Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ORBAN BIJESAN

Postignut dogovor u Bruxellesu: Ovim osobama trebala bi pripasti čelna mjesta EU-a

EU-Western Balkans summit in Brussels
Foto: JOHANNA GERON/REUTERS
1/7
25.06.2024.
u 18:47

Među europskim pučanima danas se moglo čuti da je pronađena formulacija koja vodi računa o onome što je predlagao hrvatski premijer Andrej Plenković kad je sugerirao da pučani ne bi socijalistima trebali prepustiti na pet godina (već samo na dvije i pol godine) dužnost predsjednika Europskog vijeća

Šestorica europskih državnika, koji su uime triju velikih političkih grupacija pregovarali o tom pitanju, danas su postigli dogovor: Ursula von der Leyen bit će predložena za drugi mandat na čelu Europske komisije, bivši portugalski premijer Antonio Costa postat će novi predsjednik Europskog vijeća, a estonska premijerka Kaja Kallas bit će imenovana visokom predstavnicom za vanjsku i sigurnosnu politiku Europske unije. Očekuje se da će takav dogovor imati potrebnu većinu na preksutrašnjem summitu Europskog vijeća.

Šestero pregovarača su premijeri Grčke i Portugala uime europskih pučana, premijer Španjolske i kancelar Njemačke uime europskih socijalista, te predsjednik Francuske i premijer Nizozemske uime europskih liberala. Te tri političke grupacije žele formirati vladajuću većinu u novom sazivu Europskog parlamenta, premda su liberali izgubili treće najsnažnije mjesto u EP-u jer je brojniji postao klub zastupnika Europskih konzervativaca i reformista.

Dogovor postignut među pregovaračima iscurio je u javnost danas poslijepodne, a među prvim žestokim kritičarima takvog dogovora bio je mađarski premijer Viktor Orban, čija zemlja od ponedjeljka preuzima šestomjesečno predsjedanje (ministarskim) Vijećem Europske unije.

– Dogovor koji su europski pučani postigli s ljevičarima i liberalima protivan je svemu na čemu se temelji EU. Umjesto da okuplja, on sije sjeme podjela. Najviši dužnosnici EU institucija trebali bi predstavljati svaku državu članicu, a ne samo ljevičare i liberale – napisao je Orban na X-u.

POVEZANI ČLANCI:

Talijanska premijerka Giorgia Meloni, čija je stranka dio Europskih konzervativaca i reformista, nije bila uključena u pregovore između pučana, socijalista i liberala, što ju je prethodnih tjedana jako frustriralo. Hoće li se zadovoljiti navodno ponuđenim visokim mjestom s važnim portfeljom za osobu iz Italije koju će ona nominirati za visoko mjesto u drugoj Ursulinoj Komisiji? Nagađa se da bi se Meloni mogla time zadovoljiti, ali moguće je i da, poput Orbana, ne podrži dogovor koji će biti stavljen na glasanje na sutrašnjem Europskom vijeću. Prema svemu sudeći, ne postoji blokirajuća manjina koja bi srušila dogovoreni prijedlog.

Još nisu poznati svi detalji, ali među europskim pučanima danas se moglo čuti da je pronađena formulacija koja vodi računa o onome što je predlagao hrvatski premijer Andrej Plenković kad je sugerirao da pučani ne bi socijalistima trebali prepustiti na pet godina (već samo na dvije i pol godine) dužnost predsjednika Europskog vijeća. Pregovarači su se navodno složili oko formulacije koja, doduše, ne kaže da će nakon 2,5 godine socijalisti prepustiti Costinu dužnost pučanima, ali faktografski potvrđuje da se nakon 2,5 godine obnavljaju mandati i na toj dužnosti šefa Europskog vijeća, kao i na mjestu predsjednika Europskog parlamenta.

>> FOTO Svjetski čelnici sastali se u Francuskoj: Pogledajte tko je sve bio

EU-Western Balkans summit in Brussels
1/32

Komentara 22

Avatar Ležeći Policajac
Ležeći Policajac
17:08 25.06.2024.

Uzdao sam se u Pernara i Kolakušića, ali sam zviznuo u vratnicu.

Avatar Diktatura pederijata
Diktatura pederijata
17:39 25.06.2024.

Inače, Ursula von der Leyen postala je predsjednica Europske komisije 1. prosinca 2019. godine, također kao prva žena na toj funkciji I to zato jer su je Macron i Merkel instalirali na tu funkciju. Weber je trebao biti predsjednik, jer je on izglasan, ali onda im nije odgovarao pa su instalirali gospođu koja uopće nije bila na izbornim listama. Neposredno prije toga je upropastila bundeswehr kao ministrica obrane i afera sa savjetnicima Itd. nije nedostajala. Pa ni sada nije bila na nekoj listi. Zašto su se uopće provodili izbori? Eto to je sve prešućeno, jer nije lijepo.

GO
goran2hr
18:40 25.06.2024.

Najbolji mi je bio Farage kada ga pita: "Tko si ti? Tko je glasao za tebe?".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije