NOVE PRIJETNJE

Ozbiljno upozorenje Njemačke: Europa se mora što prije naoružati, imamo 5-8 godina da uhvatimo korak

Demonstration of the EU-funded project iMUGS
Foto: Fabian Sommer/DPA
1/3
16.12.2023.
u 08:48

U međuvremenu će Sjedinjene Države vjerojatno smanjiti svoj vojni angažman u Europi kako se više okreću Indo-Pacifiku, mišljenja je Pistorius

S pomicanjem fokusa europskog sigurnosnog saveznika Sjedinjenih Država na Indo-Pacifik, Europa mora brzo osigurati bolju obranu jer bi se nove vojne prijetnje mogle pojaviti do kraja desetljeća, rekao je njemački ministar obrane. Rusija je znatno povećala proizvodnju oružja radi invazije na Ukrajinu, a prijeti i baltičkim državama, Gruziji i Moldaviji, rekao je Boris Pistorius u intervjuu za Welt am Sonntag.

U međuvremenu će Sjedinjene Države vjerojatno smanjiti svoj vojni angažman u Europi kako se više okreću Indo-Pacifiku. "Mi Europljani moramo se više angažirati kako bismo osigurali sigurnost na vlastitom kontinentu", rekao je Pistorius, napominjući da će regiji trebati vremena da poveća vlastitu proizvodnju oružja. "Imamo oko 5-8 godina da uhvatimo korak -  u smislu oružanih snaga, industrije i društva", rekao je.

Europi je jasno da će također možda morati nadoknaditi američku pomoć Ukrajini ako Washington ne uspije dogovoriti novo financiranje, dodao je. Izbor nove poljske vlade koja je više naklonjena Europi sada bi trebao omogućiti Weimarskom trokutu Berlina, Pariza i Varšave da više razviju vojnu suradnju, dodao je.

"Moramo smisliti kako se najbolje postaviti na istočnom krilu na temelju obrambenih planova NATO-a", rekao je, ističući da sljedeće godine želi otputovati što je prije moguće u Poljsku. Pistorius je rekao da za sada nije predvidio da će njemačka vojska ponoviti misije tako velike kao one koje su provodile u Afganistanu i Maliju. U Afganistanu je njemačka vojska vodila prve kopnene bitke od kraja Drugog svjetskog rata.

POVEZANI ČLANCI:

"Ali male misije, posebno u području vojnog savjetovanja ili suradnje i sa zemljama koje ne dijele nužno naše vrijednosti, bit će bitne", rekao je. Alternativa bi bila da nemamo više nikakvih kontakata s tim zemljama i da ih jednostavno prepustimo Rusima i Kinezima, a to bi bilo vrlo opasno.

>> VIDEO Prvih sedam američkih Bradleya stigli su u krug tvornice Đuro Đaković Specijalna vozila

Ključne riječi

Komentara 106

EU
eurofil55
10:08 16.12.2023.

Svi smo uhvaćeni u zamku, i zapad i istok. Ne, ovo neće proći sa cijenom šalice kave po glavi stanovnika EU, kao što su i dosada lagali.

IL
ilustrator
10:02 16.12.2023.

otkad je svijeta i vijeka, u krug se vrtimo!

VI
Vérité Indolore56
11:38 16.12.2023.

Ispravite me ako griješim. U narednih deset godina Europa je vojni mrtvac. I trenutno bi bez energenata koje uvozimo život u istoj stao a kamoli u slučaju rata. Električni tenk? Hmmm. Električni Rafale? Hmmm. Dronovi su sada standard ali nedovoljni za dobijanje rata. Populacija Europe je jednostavno prestara za učinkovito vođenje rata, a najkvalitetniji stanovnici iste su vaneuropskog porijekla i tu bi moglo doći do problema. Jednostavno smo (kao i sad) žmirili na postupke naših velmoža uljuljkani hedonizmom. Oružje a napose streljivo je vrlo upitno. Pohvalno je jedino što za sada imamo dovoljan broj žlica za eventualni rat. Mislim da je ovo nedovoljno i da mudrost nalaže da izbjegnemo isti a za to je potrebno promijeniti agendu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije