STRAVIČNA NESREĆA KOD NOVSKE

Božinović: Vozač kombija s migrantima je Sirijac, policija nije bila ni u kakvoj potjeri

Novska: Kombi koji je s migrantima sletio s ceste pri čemu je dvoje poginulo a 25 ozlijeđeno
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/5
05.10.2024.
u 16:09

"S obzirom na broj osoba, vidjeli su da je unutra veliki teret, tako da su htjeli provjeriti o čemu se radi. Nisu palili ni svjetlosne, ni zvučne signale i vjerojatno bi na nekom od sljedećih punktova na kojima se policija raspoređuje taj kombi bio zaustavljen", objasnio je Božinović.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović potvrdio je da su u slijetanju kombija u kojemu je bilo 27 migranata poginule dvije osobe, vozač, najvjerojatnije krijumčar iz Sirije, i još jedna osoba čiji identitet još nije poznat, dok su sve ostale osobe izvan životne opasnosti. "Što se tiče vozača, znamo da je podrijetlom Sirijac i da je imao putnu ispravu za izbjeglice izdanu u Njemačkoj. Mogu pohvaliti vrlo usklađeno i brzo djelovanje svih žurnih službi, pogotovo hitne pomoći", rekao je Božinović u subotu novinarima nakon sudjelovanja na obilježavanju 34. obljetnice osnivanja Jedinice za posebne zadatke MUP-a Rakitje.

Dodao je kako je akcija hitne pomoći, u kojoj je svih 25 unesrećenih raspoređeno u četiri bolnice, sigurno spasila još poneki život. Prema informacijama koje ima, sve osobe su izvan životne opasnosti. "Ovo je još jedan od pokazatelja s čime se suočavamo i činjenica na koju cijelo vrijeme upozoravamo - da krijumčari u svojoj pohlepi ne biraju sredstva i koriste nesreću ljudi koji se žele dokopati obećanih ili boljih uvjeta života. To je sračunato s brojnim rizicima, uključujući ovo što se sinoć dogodilo", naveo je ministar.

Pri tome je napomenuo kako policija nije bila ni u kakvoj potjeri, već je jednostavno uočila taj kombi. "S obzirom na broj osoba, vidjeli su da je unutra veliki teret, tako da su htjeli provjeriti o čemu se radi. Nisu palili ni svjetlosne, ni zvučne signale i vjerojatno bi na nekom od sljedećih punktova na kojima se policija raspoređuje taj kombi bio zaustavljen", objasnio je Božinović.

Novska: Kombi koji je s migrantima sletio s ceste pri čemu je dvoje poginulo a 25 ozlijeđeno
1/24

Međutim, dodao je, čini se da je vozač uočio da je policija iza njih, ubrzao je, a vremenski uvjeti nisu pogodovali vožnji pod većom brzinom i dogodila se tragedija. Pretpostavljaju da je vozač bio dio organizirane zločinačke skupine koja je htjela migrante za 'velike' novce prebaciti dalje, možda i u Njemačku, ali još se ne zna je li vozač bio jedini krijumčar u kombiju i još se ne zna ni identitet druge poginule osobe. Ministar je podsjetio kako je policija vrlo aktivna i danonoćno prati sva sumnjiva vozila, pogotovo u pograničnom području.  

Vozila koja dođu iz zemalja zapadne Europe ili zemalja Schengena, kao što je i ovdje bio slučaj, dodao je, počinju se pozornije promatrati tek kad se približavaju graničnom području, pogotovo u Ličko-senjskoj, Karlovačkoj i Sisačko-moslavačkoj županiji te pogotovo u ovo doba godine kada se pretpostavlja da nije uobičajeno da na ta područja dolaze vozila s registarskim oznakama iz brojnih država.

VEZANI ČLANCI:



Govoreći o ilegalnim migracijama, Božinović je rekao kako je hrvatska policija najaktivnija u Europi i 60 posto svih podataka o krijumčarima migranata koji se slivaju u Europol dolazi upravo od hrvatske policije. "Ove godine smo do jučer uhitili 1518 krijumčara migranata. Uzmite taj broj, puta različiti broj po skupinama koje oni pokušavaju prevesti i vidite koliko je zapravo spriječeno ilegalnih ulazaka na teritoriji Schengena, na teritoriju Europske unije", istaknuo je ministar.

Dodao je i kako su detektirali više od 80 državljanstava kada se govori o krijumčarima, ali i da je ove godine bilo 58 posto manje ilegalnih prelazaka u Hrvatsku nego prošle godine, čime Hrvatska daje jedan od najvećih doprinosa u borbi protiv ilegalnih migracija.  "Hrvatska po niti jednoj logici ne bi smjela i ne bi trebala biti prva zemlja ulaska na područje Schengena i EU-a zbog toga što, kad govorimo o migrantima koji dolaze s područja Bliskog ili Srednjeg istoka, oni prije Hrvatske moraju proći barem dvije članice EU", napomenuo je Božinović.

FOTO Apokaliptični prizori iz zraka na Donju Jablanicu: Čitavo selo zatrpano golemim nanosima kamena, pijeska i mulja

Novska: Kombi koji je s migrantima sletio s ceste pri čemu je dvoje poginulo a 25 ozlijeđeno
1/23

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije