Povjesničari i politolozi smiruju strasti

Budak: Mladenačko povezivanje s ustaškim simbolima bez podgrijavanja s desna i s lijeva, brzo će se ugasiti

Zagreb: Neven Budak, povjesničar i sveučilišni profesor
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
1/11
13.08.2024.
u 08:36

Budak ističe grafit hrvatskog vojnika, koji su ljevičari vidjeli kao prikaz ustaškog bojovnika, iako za to nije bilo razloga. "Stvorili su sami simbol koji se, s novim značenjem, počeo širiti Dalmacijom"

Sramotni prizori iz Imotskoga uoči i za vrijeme Thompsonovih koncerata u kojima nije nedostajalo ustaških simbola, nacističkog salutiranja, pjevanja pjesama u kojima se slave i veličaju ustaški zločini počinjeni za vrijeme NDH još će dugo biti predmet rasprave i velikih polemika. Pogotovo zato što su glavni akteri te "supkulture" koji u veličanju ustaštva ne vide ništa problematično mahom mladi ljudi.

Za povjesničara Nevena Budaka prizori iz Imotskoga bez sumnje su u prvom redu posljedica lošeg obrazovnog sustava i javnih politika povijesti. Nakon rušenja partizanskih spomenika i forsiranja ustaških simbola devedesetih godina, u obrazovnom se sustavu partizane počelo prikazivati u negativnom kontekstu, što je, tvrdi Budak, implicite značilo da su ustaše bili barem manje negativni, ako ne i pozitivni. Velika se medijska pažnja, nastavlja, pridavala bleiburškim komemoracijama, dok onih drugih nije bilo, osim komemoracije u Srbu koja je u svojem značenju dvojbena.

– Na to se nadovezivala jednadžba: agresori 1991. = komunisti/četnici = partizani, što je povijesna besmislica, ali se vladajući, u prvom redu HDZ, ali i SDP, nisu dovoljno trudili da to negiraju i počnu provoditi politiku povijesti koja bi nas stavila uz bok zapadnih demokracija – kaže Budak.

Bez ikakve mogućnosti da steknu pravu sliku o tome tko su bili ustaše, a tko partizani, mladi su, tvrdi povjesničar, podložni onima koji na njih imaju i veći utjecaj od obrazovnog sustava: obiteljskom okružju, Crkvi, pop-zvijezdama. Na to se nadovezuje prirodni mladenački bunt koji potiče da se radi ono što je zabranjeno. Tako dugo dok ćemo se, kaže Budak, prijetiti kažnjavanjem koje se ionako ne može provesti, osim u pojedinačnim slučajevima (što je potpuno ispravno), tako će dugo mladi na velikim okupljanjima uzvikivati ZDS i dizati desnicu.

VEZANI ČLANCI:

– Mislim da se treba prestati uzrujavati oko takvih pojava, a da treba dosljedno kažnjavati samo one koji ih potiču. "Ustaška supkultura" (koja nije ustaška) dijela mladih u pojedinim krajevima Hrvatske, bez podgrijavanja izvana, s desna i s lijeva, vjerojatno će se brzo ugasiti – kaže Budak. Navodi kao primjer grafit hrvatskog vojnika, koji su ljevičari vidjeli kao prikaz ustaškog bojovnika, iako za to, kaže, nije bilo nikakvog razloga. I dodaje da su tako sami ljevičari stvorili simbol koji se, s novim značenjem, počeo širiti Dalmacijom. Stav politike i društva prema ustaštvu i partizanima, naglašava Budak, treba hitno mijenjati, i u javnoj povijesti, i u obrazovnom sustavu, ako za to postoji imalo volje. Nikoga ne treba bezrezervno glorificirati ni sotonizirati, smatra, ali ne tako davnoj prošlosti treba pristupiti kritički i objektivno.

Da se treba fokusirati na uzroke problema, a njih vidi u akterima politike i procesima koji su doveli do toga da imamo nedovršeni projekt suočavanja s prošlošću, smatra politolog Anđelko Milardović. – Radi se o kombinaciji masovne političke kulture i desne populističke kulture koje nisu stavljene pod kapu Ustava – kaže Milardović koji kao jedan od razloga za eskalaciju problema vidi i odluku premijera Andreja Plenkovića da osnuje Vijeće za suočavanje s prošlošću čije su smjernice, kaže, dovele do još većeg nereda, do jedne "kibidabi" situacije u kojoj, primjerice, "Za dom, spremni" nije zabranjeno uzvikivati, ali nije ni dopušteno.

03.03.2020., Zagreb - Tribina o aktualnim migracijama.Andelko Milardovic.rPhoto: Matija Habljak/PIXSELL
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Na pitanje zašto su akteri te kulture uglavnom mlade populacije, Milardović napominje kako odgovor treba tražiti u socijalnom, odnosno ekonomskom položaju mladih. – Što se mladima ponudilo u Hrvatskoj da ostanu i opstanu? Učinili smo sve da mladi odu, blokirani su im svi mogući pristupi za posao, kredite... Takva populacija podložna je za ovakve manipulacije – kaže Milardović. Paralelno je obrazovni sustav, dodaje, potpuno kapitulirao i ne počnemo li se ozbiljno baviti problemom i tom populacijom, neće, kaže, biti zaokreta.

Napore bi, dodaje, trebala uložiti i Crkva te također djelovati odgojno na mlade. Politika s druge strane, dodaje, treba napraviti jasnu pravnu regulaciju. – Smjernice Vijeća je ljude koji trebaju postupati u neprimjerenim situacijama dovelo u probleme jer oni ne znaju kako trebaju postupati. Kao što postoje prometni znakovi i jasna pravila za postupanje u prometu, tako moraju postojati i jasna pravila za sve sudionike u komunikacijskom procesu – zaključuje Milardović.

26.01.2024., Zagreb - Zamjenik gradonacelnika Grada Zagreba Luka Korlaet, ministar Gordan Grlic Radman te izaslanici veleposlanstava zapaliili su svijecu pri Spomeniku zrtvama Holokausta i ustaskog rezima u prigodi obiljezavanja Medjunarodnog dana sjecanja na zrtve Holokausta. Photo: Neva Zganec/PIXSELL
Foto: Neva Zganec/PIXSELL

Za događanja u Imotskom predsjednik Židovske općine Zagreb Ognjen Kraus kaže da su nastavak svega što se u Hrvatskoj događa već godinama, točnije dugih 30 godina. I prije svega vidi ih kao rezultat edukacije, školskog sustava i primitivizma. – Sramota je što se događa i sramota je da djeca ne znaju što je bio ustaški pokret i što je bila NDH. Sramota je i kako se to sve komentira, pogotovo kako to komentiraju vladajući. To je njihov rezultat jer nikada nisu problem sagledali na način na koji su trebali. Daju komentare bez rezultata i relativiziraju problem – kaže Kraus.

Posebno je ogorčen na činjenicu da je Vijeće za suočavanje s prošlošću dozvolilo upotrebu ustaškog pozdrava "Za dom spremni", ali i što aktualna vlast nije donijela zakon kojim bi se zabranilo ustaško obilježje i znakovlje. Razlog zbog kojega je problem eskalirao vidi upravo u činjenici da vladajući nisu reagirali kako su trebali. – Sve su relativizirali – zaključuje Kraus, a jedan od zadnjih primjera relativizacije vidi i korištenju pozdrava "Za dom spremni", koji je upotrijebio gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, kao i u komentaru premijera Andreja Plenkovića da bi bilo "dovoljno da je rekao samo 'Za dom'".

12.12.2023., Osijek - Konferencija za medije u povodu osnivanja osjecke podruznice stranke Republika ispred Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH). Photo: Davor Javorovic/PIXSELL
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt kaže da je veliki problem što nema prekršajnih prijava zbog upotrebe ustaških simbola i pozdrava, ali još više to što ima jako malo osuđujućih presuda, kada dođe do prijava. Pri tome, dodaje, ne treba svaki incident koji se dogodi doživljavati kao incident.

– Problem se ne rješava zato što politika problem rješava tako da ga ne riješi. I sada se vidi da je Vijeće za suočavanje s prošlošću zapravo bilo ukras i privjesak. Napravili smo zakone, imamo sudove, imamo policiju, imamo zakon o prekršajima, imamo i Vijeće, politiku koja osudi incidente, a nikad više nereda – smatra Škare Ožbolt te dodaje kako je problem što se svatko ponaša onako kako mu odgovara. Ako politici i političarima odgovara da kritizira upotrebu "Za dom spremni", onda će je kritizirati. Kada im paše, dodaje, da stvari relativiziraju i da ne osuđuju koketiranje s ustaštvom, onda će to propustiti napraviti.– Što je rješenje? Ja bih sve što predstavlja veličanje nacističkih simbola i svih totalitarnih režima kažnjavala – kaže Škare Ožbolt.

FOTO Oduševio sve! Marko Perković Thompson održao svoj prvi samostalni koncert nakon dvije godine stanke

Zagreb: Neven Budak, povjesničar i sveučilišni profesor
1/32

Komentara 57

BJ
bjmaro
09:06 13.08.2024.

Zaista postoji jedna ekipa privilegiranih koja bi tu mladež slala na robiju “ kao u ona zlatna vremena” i zaprepašćuje njihova agresivnost i medijski monopol

BL
Bljakonja
09:23 13.08.2024.

Neka nam vječno živi mladež Imotskog...neka nam vječno živi - kako kaže poštovani akademik Budak - grafit hrvatskog vojnika😍

LL
lijepa_li si
09:02 13.08.2024.

družina koja je 45 god. lagala sebe i druge, ne želi prihvatiti novu realnost, drži se starih mitova, floskula i nebuloza pokušavajući zadržati pravo da samo oni mogu tumačit što je istina. činjenice i stvarnost su nepobitne, parolašima preostaje samo dejstvovanje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije