Budući kuhari, učenici požeške Obrtničke škole, mogu se pohvaliti originalnim jestivim suvenirom koji su sami ispekli. Riječ je o slasnom “požeškom kolačiću”.
Za školski suvenir učenici su osmislili recept od autentičnih slavonskih sastojaka, među kojima su glavni domaća svinjska mast i orasi. Svi oni imaju otisnute motive kulturnih i povijesnih znamenitosti grada i okolice, kako bi predstavili projekt škole u sektoru turizma i ugostiteljstva.
Prošli na natječaju
– Kolačiće radimo od prhkog tijesta koje se pravi sa svinjskom mašću. Idu brašno, orasi, jaje, svinjska mast i naribamo koricu naranče. Izmijesimo tijesto, stavimo ga u hladnjak, a onda, kad ga izvadimo iz hladnjaka, uz pomoć kalupa oblikujemo kolačiće i stavimo ih u pećnicu – otkrila je kuharica tajnu originalnog recepta.
Kako ističu u školi, projekt “Požeški kolačić” prošao je na natječaju Ministarstva turizma “Promocija i jačanje kompetencija strukovnih zanimanja za turizam”. Glavni cilj projekta je promocija zanimanja u turizmu kreativnom i inovativnom izradom novog turističkog proizvoda spojenog s poviješću Požeško-slavonske županije.
U sklopu projekta uspostave regionalnih centara kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu VirtuOS, koji provode u suradnji s osječkom Ugostiteljsko-turističkom školom, Požežani će dobiti suvremenu opremu za praktikume ugostiteljskog posluživanja i kuharstva te za školski restoran.
– Vrijednost opreme za praktikum iznosi 830 tisuća kuna. Također, dobit ćemo i dio informatičke opreme za specijalizirane učionice za nastavu struke u ugostiteljstvu. Ukupna vrijednosti projekta je 1,3 milijuna kuna. Budući đački dom dobiva novi restoran i kuhinju, tu će se nalaziti praktikum kuharstva i praktikum za ugostiteljsko posluživanje – rekla je ravnateljica Obrtničke škole Požega Iva Šnajder.
Prema riječima ravnatelja Regionalnog centra kompetentnosti Ugostiteljsko-turističke škole Osijek dr. sc. Andreja Kristeka, svrha stručnog usavršavanja profesora, mentora i strukovnih učitelja u tome je da se znanje učenika podigne na višu razinu, ali i da prenesu novostečeno znanje drugim kolegama koji nisu imali priliku otići na školovanje u inozemstvo te da sudjeluju u izradi svih novih kurikuluma.
Centri kompetentnosti
– Cilj regionalnih centara kompetentnosti je unapređenje strukovnog obrazovanja. To bi značilo promjene u planovima i programima za zanimanja slastičar, kuhar i konobar, koja bi trebalo učiniti atraktivnijima i tako privući mlade u to zanimanje.
Naravno, centar nije namijenjen samo učenicima nego i odraslim polaznicima koji žele promijeniti zanimanje ili usavršiti svoje znanje – rekao je Kristek.
VIDEO Toplinski val zahvatio je Hrvatsku: Pripremite se, bit će još gore!