RESURS KOJEG PREBRZO TROŠIMO

Budimo čuvari našega podzemnog blaga: Zašto su podzemne vode toliko važne za čovjeka?

izvor
Foto: Shutterstock
1/3
12.07.2024.
u 16:19

Hrvatska je jedna od onih zemalja koje se još uvijek mogu pohvaliti visokom kvalitetom vode za ljudsku potrošnju. No, čak 90 % vode koju koristimo u kućanstvu u Hrvatskoj dolazi od podzemnih voda, a njihova budućnost ovisi o tome kako i na koji ćemo način brinuti o ovome podzemnom blagu.

Iako nevidljive, podzemne vode igraju ključnu ulogu u održavanju života na Zemlji, one su vitalni dio hidrološkog ciklusa i imaju izravan utjecaj na ekosustave, ljudsko zdravlje, poljoprivredu i industriju, ali i pomažu u održavanju razine vode u rijekama i jezerima. No, nažalost, ovaj prirodni resurs prebrzo se troši, a njegovo obnavljanje i očuvanje za buduće generacije upravo ovisi, kako o djelovanju pojedinca, tako i o djelovanju društva u cijelosti.

Hrvatska obiluje obnovljivim zalihama podzemnih voda, čija se količina procjenjuje na oko 22,43 milijarde m3 godišnje i jedna je od najbogatijih europskih zemalja kad je riječ o ukupnim zalihama podzemnih voda. Prema podacima Instituta za vode Josip Juraj Strossmayer, podzemne su vode u Hrvatskoj glavni izvor za potrebe javne vodoopskrbe pa predstavljaju iznimno važan resurs budući da iz njihovih zaliha čak više od 90 % odlazi na ljudsku potrošnju.

Međutim, kako se zagađuje okoliš, tako se neminovno i zagađuju podzemne vode što ugrožava ekosustav i naše zdravlje pa je zaštita ovoga neprocjenjivog resursa visoko na listi prioriteta kada govorimo o okolišu.

Kako podzemne vode utječu na ljudsko tijelo i zdravlje?

Čovjekovo tijelo sastavljeno je od 65 % vode, od toga ona sačinjava 92 % krvi, 22 % kostiju, 75 % mozga i jednako toliko mišića. Voda je i sastavni dio većine stanica u tijelu, najveći dio krvnih i limfnih sustava, prenosi hranu i kisik u stanice, a iznosi štetne tvari, pomaže u pročišćavanju bubrega, pomaže u ravnoteži elektrolita, osvježava tijelo kada je vruće i izolira ga od hladnoće.

Osim što su čiste podzemne vode važne za hidrataciju organizma, one mogu sadržavati znatne količine prirodno otopljenih minerala koji su korisni za zdravlje, poput kalcija i magnezija. S druge strane, ako podzemne vode nisu adekvatno pročišćene, mogu biti nositelji patogena uključujući bakterije, viruse i parazite koji su uzročnici raznih bolesti i gastrointestinalnih poremećaja.

Kako voda za ljudsku potrošnju, koja se koristi u kućanstvima u Hrvatskoj, uglavnom dolazi iz podzemnih voda, njihova kvaliteta i čistoća utječu i na ljudsko zdravlje. Da bi voda u Republici Hrvatskoj bila na visokoj razini kvalitete i zdravstveno prihvatljiva, obavlja se monitoring (nadzor) nad stanjem površinskih i podzemnih voda, a za to su zaduženi stručnjaci iz Instituta Josip Juraj Strossmayer, koji na godišnjoj razini donose izvješće o stanju voda.

Monitoring omogućava identifikaciju potencijalnih onečišćivača, pruža uvid u stanje vodnih resursa te osigurava pravovremenu reakciju kako bi se očuvala kvaliteta voda.

Foto: Kristina Štedul Fabac/Pixsell

– Učestalost nadzornog monitoringa na dunavskom i jadranskom vodnom području jest četiri puta godišnje, dok je u operativnom šest puta godišnje, bilo da se radi o rizicima vode za piće ili podzemnim vodnim tijelima u lošem stanju ili u riziku – rekla nam je voditeljica Glavnog laboratorija za vode Instituta za vode Josip Juraj Strossmayer, dr. sc. Draženka Stipaničev. Nadalje, objašnjava da dobro upravljati i gospodariti podzemnim vodama te ih zaštititi znači imati dobar monitoring kvalitete i kvantitete podzemnih voda, ali i potrebne mjere u područjima na kojima je došlo do pogoršanja.

Kako ističu iz Instituta za vode, kakvoća podzemnih voda u Hrvatskoj je zadovoljavajuća, a Hrvatska se može pohvaliti boljom kvalitetom podzemnih voda nego što je slučaj u razvijenim zemljama. No, važno je ustrajati na očuvanju čistoće i kvalitete podzemnih voda jer su one vrlo ranjiv sustav te su izložene raznim zagađivačima.

– Najveća opterećenja na podzemne vode mogu dolaziti od otpadnih voda iz kućanstava, otpadnih voda industrije, nepostojanja i lošeg stanja sustava odvodnje, odlagališta otpada, intenzivne primjene agrotehničkih mjera u poljoprivredi, kao i posljedica klimatskih promjena, poput sve češćih suša i poplava. Klimatski uvjeti i potražnja za vodom dva su glavna čimbenika koja utječu na probleme u opskrbi vodom. Takav pritisak na vodu dovodi do smanjenja količine (zbog prekomjernog iskorištavanja ili suša) i pogoršanja kvalitete (onečišćenja i eutrofikacija) izvora slatke vode – objašnjava Draženka Stipaničev.

O kvaliteti vode za ljudsku potrošnju brine Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za javno zdravstvo pod čijom nadležnošću se redovito provode propisane kontrole, a isporučitelji vodnih usluga također su obavezni provoditi kontrolu zdravstvene ispravnosti vode za ljudsku potrošnju u sustavima javne vodoopskrbe. Prema riječima Draženke Stipaničev, samo oko 5 % uzoraka vode za piće u Republici Hrvatskoj je povremeno neispravno, a u takvim situacijama nadležni isporučitelj vodnih usluga obavještava korisnike o privremenoj nemogućnosti korištenja vode, dok ona ponovno ne bude zdravstveno ispravna.

Foto: Studenac

Kako bi se sačuvalo naše podzemno blago, važna je edukacija

No, kako sačuvati zdravlje i kvalitetu podzemnih voda kojima Hrvatska obiluje, a koje su dragocjene i važne za nas, ali i za generacije koje dolaze? U Studencu su prepoznali važnost ovog podzemnog blaga pa su u svrhu osvještavanja i edukacije javnosti u ožujku ove godine pokrenuli projekt “Podzemne vode, čuvari života”. Uz podršku Instituta za vode Josip Juraj Strossmayer, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Grada Karlovac i Karlovačke županije osmislili su niz aktivnosti u koje su uključili stanovništvo, a posebno mlađe generacije, koje su i najvažniji pokretači promjena u društvu.

– Svaka mala promjena u našem svakodnevnom ponašanju može imati velik utjecaj na očuvanje podzemnih voda, čime osiguravamo zdraviju budućnost za nas i buduće generacije. Kroz odgovorno korištenje resursa i svjesne izbore u svakodnevnim aktivnostima, svatko od nas plete mrežu održivosti koja štiti naše nevidljivo blago. Potrebno je samo malo truda i predanosti da bismo svi zajedno pokrenuli val pozitivnih promjena koji osigurava životnu snagu našem planetu – poručuju iz Studenca.

Projektom “Podzemne vode, čuvari života” Studenac nastavlja s aktivnostima očuvanja okoliša koje kontinuirano provodi unutar svog programa „Korak bliže prirodi”. U sklopu projekta planiraju se različite aktivnosti, između ostalog i akcija čišćenja izvora vode za ljudsku potrošnju sa zaposlenicima Studenca i Ekoznalcima, ambasadorima očuvanja okoliša iz Studenca, a pokrenuta je i službena stranica na kojoj možete pronaći sve novosti o projektu, zanimljivosti o tematici i doznati savjete kako se učinkovitije brinuti o podzemnim vodama.

Sadržaj nastao u suradnji sa Studencem.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije