Izbjeglička kriza

Čelnica njemačkog AI: Njemačka neće zatvoriti granice, žica je sramota

izbjeglice
Foto: Reuters/PIXSELL
25.11.2015.
u 15:32

Nema znakova da će Njemačka uskoro zatvoriti granicu za migrante, ali bi teret najvećeg izbjegličkog vala u Europi od 2. svjetskog rata trebalo podijeliti na sve članice EU-a, kaže Selmin Caliskan

Nema znakova da će Njemačka uskoro zatvoriti granicu za migrante, ali bi teret najvećeg izbjegličkog vala u Europi od 2. svjetskog rata trebalo podijeliti na sve članice EU-a, ocjena je koju je u razgovoru za ljubljanski dnevni list "Dnevnik"  dala Selmin Caliskan, glavna tajnica njemačkog Amnesty Internationala, koja je također ocijenila kako je podizanje žice na europskim granicama sramotan čin.

– U Njemačkoj je u tijeku vruća debata o tome kako će velik broj izbjeglica utjecati na budućnost Njemačke i kako se prema izbjeglicama ponašaju druge države, ali za sada se ne čini da bi se zatvaranje granice uskoro stvarno moglo dogoditi – kazala je čelnica njemačkog ogranka međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava, Njemica turskog podrijetla.

– Nije pravedno da migrante primaju samo neke države, a ostale ne – kazala je, dodavši da bi se Europa u pogledu migracijske politike morala ujediniti u stajalištu, kako je to učinila u reakciji na terorističke napade na Pariz koje je odmah osudila, te da su migracije prilika da se europska društva obogate ljudima različitih društvenih pozadina i kultura. "Sve ovisi o političkoj volji", kazala je Caliskan.

Ona je potvrdila kako je prilikom boravka u Sloveniji posjetila izbjegličke centre i ogradu koju Slovenija postavlja na granici s Hrvatskom.

– Imati žicu na europskoj granici, to je sramota – kazala je, a kritizirala je i tendenciju smanjivanja izbjegličkog vala primanjem samo onih migranata koji dolaze iz ratom neposredno zahvaćenih područja.

– To je apsurdna situacija. Među ljudima koji ne bi imali pravo na izbjeglički status navode se Afganistanci, a tamo je porazna situacija. Vraćati ljude u Afganiistan velika je ludost – kazala je Caliskan, dodavši da situaciju dobro poznaje jer je 10 godina radila u Afganistanu.

Angažman međunarodne zajendice u Afganistanu na stabilizaciji te zemlje po njenim se riječima pokazao kao velika katastrofa.

Talibani u toj zemlji otimaju ljude koje sumnjiče za suradnju s američkom vojskom i međunarodnim organizacijama, pa se golemi novac uložen proteklih godina u stabiliziranje Afganistana čini uzaludno bačenim, kazala je. Također je dodala da Afganistan i Turska nisu sigurne države za povratak migranata, kako ih se politički proglašava da bi se spriječio dolazak novih izbjeglica u Europu.

>> Angela Merkel: Hotspotovi za izbjeglice moraju biti brzo izgrađeni u Italiji i Grčkoj

Komentara 7

DM
dr_max
16:14 25.11.2015.

Je suis bodljikava žica! Je..š AI

OK
okus
16:53 25.11.2015.

Uzmi si ih ti. Ja ih neću.

Avatar niwrad
niwrad
16:58 25.11.2015.

Teret migrantske krize pada na leđa njemačkog radnika, a ne na leđa Selmine Caliskan. Zašto se onda novinari toliko zamaraju sa ideologijama i mišljenjima razno raznih uhljeba i salonskih humanista, a ne mišljenjima onih koji će jedini podnijeti teret ove krize?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije