarstvo, gospođa Terzija ogorčena je na sudstvo, koje - kako kaže - donosi represivne mjere prije nego što "krivac" iznese obranu. Naime, priliku da opravda vlastiti obraz i argumentima dokaže kako uistinu nije koristila sporni prostor u Ilici 96, Jasminka Terzija na sudu - kaže - nije ni dobila.

Danijela Ćuk

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije