Rheinmetall

Borussiju će sponzorirati proizvođač oružja

Borussia Dortmund presents Lars Ricken as Sports Director
Foto: LEON KUEGELER/REUTERS
1/3
31.05.2024.
u 22:21

Mnogo je prašine podigla suradnja kompanije koja proizvodi čak i tenkove te legendarnog kluba iz Dortmunda koji sutra čeka nastup u finalu Lige prvaka

Rheinmetall, vodeći njemački proizvođač naoružanja, postao je sponzorom legendarnog njemačkog nogometnog kluba Borussije iz Dortmunda. Dosta je to dubiozan potez, da sportski klub ima sponzora koji proizvodi oružje, možda ne toliko koliko kao da ga sponzoriraju kladionice, ali etički ipak upitan. Možda Nijemci oduvijek igraju ratnički nogomet, no sport se ipak teško može poistovjetiti s tenkom Leopard koji je jedan od proizvoda Rheinmetalla.

Rheinmetall, koji je peti najveći europski proizvođač oružja, potpisao je s dortmundskim klubom trogodišnji ugovor koji godišnje vrijedi između sedam i devet milijuna eura, što ga čini Champion Partnerom. Njihov će se logotip nalaziti na vanjskim oglasima i drugim klupskim površinama, na Borussijinu stadionu gdje će biti vidljiv publici od 83.000 ljudi, koliko na Westfalenstadion stane, a onda i u trening-centru Brackel te na ugostiteljskim i drugim događajima u organizaciji kluba. I to, kako njemački mediji donose, počevši od finala Lige prvaka u kojem Borussia igra protiv Reala iz Madrida u subotu. Ipak, logotipa neće biti na dresovima igrača, tamo će i dalje stajati onaj kemijske kompanije Evonik. Zanimljivo je kako je potez opravdao Hans-Joachim Watzke, menadžer u klubu.

"Sigurnost i obrana temeljni su stupovi naše demokracije pa smatramo da je pravilna odluka vidjeti kako se ti stupovi štite", naveo je u službenoj izjavi u priopćenju koje je također zanimljivo naslovljeno: "Preuzimamo odgovornost." Javio se i Armin Papperger, predsjednik uprave Rheinmetalla, koji je rekao kako Borussia Dortmund i njegova tvrtka predstavljaju "dobar par zbog svojih ambicija, stava i nasljeđa".

I naravno, njemački mediji pitaju se koliko je takvo partnerstvo kontroverzno i kako će ga procijeniti 200.000 članova kluba koji ima i znatno širu navijačku bazu. Jer, klub je prije dvije godine donio i etički kod prema kojem se zalaže za društvo bez rasizma, antisemitizma, homofobije, seksizma, nasilja i diskriminacije. A sada će reklamirati proizvođača naoružanja. Kako je Rheinmetall stara i velika kompanija koja naoružanje prodaje po svijetu, a povijest joj seže i u Drugi svjetski rat, u klubu navode da jesu konzultirali neke njemačke javne osobe i predstavnike navijača.

POVEZANI ČLANCI:

Tako je Robert Habeck, njemački ministar gospodarstva, rekao kako je doista neuobičajeno da jedan proizvođač oružja sponzorira nogometni klub, ali je to odraz i današnje realnosti u kojoj i njemačka vlada stimulira Rheinmetall da proizvodi što više kako bi se pomoglo Ukrajini. Tu se ipak mogu postaviti dva pitanja. Jedno je što će uopće tvrtki poput Rheinmetalla oglašavanje s obzirom na to da tenk Leopard nije roba široke potrošnje, a drugo je da novac koji Borussia Dortmund dobiva od njih nije toliki da ga ne bi mogli pronaći kod nekog drugog sponzora.

Javila se i Evangelička crkva koja je žestoko kritizirala suradnju.

– Jedna je stvar podržati Ukrajinu pred ruskim agresorskim ratom koji krši međunarodno pravo i ojačati obrambenu sposobnost Europe. Ali nešto je sasvim drugo reklamirati tvrtke za proizvodnju oružja i normalizirati ratove i oružja. Vojna sila i oružje mogu biti samo posljednje sredstvo za suzbijanje goreg nasilja. Oni nisu normalni i nikada to ne bi trebali postati – kaže Thorsten Latzel, predstavnik Evangeličke crkve za sport. K tome, čini se da se Borussia "prodala" jeftino. Vrijednost dionice Rheinmetalla od početka rata u Ukrajini porasla je pet puta.

VIDEO Maksimirske tribine slave naslov, Dinamo je prvak!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije