Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uložit će veto?

Srbi u šoku: Bugarski predsjednik zaprijetio Srbiji, analitičari podijeljeni: 'Ponavlja se povijest'

Beograd: Predizborni skup koalicije stranaka okupljenih oko SNS na izbornoj listi "Aleksandar Vučić - Beograd sutra"
Foto: Antonio Ahel
1/2
07.06.2024.
u 10:09

Prema posljednjem popisu stanovništva, u Srbiji živi 12.918 osoba koje se izjašnjavaju kao Bugari. Najviše ih je u Bosilegradu (4075) i Dimitrovgradu (3669), diljem Vojvodine živi ih 1123, a u Beogradu i Nišu nekoliko stotina

Bugarski predsjednik Rumen Radev najavio je da će ta zemlja potencijalno preispitati podršku Srbiji pri priključenju Europskoj uniji zbog toga kako Beograd tretira pripadnike bugarske nacionalne manjine u Srbiji. Radev je istaknuo da je upravo položaj Bugara glavni kriterij prema kojemu će se odlučivati tko zaslužuje podršku, a ovo nije prvi put da Sofija prijeti ovim potezom.

Među uvjetima koji su važni za život Bugara u drugim zemljama navodi ekonomski i društveni razvoj te sposobnost da se brane nacionalni identitet, jezik, kultura i povijest nacije, prenosi Blic. Radev je prije tri godine u posjetu Srbiji bio zadovoljan položajem Bugara te je ustvrdio da je za tu nacionalnu manjinu u Srbiji "ostvareno mnogo" stoga se mnogi pitaju što se promijenilo.

Vanjskopolitički komentator Boško Jakšić za Blic je kazao kako smatra da je prijetnja bugarskog predsjednika povezana s glasovanjem o Rezoluciji o Srebrenici. "Ovo je odgovor na kritike Beograda u povodu glasanja Sofije u Generalnoj skupštini UN-a. Ponavlja se povijest, uvijek se pojavi neka članica EU koja može ucjenjivati", smatra.

Prije tri godine Bugarska je uložila veto na pridruživanje Sjeverne Makedonije Europskoj uniji optuživši vladu u Skoplju za govor mržnje protiv Bugara. Saša Mitrović iz Centra za europske politike neće biti iznenađen ako se povijest ponovi. "Bugarska je svoju poziciju veto igrača već nastojala iskoristiti za ostvarenje vlastitih nacionalnih interesa, čak i kada je to išlo na štetu širih interesa Unije", istaknuo je, a podsjetio je i da je Rumunjska kratko blokirala dodjelu statusa kandidata Srbiji 2012. godine, također zbog pitanja nacionalnih manjina. On se nada da će se bugarsko Ministarstvo vanjskih poslova ograditi od predsjednikova stava i potvrditi punu podršku europskim integracijama regije.

POVEZANI ČLANCI:

Predsjednik Nacionalnog savjeta bugarske nacionalne manjine u Srbiji Stefan Stojkov iznenađen je komentarom bugarskog predsjednika te naglašava da je zadovoljan odnosima Republike Srbije prema Bugarima. "Ne znam u kojem kontekstu je to rekao. Imali smo sastanke, dolazio je dva puta u Dimitrovgrad, komentirali smo sve. Naravno da uvijek ima mjesta da se stvari poboljšaju, ali Srbija podjednako vodi računa o svim svojim građanima", kazao je.

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov ističe da Srbija vodi odgovornu, inkluzivnu politiku koja vodi računa o konkretnim potrebama manjinskih zajednica. Kazao je i da je u izradi akcijski plan za pripadnike nacionalnih manjina, te da se predstavnici Bugara u Srbiji nisu žalili ni upozoravali na probleme. "Bojim se da iza riječi bugarskog predsjednika stoje neki drugi interesi, a ne unapređenje društvenog položaja bugarske nacionalne zajednice" zaključio je.

Prema posljednjem popisu stanovništva, u Srbiji živi 12.918 osoba koje se izjašnjavaju kao Bugari. Najviše ih je u Bosilegradu (4075) i Dimitrovgradu (3669), diljem Vojvodine živi ih 1123, a u Beogradu i Nišu nekoliko stotina.

VIDEO Pogreška na plakatima Domovinskog pokreta za Europski parlament

Komentara 92

Avatar memento mori
memento mori
10:19 07.06.2024.

To im je zbog Dodigove odluke da onemogući glasanje Slovencima, Rumunjima, Bugarima. Bugarska se ne pravi glupa da ne zna koga Dodig sluša. Samo tako Bugari! Oni jedino oko za oko razumiju! P. S. Poslati Vučiću Bugarsku princezu na razgovore pa nek njoj pametuje ako ima cojones 😁

BA
bacenheider
12:09 07.06.2024.

Tak trebaju i nasi,blokada sve dok nedaju svu dokumentaciju iz ll svjetskog rata.

VI
virinvanizaćoška
12:01 07.06.2024.

Srbi su uvijek u šoku!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije