VATROGASCI NA TERENU

FOTO/VIDEO Opet buknuo požar u pogonu tvrtke Drava International, vatrogasci lokalizirali vatru

Osijek: Ponovo gori Drava International
Foto: Borna jaksic/PIXSELL
1/25
07.08.2024.
u 18:12

U listopadu je također buknuo požar u pogonima tvrtke Drava International, gdje je u gašenju sudjelovalo preko 300 vatrogasaca

*Izbio je požar u pogonima tvrtke Drava International u Osijeku
*Vatrogasci su na terenu, lokalizirali su požar
*Na istom je mjestu požar buknuo i u listopadu. Tada je trajao više od deset dana

 

GALERIJA Ponovo gori Drava International
Osijek: Ponovo gori Drava International
1/24

Tijek događaja: 

18:12 - Ravnateljstvo civilne zaštite navodi kako je Županijski centar 112 Osijek zaprimio dojavu o požaru na deponiju plastike u Brijestu kod Osijeka u krugu tvornice Drava International u 15:12 sati. 

"Požar je trenutno pod kontrolom, a uz brojne vatrogasce, pomoć u gašenju pružaju pripadnici Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Ravnateljstva civilne zaštite sa zapovjednim vozilom kako bi se snimilo područje dronovima", ističe te dodaje kako je u dolasku i daljinski upravljani gusjeničar, tzv. robot za gašenje.

"Molimo građane da se ne približavaju mjestu događaja kako bi operativne snage mogle nesmetano djelovati", zaključuje Ravnateljstvo civilne zaštite.


18:07 - GALERIJA Dramatični prizori iz zraka: Pogledajte požar i gusti dim u pogonu Drave Internacional

Osijek: Ponovo gori Drava International
1/25

17:41 - Zapovjednik JVP-a Osijek Goran Ivković izvijestio je kako je na požarištu u tvrtki Drava International 60 vatrogasaca, 20 vozila, a pristižu i pripadnici DVD-a i CZ-a te je izrazio nadu da bi požar uskoro u potpunosti trebao biti ugašen. Naveo je i da su od građana koji su prolazili uz cestu pored te tvrtke za preradu i skladištenje plastike dobili dojavu u 15,12 sati kako gore bale plastike.

"Izašli smo s dežurnom smjenom i procijenjeno je da se osobnim snagama požar ne može ugasiti te je podignuta cijela postrojba. Podignute su sve vatrogasne snage s područja Vatrogasne zajednice Grada Osijeka kao i s područja OBŽ. Požar je lokaliziran, a s obzirom da je vjetar puhao u smjeru objekata uspjeli smo ih obraniti i trenutačno na požar nabacujemo pjenu", rekao je Ivković. Nada se i da će, kada uvedu mehanizaciju, što bi trebalo biti za sat ili dva, požar koji je sada lokaliziran i ne procjenjuje se veća materijalna šteta, biti u potpunosti ugašen. Podsjetio je da se preventivno morao isključiti i dalekovod ali da je sve pod kontrolom vatrogasaca i dežurnih službi.

"Imali smo osjet plina, nije se radilo o curenju iz objekta nego smo od HEP Plina tražili zatvaranje plinskih instalacija tako da je i to osigurano", dodao je Ivković. Na upit o tome kako se čula i eksplozija Ivković je kazao kako su oni upoznati s tim, ali da o tome ne može ništa govoriti za sada.

"Vatrogasci imaju dovoljno vozila, dovoljno snaga i vode da su uspjeli u kratko vrijeme lokalizirati požar. Na požarištu je 20 vozila, 60 vatrogasaca, a pristižu i pripadnici dobrovoljnih društava i civilna zaštita. Aktivirat ćemo i robot i trebat će nam još dosta mehanizacije s obzirom da se radi o balama plastike. Objekt je bitan za grad Osijek. Poslije nas ulazi inspekcija zaštite od požara koja će utvrditi jesu li vatrogasni prosjeci bili po pravilima napravljeni", pojasnio je Ivković.


17:22 - Načelnik Stožera civilne zaštite Grada Osijeka Dragan Vulin izjavio je u srijedu kako požar u Dravi International nije ni približnih razmjera onome od prošle godine te je izrazio uvjerenje da će tijekom dana biti stavljen pod kontrolu. Izvijestio je i kako je dojava zaprimljena u 15,13 sati, nakon čega je na teren izašla JVP Osijek i pripadnici DVD-ova s područja grada te policija.

>>OPŠIRNIJE

Vulin je, također, na svom Facebook profilu zahvalio vatrogascima. 


16:42 - Pogledajte snimku velikog požara u pogonima tvrtke Drava International u Osijeku


16:40 - Prema informacijama 24sata, podignut je zasad najveći kontingent INA Vatrogasnih servisa, profesionalnih vatrogasaca te kompanije. Stižu tri velika vozila, dva manja, zapovjedno i tehničko vozilo te prevoze 30 tona pjenila.


16:00 - Podsjetimo, u listopadu je također buknuo požar u pogonima tvrtke Drava International, gdje je u gašenju sudjelovalo preko 300 vatrogasaca. Požar je trajao više od deset dana uzrokujući ekološku katastrofu. Također u gašenju je tada bio ozlijeđen jedan od vatrogasaca. U trenutku izbijanja prošlogodišnjeg požara u tvornici osječkoga gospodarstvenika Zvonka Bedea je radila treća smjena radnika. Većina njih su stranci iz Nepala i drugih bliskoistočnih zemalja.  

Vlasnik tvrtke Zvonko Bede i još trojica okrivljenika osumnjičeni su za kaznena djela povezana s požarom u tvrtki Drava International. Uhićeni su 17. siječnja i terete se za teška kaznena djela protiv okoliša, uključujući neodgovorno upravljanje otpadom i nepravilno postavljanje zaštite od požara. Tužiteljstvo ih sumnjiči za nezakonito prikupljanje, odlaganje i transport otpada, što je dovelo do ozbiljnog onečišćenja i požara otpadne plastike. Zbog toga je podnesena kaznena prijava protiv odgovornih osoba i nepoznatih počinitelja


15:45 - Ponovno je izbio požar u pogonima tvrtke Drava International, smještenim na Brijestu. Kako javlja Sib.net.hr, potvrđuju da je požar u tijeku, a vatrogasne ekipe i ostale hitne službe već su na terenu i bore se s vatrenom stihijom. Puše jak vjetar što dodatno otežava gašenje vatrogascima. 

Ovo nije prvi put da se u pogonima ove tvrtke događa slična situacija, što izaziva dodatnu zabrinutost među lokalnim stanovništvom. Uzrok požara za sada nije poznat, a očekujemo daljnje informacije od nadležnih službi. 

Ključne riječi

Komentara 14

NK
Najam krova
15:53 07.08.2024.

Zašto vlasnik nije zatvoren i tvrtka ugašena. Jel platio štetu od prošlog požara?

CR
crocro
18:06 07.08.2024.

Inspekcije točno znaju koje tvrtke za zbrinjavanje otpada postoje na tlu RH, dakle i na područjima županija, gradova, općina. Jesu li nadležne inspekcije na temelju minulih sličnih događaja, izvršile svoju zadaću, jesu li vlasnicima dali naloge za otklanjanje nepravilnosti i jesu ili nakon zadanih rokova vlasnicima, izvršili provedbu naloženih mjera. Ako nedostaci nisu otklonjeni, jeslu li naložili zatvaranje deponija otpada a uz to izrekli pripisane (blage i stimulirajuće) kazne. Sada se pred hrvatskom javnošću trebaju očitovati inspekcije ili u njihovo ime glavni državni inspektor i položiti račune koliko je inspekcijskih nadzora izvršeno, gdje i u kojoj firmi ponaosob, kako stanje je zatečeno i kakve su eventualne sankcije za javašluk. Zar je opet potrebno da se pale razna skladišta i deponiji otrovnog otpada a da građani gutaju otrovne kemikalije. Tko na koncu odgovara za trovanje građanja. Čim su napravili jedan udah otrovnih kemikalija za tko netko treba odgovarati. Gdje je očitovanje gospodo inspektori, pred hrvatskim građanima koji vas plaćaju da radite svoj posao a ne da se svako malo trujemo otrovnim kemikalijama.

OT
otrovnijezik
17:25 07.08.2024.

Opet slučajno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije