Britanija bi u Afganistan mogla poslati dodatnih 2000 vojnika

14.11.2008.
u 11:25

Britanci bi u Afganistan tijekom iduće godine mogli poslati dodatnih 2000 vojnika, kao odgovor na očekivani zahtjev SAD-a, pod mandatom novoga američkog predsjednika Baracka Obame, izvijestio je u petak BBC.

Britanska je vlada u četvrtak, nakon sastanka premijera Gordona Browna i afganistanskog predsjednika Hamida Karzaija izvijestila da se nije razgovaralo o povećanju broja britanskih vojnika u Afganistanu.

U vladinu priopćenju ističe se kako je Britanija druga po doprinosu, kada je riječ o vojnicima u Afganistanu - ondje ih je sada 8000 pa smatra da bi se i druge NATO-ove članice mogle angažirati tako da u tu zemlju pošalju veći broj vojnika.

Iz britanskog ministarstva obrane izvijestili su da još nisu primili zahtjev za dodatnim vojnim snagama. Nakon razgovora u Londonu, Karzai je kazao Brownu da su poduzeti svi napori da bi se u Afganistanu "smanjilo nasilje", nakon što je afganistanski ministar vanjskih poslova pozvao Britance da onamo pošalju još vojnih trupa.

U intervjuu za BBC, nakon razgovora s Brownom, Karzai je izrazio zahvalnost i zadovoljstvo zbog britanske pomoći u južnoj pokrajini Helmand.
- Britanski su vojnici ondje patili i u Afganistanu žrtvovali svoje živote. Na tomu im je afganistanski narod iznimno zahvalan.

Do danas su u Afganistanu na dužnosti poginula 124 pripadnika i pripadnice vojnih snaga.

(Hina)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije