POSLANA POMOĆ

Brod nade doplovio do gladne Gaze i iskrcao 200 tona hrane

Aid supply ship from Cyprus reaches Gaza coast but weather slows delivery
Foto: ISRAEL DEFENSE FORCES/REUTERS
1/3
17.03.2024.
u 07:38

Netanyahu je odobrio potencijalni napad na grad Rafah u Pojasu Gaze, na samom jugu razorene palestinske enklave

Dok iz cijelog svijeta stižu upozorenja izraelskom premijeru da ne pokreće ofenzivu na grad Rafah, jer bi to moglo izazvati veliku humanitarnu katastrofu, brod katalonske nevladine organizacije Open Arms doplovio je do obale Pojasa Gaze i iskrcao 200 tona hrane od koje se može pripremiti 500.000 obroka. Hranu je poslala organizacija World Central Kitchen (WCK).

Humanitarni rad

"WCK iskrcava pakete neophodne hrane, a oni su stigli putem naše prve pomorske pošiljke u Gazu u sklopu Operacije Safeena", priopćio je WCK koji je osnovao španjolski kuhar Jose Andres. Istaknuo je kako je to njihov međunarodni napor kako bi se Palestincima dostavila pomoć u što većoj mjeri. Open Arms je objasnio da se pošiljka sastoji od "brašna, riže, graška, graha, tune i ostalih osnovnih namirnica".

"Nikada nećemo zaboraviti ovaj trenutak. Ovo je povijest", napomenula je organizacija. Uskoro stiže još jedan brod koji se puni i priprema za slanje pomoći ljudima u Gazu. Istodobno, visoki predstavnik Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell komentirao je slučaj rekavši da ovaj brod predstavlja "tračak nade u mračnim vremenima". Također je istaknuo potrebu da humanitarna pomoć stigne u Gazu brzo i svim mogućim sredstvima, posebice kopnom, kako bi se spriječilo širenje gladi. Na društvenim mrežama osvanula je dramatična snimka na kojoj je palestinsko dijete snimljeno kako moli egipatske vojnike za hranu nakon što se popelo na električni stup kako bi se uzdiglo iznad ograde na južnoj granici Gaze.

POVEZANI ČLANCI:

UNRWA, UN-ova agencija za palestinske izbjeglice, već je upozorila da je jedno od troje djece u Gazi neuhranjeno i da ondje "prijeti glad". Prema procjenama Ujedinjenih naroda, više od polovine stanovništva Gaze pati od ozbiljne nestašice hrane i lijekova. Zanimljivo je da je to prvi brod humanitarne pomoći koji je stigao u Pojas Gaze od 2005. godine. U pozadini toga nije bilo potpore Ujedinjenih naroda ni bilo kojeg svjetskog lidera, već je to zasluga poznatog američko-španjolskog kuhara Josea Andresa, čija je dobrotvorna organizacija World Central Kitchen surađivala sa španjolskom grupom "Open Arms" kako bi dopremila oko 200 tona hrane u područje koje je pogođeno glađu.

Novine su istaknule da je Andres stekao slavu zahvaljujući svojim kuharicama i poznatim restoranima koje je posjedovao, ali je također postao poznat po putovanjima u područja koje su zadesile katastrofe i sukobi, kamo su uz pomoć organizacije čiji je suosnivač dostavljane zalihe hrane. U Washingtonu je ostvario uspjeh u svijetu kulinarstva, nadzirući novi restoran Gallio od 1993. godine, te je pokrenuo više od 30 restorana, većinom u SAD-u, prije nego što je osnovao Global Central Kitchen 2010. godine.

>> GALERIJA Raste strah od izraelske ofenzive: Satelitske slike pokazuje radove duž granice Egipta i Gaze

Aid supply ship from Cyprus reaches Gaza coast but weather slows delivery
1/11

Istodobno, kako arapski i izraelski mediji pišu, očekuju se novi pregovori Izraela i Hamasa o posredovanju u prekidu vatre, koji počinju u Kataru u nedjelju poslijepodne. Razgovori dolaze u vrijeme kada Izrael razmatra prekid vatre i sporazum o razmjeni zarobljenika koji je predložio Hamas.

Poziv na odgodu napada

U međuvremenu, Netanyahu je odobrio potencijalni napad na grad Rafah u Pojasu Gaze na samom jugu razorene palestinske enklave, kamo se sklonilo više od polovine njezinih 2,3 milijuna stanovnika nakon pet mjeseci ratovanja. Svjetski saveznici i kritičari Netanyahua su pozvali da odgodi napad na Rafah zbog straha da će biti mnogo civilnih žrtava. No Izrael tvrdi da je riječ o jednom od posljednjih uporišta Hamasa, a obvezao se da će ga uništiti, te kaže da će stanovnici biti evakuirani.

Komentara 1

SE
Serengeti
11:12 17.03.2024.

31 000 mrtvih civila u 4 mjeseca rata, od toga 11 000 djece. Što EU i SAD čelnici rade. Eto pozivu Izrael da pripazi malo više. I tako 4 mjeseca. A kada je u pitanju Rusija, e to je onda druga stvar. Odmah idu optužbe da je zločinac, diktator, diže se međunarodni sud pravde... Licemjerje zapada nema granica.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije