Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
saborska rasprava

Burić o optužnicama: Ovoliko se nije čudila ni Alisa u zemlji čudesa

buric
Foto: Anto Magzan/PIXSELL
1/6
06.10.2011.
u 16:33

– Ovo je sve igrokaz. Bojim se da ćemo ovim stupidnim zakonom ispasti još stupidniji od ovih srbijanskih optužnica – smatra Kajin.

U isto vrijeme dok je Vlada na sjednici donosila deklaraciju o nekim pitanjima suradnje pravosudnih tijela Republike Hrvatske i Republike Srbije, u Saboru je počela rasprava o zakonu o ništetnosti određenih pravnih akata pravosudnih tijela bivše JNA, bivše SFRJ i Republike Srbije.

Zakon je zastupnicima predstavio ministar uprave Davorin Mlakar koji je rekao da je Vlada tim zakonom pokušala reagirati na događaje koji su neuobičajeni u međunarodnoj praksi između država koje reguliraju kazneno zakonodavstvo.

– Zakon koji je Srbija donijela suprotan je tekstu Deklaracije o proglašenju suverene i samostalne Hrvatske koju je Sabor donio 1991., kao i sporazumima potpisanima između Državnog odvjetništva RH i Tužilaštva Srbije. Mislimo da se time zadire u suverenitet Hrvatske, a donošenjem ovog zakona Hrvatska ničim ne dovodi u pitanje izvršavanje obveza koje je preuzela Ustavnim zakonom o suradnji s Međunarodnim kaznenim sudom i međunarodno preuzete obveze. Ovaj će zakon omogućiti jedino da pravosudna tijela Hrvatske štite propise RH koji su postupanjem druge države ugroženi – objasnio je Mlakar.

Dinko Burić iz HDSSB-a smatra da su svi znali za optužnice, a sada im se svi čude. 

– Ovoliko se nije načudila ni Alisa u zemlji čudesa, optužnice su svjesno objavljene tek sada kako bi se koristile za predizbornu kampanju. Ne zatvarajmo oči pred istinom – da Vladimir Šeks nije jedan od 44 optužena, ne bi nikada bilo ovog zakona! Gdje je ovaj zakon bio kad je uhićen Purda i kad su ostali trpjeli probleme – zanimalo je Burića koji je rekao da HDSSB neće podržati ovaj zakon.

Leko: To nema logike

Damir Kajin uime kluba IDS-a zaključio je da će ovaj zakon biti "ćorak", a deklaracija "pucanj u prazno". 

– Ovo je sve igrokaz. Bojim se da ćemo ovim stupidnim zakonom ispasti još stupidniji od ovih srbijanskih optužnica, trebamo sjesti za stol i riješiti sve ove probleme, a Hrvatska kao glavni argument mora imati činjenicu da je većina dokaza za ove optužnice prikupljena od ratnih zarobljenika, naših ljudi koji su mučeni u logorima – primijetio je Kajin.

Da su tako prikupljeni dokazi ništavni, smatra i Milorad Pupovac (SDSS), koji je također rekao da neće podržati ovaj zakon. 

– Samo ćemo produbiti pravnu nesigurnost, no s deklaracijom bismo mogli stvoriti mogućnost da se ovaj zakon mogao povući – primijetio je Pupovac.

SDP-ovac Josip Leko istaknuo je da zakoni Hrvatske mogu vrijediti samo na našem teritoriju, a ne na teritoriju drugih država te kako Hrvatska ostaje privržena načelu da se svi zločini moraju kazniti. 

– Hrvatska na pravosudne akte reagira političkim aktom, to nema logike – smatra Leko.

Ana Lovrin uime Kluba HDZ-a, naravno, rekla je da će podržati ovaj zakon jer se njime branimo od ponovljene agresije, ali ovaj put od pravne agresije.

– Ne, ne odgovaramo politički na pravosuđe, odgovaramo politički na politiku jer zakon koji je donijela Republika Srbija jest politika. Donošenje zakona politika je jedne zemlje. Na taj zakon mi odgovaramo ovim zakonom kako bismo zaštitili suverenitet RH i da bismo zaštitili svoje građane – odgovorila je Lovrin na komentar Josipa Leke te dodala da se ovim zakonom ni u kojem slučaju ne povređuje konvencija kojoj je pristupila RH kao ni daljnja provedba sporazuma Tužiteljstva Republike Srbije i Državnog odvjetništva Hrvatske.

"Dopustili smo Srbiji da njihove optužnice dobiju na važnosti"

Goran Beus Richembergh iz kluba HNS-HSU-a smatra da je tragedija da nakon Domovinskog rata naši građani budu izloženi ovakvim oblicima pritiska.

– Nema drugog načina da se taj teret skine s njihovih leđa od toga da se držimo principa da tko je god počinio ratni zločin mora za to i odgovarati, dok se onome koji to nije napravio mora omogućiti da dokaže svoju nevinost, i da se taj teret i ta drama zauvijek otklone iz njegova života. A da je ovaj zakon bio na snazi prije slučaja Purda, on se ne bi vratio kući, da je ovaj zakon vrijedio kada se ispitivalo Vesnu Bosanac, kako bismo skinuli taj teret s nje – zanimalo je Beusa.

HSP-ovac Danijel Srb istaknuo je da je Hrvatska jako pogriješila u nekoliko slučajeva.

– Hrvatska je suradnjom između hrvatskog i srbijanskog ministarstva dopustila Srbiji da njezine optužnice dobiju na važnosti. To je velika pogreška Hrvatske. Jednako je tako pogriješila što je srbijanskim istražiteljima dopustila da na hrvatskom tlu ispituju dr. Vesnu Bosanac. Na to smo pristali mi, naše vlade koje su i dovele do takve situacije – rekao je Srb. Iako, kaže, zna da taj zakon neće pomoći ni praktički otetom Veljku Mariću, a niti hrvatskim braniteljima, HSP će ga ipak podržati.

Komentara 35

ED
eddinger1
17:12 06.10.2011.

Još jedan auto-gol ove vlade.

AM
a_morte_i_rossi
17:14 06.10.2011.

ma vi ste meni svi zakon!

MO
Moskvich
17:10 06.10.2011.

A što očekivati od Jadranke i Šeksa ,Šeks kaže da nije sa vojskom niti posredno niti neposredno izdavao nikakve zapovjedi a čin je dobio a vjerojatno i invalidnost ma licemjerje da veće nemože biti eto nismo ni znali da imamo pukovnika sanadera koji sa vojskom ima manje veze nego moja pokojna baba Ana

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije