Biljana Borzan

'Tajna soba u kojoj su mi pokazali TTIP izgleda kao u špijunskom filmu'

Biljana Borzan
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
07.02.2015.
u 00:03

Biljana Borzan vidjela dokumente iz pregovora o slobodnoj trgovini EU i SAD-a

Biljana Borzan prva je od hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu imala priliku ući u zaštićenu sobu EP-a u Bruxellesu u kojoj se, uz velike sigurnosne mjere, čuvaju tajni dokumenti iz pregovora o sporazumu koji bi trebao promijeniti svijet – Transatlantskom trgovinskom i investicijskom partnerstvu (TTIP) koje bi, bude li dogovoreno između Europske unije i SAD-a, trebalo stvoriti najveću zonu slobodne trgovine na svijetu.

Nema opasnosti

– Imala sam osjećaj kao da sam u špijunskom filmu, a ne u jednoj od soba Europskog parlamenta – rekla je Borzan.

– No, po onome što sam vidjela, u pregovorima o TTIP-u nema snižavanja europskih standarda koji se tiču sigurnosti hrane – dodala je u razgovoru za Večernji list. Sigurnost hrane jedan je od osjetljivih dijelova pregovora jer SAD dopušta GMO i razne hormone rasta u hrani, što EU ne dopušta, a dio javnosti strahuje da će se europski standardi sniziti TTIP-om.

Europska javnost sve glasnije kritizira tajnost u kojoj SAD i EU pregovaraju o TTIP-u i zbog toga su europarlamentarci natjerali Komisiju da im omogući uvid u tajne dokumente iz pregovora. Od prošlog tjedna to im je napokon omogućeno, no uz dosad neviđene sigurnosne mjere.

– Kako javnost neće biti sumnjičava ako se izabranim zastupnicima 500 milijuna građana ograničava pristup informacijama? Jasno mi je da drugoj strani u pregovorima ne želimo otkriti sve karte, no mi smo zastupnici u EP-u, ne u američkom Kongresu – kaže Borzan.

U četvrtak oko 13 sati Biljana Borzan pojavila se u dijelu zgrade EP-a u Bruxellesu u kojem, priznaje, nikad dotad nije bila. Hodnik joj je čak djelovao neuredno i zapušteno, a vrata na koja je trebala pokucati zapravo nije ni vidjela, nego ih je promašila. Kroz ta vrata, međutim, na hodnik su izišle neke službenice i pitale zastupnicu što traži. Kad im je odgovorila, one su joj uzvratile da su je čekale. Službenice su je uvele u tajnu sobu, kroz koju se ulazi kroz vrata koja su, prema riječima Biljane Borzan, debela kao vrata od sefa i otvaraju se uz višeznamenkastu šifru. Unutar te zaštićene sobe bio je još jedan sef. I u njemu dokumenti. Borzan je u sobu smjela unijeti samo kemijsku olovku i ništa više, pogotovo ne mobitel.

– Kako ću vam javiti da sam gotova? – pitala je Borzan službenicu koja joj je otključala zaštićenu sobu.

– Pa, gospođo, ja ostajem s vama, ne smijete u ovoj sobi ostati sami – odgovorila je službenica.

Meta špijunaže

Iako izabrana da zastupa interese svojih birača, građana Hrvatske, Borzan je prije ulaska u zaštićenu sobu EP-a morala potpisati izjavu da neće javno iznositi nikakve detalje o tajnim dokumentima koje je dobila na uvid. Prije ulaska, informirana je da može biti meta špijunaže, da bi je netko mogao prisluškivati ili pratiti. Unutra, mogla je pisati bilješke samo na papir koji ju je čekao na stolu i na kojem je bilo otisnuto njezino ime, što omogućuje da se u slučaju curenja bilješki točno zna odakle su procurile u javnost.

SDP-ova europarlamentarka u klubu zastupnika europskih socijalista i demokrata specijalizirana je za područje sigurnosti hrane i zaštite okoliša, a plan je da svatko tko je specijaliziran za neko područje dobije uvid u taj dio TTIP-a i da zatim svi međusobno podijele što su saznali. Na temelju svega toga, klub će zauzeti stav prema TTIP-u: je li za ili je protiv, ili smatra da treba utjecati na to da se nešto promijeni.

– Zdravlje i sigurnost naših građana ne smijemo žrtvovati radi slobodne trgovine – kaže Biljana Borzan i zaključuje da, po tajnim dokumentima koje je vidjela, nema opasnosti da će se to dogoditi u pregovorima o TTIP-u.

>>Biljana Borzan: Google se pretvara u Velikog brata

>>EU parlament: Borzan u grupu za LGBT prava, Petir za obitelj

Komentara 32

U1
ursus_1212
16:44 06.02.2015.

sve sto je tajno je zlo

OO
oooooooooo
05:42 07.02.2015.

tako se to radi, nikome nedati da vidi cijeli ugovor tako da nitko nezna sve,velika demokracija ugovor potpisan od strane izabranih ali nebiranih(od strane naroda) birokrata kojih samim tim nezanima nista drugo nego lova,informacije i "network" koji ce im trebati poslije, a sto se tice slobodne trgovine sa usa treba pitati canadu i mexico oni znaju najbolje

BR
Branko102
08:45 07.02.2015.

Ne budimo naivni .TISA i TAFTA je zapravo trajna okupacija EU od strane korporativne USA.Judeomasonerija uvijek pregovara u tajnosti,Možda u ovoj fazi pregovori idu bez štete na račun građana EU,ali ja vas uvjeravam da će se to sigurno promijeniti .Dovoljno je vidjeti kakvu politiku vode političke elite u EU. Čast iznimkama,ali to su uglavnom američke pudlice,koje nemaju nikakav integritet do građana svojih država pa niti do EU građana.Slijepo se sluša gazda iz Washingtona.Istina je da smo okupirani i da je krajnje vrijeme da se trgnemo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije