Analiza iskusnog diplomata

'Četiri su razloga zašto će rat u Ukrajini završiti 2025. godine'

Ukrainian serviceman operates a tank near the Russian border in Sumy region
Foto: VIACHESLAV RATYNSKYI/REUTERS
1/3
11.09.2024.
u 11:28

"Malo je vjerojatno da će biti upotrijebljeno nuklearno oružje osim u okolnostima koje su toliko ekstremne da su malo vjerojatne. Realističnija opcija je skori sporazum", smatra Khalilzad

Zalmay Khalilzad, bivši američki veleposlanik u Ujedinjenim narodima i Iraku te specijalni predstavnik za Afganistan tijekom mandata Georgea W. Busha, iznio je u tekstu za National Interest četiri razloga zbog kojih bi rat u Ukrajini mogao završiti sljedeće godine, unatoč brojnim razlozima zbog kojih bi mogao potrajati.

Prvi razlog je hrabri vojni udar Ukrajine u regiju Kursk, koji je otkrio ranjivost Rusije i značajno podigao moral ukrajinskih snaga. Taj potez dodatno je pojačao kontroverzu među Rusima oko strategije predsjednika Vladimira Putina i usporio smanjenje podrške Zapada ratu.

Drugi razlog je što je napredovanje Ukrajine u Rusiju bilo rizično. Povlačenje oko 10.000 ukrajinskih vojnika s ključnih obrambenih položaja u istočnoj Ukrajini omogućilo je Rusiji da iskoristi situaciju, posebno u Donjecku. Ruske taktike postaju brutalnije, što dovodi do povećanja žrtava i oštećenja energetske infrastrukture Ukrajine, što bi moglo smanjiti dostupnost električne energije i učiniti rat sve manje "popularnim".

Treći razlog je ograničena i rizična mogućnost velikih vojnih eskalacija s obje strane. Ukrajina bi željela dalekometna oružja ili veće uključivanje NATO-a, ali rizici eskalacije sukoba s Rusijom i Zapadom čine te opcije manje vjerojatnim. Rusija je povremeno prijetila nuklearnim oružjem, no takav potez bio bi iznimno rizičan. "Malo je vjerojatno da će biti upotrijebljeno nuklearno oružje osim u okolnostima koje su toliko ekstremne da su malo vjerojatne. Realističnija opcija je skori sporazum", smatra Khalilzad.

VEZANI ČLANCI:

Četvrti razlog je što trendovi u SAD-u i Europi ne podržavaju dugotrajno produženje rata. Očekuje se smanjenje američke podrške nakon predsjedničkih izbora, a u Europi, posebno u Njemačkoj, postoji otpor prema produženju rata. Njemački kancelar Olaf Scholz već planira mirovnu konferenciju u kojoj bi Rusija bila uključena.

"Nakon američkih izbora Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici trebali bi usvojiti pregovaračko rješenje rata u Ukrajini kao primarni cilj. Da bi se postigao ovaj cilj, strategija treba biti dvostruka: podrška Ukrajini mora ostati čvrsta, kako bi se osiguralo Putinovo zanimanje za pregovore, te treba uložiti jednak trud u angažman s Rusijom i Ukrajinom na definiranju modaliteta pregovora i uvjeta za razuman ishod", zaključuje bivši američki veleposlanik.

FOTO Rusiju 25 godina vodi ovaj čovjek: Zovu ga diktatorom i ratnim zločincem, a privatni život krije kao zmija noge

Ukrainian serviceman operates a tank near the Russian border in Sumy region
1/29

Komentara 27

RA
radijatori
12:54 11.09.2024.

"(...)specijalni predstavnik za Afganistan tijekom mandata Georgea W. Busha(...)". Dovoljno.

Avatar @promatrač
@promatrač
11:56 11.09.2024.

Prvi razlog je kontradiktoran s druga tri. Za najviše 4 tjedna nijedan ukrajinskih vojnik neće biti na teritoriji Rusije, osim možda kao zarobljenik. Jednostavno rečeno, rat protiv Rusije je izgubljen.

NE
nebitnoime
12:30 11.09.2024.

1. Jer će Rusija pobjediti Eto moje točne i precizne analize, treba li vam još neke geopolitičke analize javite se u moju firmu cijena prava sitnica

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije