NAKON PUTINOVOG DEKRETA

Stigle prve reakcije iz EU: Besramno kršenje međunarodnog prava, slijede sankcije!

Foto: Kolaž/REUTERS/PIXSELL
1/9
21.02.2022.
u 23:28

Morat ćemo čekati da vidimo što će točno biti u Donecku i Lugansku. Rekao sam ranije da sankcije ovise o prvom koraku ruskog ulaska ondje, rekao je Johnson

Slijede sankcije protiv onih koji su uključeni u ovaj nezakonit čin, poručili su predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin večeras potpisao odluku o priznanju dviu samoproglašenih narodnih republika na teritoriju Ukrajine kao samostalnih i suverenih država.

“Taj korak predstavlja besramno kršenje međunarodnog prava i sporazuma iz Minska. Unija će reagirati sankcijama protiv onih koji su uključeni u ovaj nezakonit čin. Unija ponavlja svoju nepokolebljivu podršku neovisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine unutar međunarodno priznatih granica”, kaže se u zajedničkom priopćenju predsjednika dviju EU institucija. 

Među državama članicama Europske unije, kako neslužbeno doznajemo, ipak još postoje dileme treba li na ovaj Putinov potez reagirati punom snagom unaprijed pripremljenih sankcija protiv Rusije ili treba reagirati samo djelomično, ostavljajući punu snagu pripremljenog paketa sankcija za slučaj da nakon priznanja Luganska i Donjecka slijedi i ruska vojna invazija na zasad neokupirani dio Ukrajine. 

'Ovo što se dogodilo je krajnje loša vijest'

Rusko priznanje odmetnutih pokrajina na istoku Ukrajine jasno je kršenje međunarodnog prava, rekao je u ponedjeljak britanski premijer Boris Johnson. 

"Vladimir Putin je upravo objavio da Rusija priznaje odmetnute republike Donjeck i Lugansk. To je jednostavno kršenje međunarodnog prava. To je flagrantno kršenje suvereniteta i integriteta Ukrajine", rekao je Johnson na tiskovnoj konferenciji. 

Dodao je da tek treba vidjeti što će točno sada događati na istoku Ukrajine, ali da zapad mora pritisnuti Rusiju što je više moguće.

"Morat ćemo čekati da vidimo što će točno biti u Donecku i Lugansku. Rekao sam ranije da sankcije ovise o prvom koraku ruskog ulaska ondje", kazao je Johnson. "Ovo što se dogodilo je krajnje loša vijest".

Drugi koji se oglasio nakon Putinova priznanja proruskih regija bio je latvijski ministar vanjskih poslova Edgars Rinkevics. "Priznanje takozvanih narodnih republika Donecka i Luhanska flagrantno je kršenje ukrajinskog teritorijalnog integriteta. Latvija to najstrože osuđuje i traži da EU odmah uvede sankcije Rusiji".

Reakcija iz Francuske

Emmanuel Macron je u ponedjeljak osudio odluku Vladimira Putina i zatražio da se Moskvi uvedu "ciljane europske sankcije", priopćila je Elizejska palača.

Francuski predsjednik je zatražio "izvanredan sastanak UN-ova Vijeća sigurnosti", osudivši "jednostrano kršenje međunarodnih obveza Rusije i povredu ukrajinskog suvereniteta", navodi se u priopćenju.

Macron je također sazvao hitnu sjednicu nacionalnog vijeća sigurnosti na temu najnovijeg razvoja događaja povezanog s Ukrajinom.

Njemačka: 'Konzultiramo se sa saveznicima'

Njemačka se u ponedjeljak pridružila nizu zemalja koje rusko priznanje dviju ukrajinskih odmetnutih regija smatraju "besramnim kršenjem međunarodnog prava" i namjerava odgovoriti na taj potez. 

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock priopćila je da se Njemačka konzultira sa saveznicima o odgovoru na ruski potez.

"Današnje priznanje dviju separatstičkih, samoproglašenih narodnih republika na istoku Ukrajine besramno je kršenje međunarodnog prava i težek udarac svim diplomatskim naporima za mirno rješenje krize", kazala je Baerbock. 

"Njemačka stoji uz Ukkrajinu i njezine međunarodno priznate granice. Reagirat ćemo na ovo kršenje međunarodnog prava. O tome se savjetujemo s našim partnerima", poručila je.

Biden zabranjuje nova ulaganja

Američki predsjednik Joe Biden uskoro će izdati izvršnu naredbu kojom će zabraniti "nova ulaganja, američko financiranje i trgovinu" s dvije odmetnute regije istočne Ukrajine koje je ruski predsjednik Vladimir Putin u ponedjeljak priznao neovisnim entitetima, objavila je Bijela kuća. 

Uredbom će se "također dati ovlasti za nametanje sankcija bilo kojoj osobi odlučnoj da djeluje u tim područjima Ukrajine", priopćila je glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki. 

 

Dodala je da će uslijediti još mjera, ali da su one odvojene od sankcija koje su Sjedinjene Države i njihovi saveznici pripremali u slučaju ruske invazije na Ukrajinu.

Biden i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij telefonski su razgovarali 35 minuta nakon što je Putin priznao neovisnost odmetnutih ukrajinskih regija, rekli su dužnosnici Bijele kuće. 

Poljski premijer Mateusz Morawiecki opisao je potez ruskog predsjednika "činom agresije nad Ukrajinom" i pozvao da se Moskvi odmah nametnu sankcije. 

"Odluka o priznanju samoproglašenih 'republika' je konačno odbijanje dijaloga i flagrantno kršenje međunarodnog prava. To je čin agresije nad Ukrajinom na koji se nedvosmisleno mora odgovoriti hitnim sankcijama", napisao je Morawiecki na Twitteru. 

Latvija će Ukrajini u utorak isporučiti protutenkovske projektile Javelin, rekao je u ponedjeljak navečer glasnogovornik latvijskog ministarstva vanjskih poslova Reutersu. 

Stoltenberg: 'Ovo uništava sve napore'

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg oštro je u ponedjeljak osudio rusko priznanje odmetnutih proruskih regija Donjecka i Luganska na istoku Ukrajine. 

Stoltenberg je optužio Rusiju da si priznanjem stvara opravdanje za novu invaziju

"Moskva nastavlja potpirivati sukob na istoku Ukrajine pružajući financijsku i vojnu pomoć separatistima. Pokušava i režirati preduvjete da još jednom napadne Ukrajinu", rekao je glavni tajnik NATO-a.

"To potkopava ukrajinski suverenitet i teritorijalni integritet, uništava napore za mirno rješenje krize i krši Sporazume iz Minska kojih je Rusija potpisnica", rekao je Stoltenberg. 

Glavni tajnik UN-a: Priznanje separatističkih teritorija je "povreda" ukrajinskog suvereniteta 

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres rekao je u ponedjeljak u priopćenju da rusku odluku o priznanju neovisnosti ukrajinskih separatističkih teritorija smatra "povredom teritorijalne cjelovitosti i suvereniteta Ukrajine".

Ona je "nespojiva s načelima Povelje UN-a", dodao je UN-ov glavni tajnik u tekstu. 

"UN u skladu s rezolucijom Opće skupštine i dalje u cijelosti podupire suverenitet, neovisnost i teritorijalnu cjelovitost Ukrajine u međunarodno priznatim granicama", dodao je Antonio Guterres.

UN-ova Opća skupština treba u srijedu održati godišnji sastanak o "privremenoj okupaciji" Ukrajine nakon ruske aneksije Krima 2014. Glavni tajnik u priopćenju "poziva sve zainteresirane sudionike da usmjere svoje napore na trenutačan prekid neprijateljstava" i na "zaštitu civila i civilne infrastrukture", istaknuvši da je diplomacija glavna u rješavanju krize.

Kako navode diplomati, u ponedjeljak poslijepodne su trajali razgovori o što skorijem sazivanju izvanrednog sastanka UN-ova Vijeća sigurnosti o ruskom priznanju neovisnosti.

Ironija sudbine je htjela da se sastanak održava pod ruskim predsjedanjem jer je Moskva u veljači na redu da predsjeda Vijećem sigurnosti.

Komentara 67

5S
505.scrtom
23:14 21.02.2022.

ma ursulu samo zanima dobar posao sa pfizerom haha

VA
vapor
21:38 21.02.2022.

Znači nakon toliko ratova i tragedija čovječanstvo nije naučilo ništa. Povijest se ponavlja, opet i opet. Čemu uopće svjetske organizacije i silne "civilizacijske"institucije kao i vrhovne UN. Neka bude zabilježeno da je ćosavi, botoksirani egocentrik otvorio Pandorinu kutiju još jedanputt u povijesti. Neka nam se Bog smiluje.

AT
atlantisind
23:06 21.02.2022.

Kako imaju obraza govoriti o medjunarodnom pravu ,gdje je to paravi bilo kada su napadali Irak Libija Sirija Srbija Foklandi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije