BIVŠA MINISTRICA U EP-U

Brnjac: Putnicima ćemo osigurati povrat novca za propala putovanja

Foto: EPP
1/2
19.09.2024.
u 14:56

Prema njezinim riječima, putnici moraju bez prepreka ostvariti pravo na povrat novca u slučaju otkazivanja, što se pokazalo problematičnim baš tijekom pandemije

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Nikolina Brnjac imenovana je u tim za izradu novog zakonodavnog okvira kojim će se precizno definirati odgovornost svih u lancu organizacije putovanja, a putnicima omogućiti potpuni povrat troškova, objavljeno je u najnovijem priopćenju.

„Najvažnije je pružiti snažnu zaštitu potrošačima, imajući u vidu kako je za to potrebno postaviti osigurače u cijelom lancu paket aranžmana, jer ne želimo ni da propadaju europske putničke agencije i turoperateri, koji su zbog novih načina putovanja ionako već pod pritiskom. Problematika mi je dobro poznata iz Hrvatske, tako da vjerujem da ću pomoći da dođemo do kvalitetnih rješenja“, istaknula je zastupnica Brnjac.

Prema njezinim riječima, putnici moraju bez prepreka ostvariti pravo na povrat novca u slučaju otkazivanja, što se pokazalo problematičnim baš tijekom pandemije. Naime, turističke agencije su u to vrijeme imale problema sa solventnošću, teško je bilo naći osiguravatelja, tako da su građani imali problem jer nisu mogli do svojih sredstava u slučaju otkazivanja, ali i turističke agencije koje su već platile drugim pružateljima usluga (npr. smještaja i transporta).

Turizam je važna tema za Europljane. Prije pandemije bolesti COVID-19 i ograničenja putovanja, 65 % Europljana otputovalo bi na najmanje jedno turističko putovanje svake godine. Turizam ima važnu ulogu u globalnom gospodarstvu jer izravno i neizravno čini više od 10 % svjetskog bruto domaćeg proizvoda.

POVEZANI ČLANCI:

"Izmjene Direktive o putovanjima u paket aranžman osnažit će prava putnika što je iznimno važno za budućnost turističkog sektora, ali i europskog gospodarstva. Zato mi je drago što ću ispred Kluba zastupnika EPP-a raditi na njezinom novom okviru“, zaključila je Brnjac i dodala kako se od prve verzije ove Direktive način putovanja uvelike izmijenio, što zbog pandemije COVID-19, što zbog platformi za iznajmljivanje te low-cost letova, ali i danas zapravo putovanja u paket aranžmanima ostaju najsigurniji i najopušteniji način turističkih putovanja.  
 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije