ZNAK SOLIDARNOSTI

Britanci otkrili detalje: Bjelorusija i Rusija pokušavaju prevariti Ukrajinu kako bi prebacila dio snaga

Foto: Reuters/Pixsell
1/3
21.10.2022.
u 08:46

Bjeloruske vlasti objavile su 15. listopada 2022. video za koji tvrde da prikazuje dolazak ruskih trupa u Bjelorusiju", navodi britansko Ministarstvo obrane o ranijom najavi Rusije i Bjelorusije.

Britansko ministarstvo obrane tvrdi da je najava bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka o zajedničkoj vojnoj vježbi vojnih snaga njegove zemlje i Rusije samo znak solidarnosti između dvije zemlje te pokušaj da se uvjeri Ukrajinu da pošalje dio svoje vojske na sjevernu granicu.

"Dana 14. listopada 2022., bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko rekao je da će 70 000 bjeloruskih vojnika i do 15 000 Rusa biti uključeno u novu rusko-bjelorusku skupinu snaga. Bjeloruske vlasti objavile su 15. listopada 2022. video za koji tvrde da prikazuje dolazak ruskih trupa u Bjelorusiju", navode Britanci.

 

Ističu kako su male vjerojatnosti da je Rusija doista rasporedila značajan broj dodatnih trupa u Bjelorusiju.

"Malo je vjerojatno da će Rusija moći stvoriti formacije spremne za borbu navedene veličine jer su njezine snage angažirane u Ukrajini. Bjeloruska vojska vrlo vjerojatno održava minimalne sposobnosti za poduzimanje složenih operacija", navode.

VIDEO: Rusi masovno dolaze u Srbiju, cijene najma u Beogradu i Novom Sadu otišle u nebo: 'Ne pitaju za cijenu'

Komentara 15

KO
koraknaprijed
08:52 21.10.2022.

Prozirna copy-paste taktika,to su Ukrajini prvi uspješno napravili Rusima,nisu toliko ludi da bi nasjeli na povratnu lopticu.

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
09:38 21.10.2022.

Pravac napada sa sjevera iz Bjelorusije na Ukrajinu je vojno nedodrživ. Radi se o porječju rijeke Pripjat koja ide od zapada na istok nešto sjevernije od granice Bjelorusije i Ukrajine i uljeva se u rijeku Dnjepar. To je područje možda i najveće močvare u Europi, s brojnim kratkim rijekama, barama i jezerima. Nije moguće, osim rijetkim nasipima-cestama i još rijeđim željezničkim prugama kretati se brzo tim područjem. Teško je i za opskrbu postrojbi. Ako se u vrijeme kišne sezone ili visokih voda krene, teško ili nikako će se probiti oklopne postrojbe uz uporabu inžinjerije. Područje je šumovito i olakšano je maskiranje, zaprečavanje i skrivanje. Postoji smanjena vjerojatnost za takav napad iz tog vojnogeografskog pravca. Procjena da se radi o skretanju pažnje s drugih pravaca radi zavaravanja Ukrajinaca je vrlo vjerojatna.

VI
vidum
10:56 21.10.2022.

Mogu razumjeti da netko pokušava prevariti neprijatelja. Ali zašto demokratski Zapad uvijek vara vlastiti narod?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije