Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POŽEŠKI KOLAČIĆI

Budući kuhari ispekli jestivi suvenir od masti i oraha

Požega: Prikaz izrade školskog suvenira "Požeški kolačić"
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/3
07.07.2021.
u 21:09

Požežani će za projekt dobiti opremu za praktikume i školski restoran

Budući kuhari, učenici požeške Obrtničke škole, mogu se pohvaliti originalnim jestivim suvenirom koji su sami ispekli. Riječ je o slasnom “požeškom kolačiću”.

Za školski suvenir učenici su osmislili recept od autentičnih slavonskih sastojaka, među kojima su glavni domaća svinjska mast i orasi. Svi oni imaju otisnute motive kulturnih i povijesnih znamenitosti grada i okolice, kako bi predstavili projekt škole u sektoru turizma i ugostiteljstva.

Prošli na natječaju

– Kolačiće radimo od prhkog tijesta koje se pravi sa svinjskom mašću. Idu brašno, orasi, jaje, svinjska mast i naribamo koricu naranče. Izmijesimo tijesto, stavimo ga u hladnjak, a onda, kad ga izvadimo iz hladnjaka, uz pomoć kalupa oblikujemo kolačiće i stavimo ih u pećnicu – otkrila je kuharica tajnu originalnog recepta.

Kako ističu u školi, projekt “Požeški kolačić” prošao je na natječaju Ministarstva turizma “Promocija i jačanje kompetencija strukovnih zanimanja za turizam”. Glavni cilj projekta je promocija zanimanja u turizmu kreativnom i inovativnom izradom novog turističkog proizvoda spojenog s poviješću Požeško-slavonske županije.

U sklopu projekta uspostave regionalnih centara kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu VirtuOS, koji provode u suradnji s osječkom Ugostiteljsko-turističkom školom, Požežani će dobiti suvremenu opremu za praktikume ugostiteljskog posluživanja i kuharstva te za školski restoran.

– Vrijednost opreme za praktikum iznosi 830 tisuća kuna. Također, dobit ćemo i dio informatičke opreme za specijalizirane učionice za nastavu struke u ugostiteljstvu. Ukupna vrijednosti projekta je 1,3 milijuna kuna. Budući đački dom dobiva novi restoran i kuhinju, tu će se nalaziti praktikum kuharstva i praktikum za ugostiteljsko posluživanje – rekla je ravnateljica Obrtničke škole Požega Iva Šnajder.

 Prema riječima ravnatelja Regionalnog centra kompetentnosti Ugostiteljsko-turističke škole Osijek dr. sc. Andreja Kristeka, svrha stručnog usavršavanja profesora, mentora i strukovnih učitelja u tome je da se znanje učenika podigne na višu razinu, ali i da prenesu novostečeno znanje drugim kolegama koji nisu imali priliku otići na školovanje u inozemstvo te da sudjeluju u izradi svih novih kurikuluma.

Centri kompetentnosti

– Cilj regionalnih centara kompetentnosti je unapređenje strukovnog obrazovanja. To bi značilo promjene u planovima i programima za zanimanja slastičar, kuhar i konobar, koja bi trebalo učiniti atraktivnijima i tako privući mlade u to zanimanje.

Naravno, centar nije namijenjen samo učenicima nego i odraslim polaznicima koji žele promijeniti zanimanje ili usavršiti svoje znanje – rekao je Kristek.

VIDEO Toplinski val zahvatio je Hrvatsku: Pripremite se, bit će još gore!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije