ministar presudio

Bošnjaković: Sva imovina župe Dajla vraća se državi

'04.07.2011., Zagreb - Ministar pravosudja Drazen Bosnjakovic na radnom rucku s HUP-om.  Photo: Antonio Bronic/PIXSELL'
Foto: 'Antonio Bronic/PIXSELL'
1/3
Autor
Ivanka Toma
10.08.2011.
u 11:45

Bošnjaković: Povrat imovine župi nije mogao biti predmet upravnog postupka.

Imovina istarske župe Dajla vraća se državi! Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković donio je u utorak rješenje kojim je utvrdio ništavnost svih rješenja kojima je Republika Hrvatska spornu imovinu vratila župi Dajla, odnosno Porečko-pulskoj biskupiji.

Državno odvjetništvo temeljem toga u srijedu u 8 sati na Općinskom sudu u Bujama stavilo je zabilježbu kojom traži upis vlasništva države, a istodobno i zabranu raspolaganja svim nekretninama koje su pripadale župi Dajla.

Vlasnici benediktinci

Ministar pravosuđa Bošnjaković poništio je rješenja o povratu imovine koja je, provodeći odluke Vlade, donio Ured za imovinsko-pravne odnose Istarske županije, i to 1997., 1998., 1999., 2000., 2001. i 2002. godine.

– Ništavost tih rješenja utvrdio sam na osnovi članka 128. Zakona o upravnom postupku prema kojemu povrat imovine župi Dajla nije mogao biti predmet upravnog postupka – rekao nam je ministar pojašnjavajući kako je njegovo rješenje osnova Državnom odvjetništvu za pokretanje postupka pred Općinskim sudom u Bujama za upis vlasništva Republike Hrvatske nad imovinom koja je povod spora između države i crkve, te između Porečko-pulske biskupije i benediktinaca iz Italije koji također svojataju tu imovinu. Članak 128. Zakona o upravnom postupku kaže da će se rješenje proglasiti ništavnim, među ostalim i zato što je doneseno u stvari iz sudske nadležnosti. To znači da Bošnjakovićev potez, koji u konačnici znači vraćanje imovine župe Dajla, država uzima kao relevantnu tvrdnju da su samostan i zemlja oko njega pripadali benediktincima iz Praglie.

To bi pak značilo da se po upravnom postupku, kako je to bilo učinjeno kroz četiri godine koncem devedesetih, ta imovina nije mogla vraćati župi Dajla, pa su samim time rješenja o povratu pravno nevaljala.

Ako se uzme u obzir da su jugoslavenske vlasti 1947. godine konfiscirale samostan, ostale zgrade i zemljište od vlasnika benediktinaca iz Praglie, onda je pitanje povrata riješeno Osimskim sporazumom. Imovina bi, dakle, ostala državi, a prijašnji vlasnik, u ovom slučaju Abbazia di Praglia, odštetu treba dobiti od Italije.

Nevaljala rješenja

Poanta je u tome da se župi Dajla nije mogla ustupiti imovina oduzeta za vrijeme komunističke vladavine. Nije se mogla ustupiti prema zakonskim odredbama o povratu u slučajevima imovine čiji prijašnji vlasnici nisu hrvatski državljani (isto vrijedi za fizičke i za pravne osobe), pa se trebaju primjenjivati međudržavni sporazumi. Tek ako postoji, primjenjuje se Zakon o povratu. U konkretnom slučaju primjenjuju se Osimski sporazumi.

Doznajemo i da je Vlada znala što se događalo s nekretninama u Dajli. Vatikan je o svemu obavještavao hrvatsko veleposlanstvo pri Svetoj Stolici, poslao je cijeli dosje o imovini u Dajli, tako da premijerka Jadranka Kosor ne može kazati da nije znala što se događa. Dolazak biskupa porečkog i pulskog Milovana na razgovor s premijerkom ispada kao drama ili igrokaz, budući da je od 2004. godine imala na svome stolu cijeli dosje o slučaju imovine u Dajli, a on je stalno ažuriran daljnjim pregovorima. Usto, i Glas Koncila pisao je o tome kako su benediktinci protjerani.

Komentara 626

ZM
zmaj5
11:56 10.08.2011.

Joj kaj bude sad rekao Bozanić,a napisao Miklenić

OB
-obrisani-
14:17 10.08.2011.

Komunisti bi tuđe bez muke

KU
kukuriku
23:00 10.08.2011.

..bas´san nazva telefonom prijateljicu u Dajli, i san je pita dali su odvukli-odpeljali sa Remolkerima -Dajlu u Italiju, i ona je rekla da nisu !!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije