Đakovčanin Marko Perić ogorčen nepriznavanjem ratnog staža

Branitelj s fotoaparatom: Na godišnjicu oslobađanja vojarni spalit ću ratne fotografije

Periću su govorili da su fotografije najubojitije oružje, danas ga pitaju: Gdje si bio '91.?
Foto: Vesna Kaselj
07.09.2008.
u 19:20

Kada se Đakovo 18. rujna bude prisjećalo završetka trodnevnih borbi iz 1991. godine za oslobađanje objekata tadašnje JNA, umirovljeni đakovački fotograf Marko Perić (72), neumorni kroničar ratnih i svih društvenih zbivanja, njihov svjedok i sudionik, spalit će filmove koje je snimio tijekom Domovinskog rata. Vreću negativa već je spremio za lomaču.

Prerano se rodio
- Neka sve ode u zaborav jer ionako moje fotografije nikome ne trebaju, niti se vrednuje moj doprinos obrani Hrvatske. Dosta mi je obećanja - kaže ogorčeno prozivajući institucije, ali i one koji su se, kako kaže, skućili zahvaljujući ratu, pa na druge i ne misle.

Pokazujući hrpu materijala i potvrda o sudjelovanju u Domovinskom ratu u statusu dragovoljca, dozvole za snimanje, zahvalnice, spomenice, dokumente o prvoj podjeli oružja povjerljivim ljudima iz svog mjesnog odbora u listopadu '90., formiranju vodova, dežurstvima, čuvanju objekata i događajima iz vremena “ilegale”, Perić ističe da mu sudjelovanje u ratu, iako se nije borio puškom, nego objektivom i kamerom, ničim nije vrednovano.

U starosnu mirovinu otišao je 2003. godine s 28 godina radnog staža i, kada je podnio zahtjev da mu se prizna braniteljska mirovina, koja bi bila nešto veća od sadašnjih 1380 kuna, stiglo je negativno rješenje.

– Odgovorili su mi da rat nije počeo na vrijeme ili sam se ja rano rodio pa nisam ušao u zakonski okvir koji je počeo vrijediti 2005. godine – objašnjava đakovački kroničar svojim specifičnim stilom, prožetim humorom i ironijom. Istodobno se prisjeća mjesta, ljudi i događaja koje je snimao, od formiranja ZNG-a u Kranjčevićevoj u Zagrebu, oslobađanja đakovačkih vojarni, egzodusa Vukovaraca, zračnih napada, granatiranja, razmjene zarobljenika, prvih linija borbe... 15-ak je  tisuća ratnih snimaka.

– Kada su mi davali dozvole za snimanje, govorili su da ni jedna cijev neće biti tako ubojita kao istina s fotografija – rekao je Perić

Gdje si bio...
– A danas, kada tražim mirovinu, pitaju: “Gdje si bio '91?”– rezigniran je branitelj s fotoaparatom.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije