TRAŽI SE I NJEGOVA KĆI (18)

'Britanski Bill Gates' nestao nakon potonuća jahte, njegov poslovni partner poginuo nekoliko dana ranije

Foto: Igor Petyx, Henry Nicholls/REUTERS
1/16
Autori: Vecernji.hr, Hina
20.08.2024.
u 09:46

Među nestalima su i Jonathan Bloomer, predsjednik banke Morgan Stanley International, te odvjetnik Chris Morvillo

Poslovni partner britanskog tehnološkog tajkuna Mikea Lyncha, koji je nestao u potonuću luksuzne jahte u blizini obale Sicilije, poginuo je tijekom vikenda, piše njemačka novinska agencija dpa. Njih su dvojica u lipnju oslobođena krivnje za prijevaru vezanu uz prodaju Lynchove tvrtke Autonomy američkoj tvrtki Hewlett Packard za 11 milijardi dolara. Lynchov suoptuženik na tom suđenju Stephen Chamberlain umro je nakon što ga je udario automobil u Strethamu u grofoviji Cambridgeshire dok je trčao u subotu. 

Podsjetimo, jedan muškarac je poginuo, a šestero ljudi, uključujući vrhunskog britanskog tehnološkog poduzetnika Lyncha, nestalo je nakon što se luksuzna jedrilica našla u neočekivano snažnoj oluju te potonula u blizini Palerma rano u ponedjeljak. Riječ je o 56 metara dugoj britanskoj jedrilici Bayesian koja je potonula nedugo prije zore, objavila je talijanska obalna straža u priopćenju. Na njoj je bilo 12 putnika i 10 članova posade. Imena stradalnika nisu odmah objavljena, no osoba upućena u operaciju spašavanja potvrdila je da se Lynch vodi kao nestala osoba. Talijanska obalna straža je rekla da su među nestalima britanski, američki i kanadski državljani. Petnaest osoba je spašeno, uključujući jednogodišnje dijete.

Kako doznaje BBC, među nestalima su i Jonathan Bloomer, predsjednik banke Morgan Stanley International, te odvjetnik Chris Morvillo. Također, BBC navodi kako je nestala i Lyncheva kći Hannah (18). Potrage je nastavljena u utorak rano ujutro. 

 

GALERIJA Potonula luksuzna jahta kod Sicilije
1/14

"Vjetar je bio veoma snažan. Nevrijeme je bilo očekivano, no ne ove jačine", kazao je za Reuters dužnosnik obalne straže u Palermu. Oluje i obilne kiše proteklih dana pogodile su Italiju, a poplave i odroni tla prouzročili su veliku štetu na sjeveru zemlje nakon više tjedana velikih vrućina. Osam osoba prevezeno je u lokalne bolnice, a svi su stabilno, izvijestili su lokalni mediji.

Kapetan obližnjeg broda za Reuters je rekao da je u trenutku udara oluje stavio motor na održavanje kontrole nad plovilom i izbjegao sudar s Bayesianom. "Uspjeli smo brod zadržati na mjestu, a nakon što je oluja prošla, primijetili smo da je brod iza nas nestao", rekao je Karsten Borner novinarima. Drugi brod se prevrnuo, a potom potonuo, dodao je. Kazao je i da je njegova posada zatim pronašla neke od preživjelih na čamcu za spašavanje, uključujući tri teško ozlijeđene osobe, djevojčicu i njenu majku, koje su primili na svoj brod prije nego što ih je preuzela obalna straža.

Pedesetdevetogodišnji Lynch, poznat kao britanski Bill Gates, jedan je od najpoznatijih britanskih tehnoloških poduzetnika. Porota u San Franciscu u lipnju ga je oslobodila optužbi za prevaru vezanih uz prodaju njegove softverske tvrtke Autonomy američkoj kompaniji Hewlett-Packard za 11 milijardi dolara 2011. Tada je rekao da je "ushićen" što je oslobođen u suđenju na kojem je poricao krivnju te optužio HP za lošu integraciju dviju kompanija.

Komentara 3

V0
Vlaskoulicanec4.0
12:48 20.08.2024.

Naravno čista slučajnost da obojica poginu "nesretnim slučajem" u roku tjedan dana...

LE
Levanto
10:36 20.08.2024.

Ovo je prvi put da mi nije jasan događaj na moru. Jahta, jedrilica duga 56 m, a široka 12 m tako jednostavno i brzo potone. Ne znam, a niti mogu nagađati, jer mi je to nezamislivo. A istina je, očevidacc na tv kaže, kad smo pogledali broda više nije bilo.

Avatar superhik74
superhik74
15:32 21.08.2024.

Radi se o potpunoj koincidenciji da su oba poginula u par sati, inace tko tvrdi drugacije je teoreticar zavjere.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije