Tomislav Kožić, šef kuhinje u Bluesun hotelu Kaj, novi je „Chtef“, odnosno treći Zagorski chef. Titulu najboljeg zagorskog kuhara izborio je na kulinarskom natjecanju u pripremanju jela od autohtonih namirnica, zagorske jabuke i svinjskog mesa, koje se održalo u njegovom hotelu u Mariji Bistrici. Stručni žiri, kuharski akademik Slavko Večerić, novinarka Božica Brkan i majstor kuhar Zdenko Brlić, Tomislav Kožić osvojio je nesvakidašnjim spojem tradicionalnog i modernog, glavnim jelom „Pajcek med jabukami“ i desertom „Gizdava jabuka“.
Na domaćem terenu
– Imao sam prednost domaćeg terena, znate prostor i gdje stoje tanjuri, a dobra je i kombinacija i stil više okusa koji sam upotrijebio. Pobjeda nosi više gostiju, ljudi zapamte ime kuhinje, dođu probati iz znatiželje, a pobjedničko jelo naći će se na jelovniku – kaže novi Chtef, koji ima devet godina iskustva u kuharskim vodama. Uz Kožića, kuhače je ukrstilo još šest vrsnih zagorskih kuhara – Marko Živaljić iz Majsecovog mlina, kojem je pripalo drugo mjesto, Mislav Božić iz Hotela Villa Magdalena, koji je uz treće mjesto dobio i nagradu publike, Ivica Žulj iz Termi Jezerčica, Josipa Antolić iz Ville Zelenjak - Ventek, Mirko Ljubić iz Dvorca Mihanović i Andreja Šaić iz Kleti Kozjak. Kuhari su se natjecali autorskim kreacijama, a žiri je ocjenjivao izgled, miris i okus jela, preciznost termičke obrade namirnica, maštovitost, kreativnost u pripremi. Predsjednik žirija Slavko Večerić pohvalio je odličnu kvalitetu svih jela i dodao da su o najboljima odlučivale nijanse: - Interesantno je da manifestacija okuplja puno mladih ljudi koji su shvatili da se može kombinirati svinjetina i jabuka, a da se dobije pravo zagorsko jelo i okus koji može prihvatiti svako zagorsko nepce, ali i gosti izvana – čestitao je kuharima.
Osladio se i ministar
U vrhunskim delicijama uživao je i ministar turizma Darko Lorencin koji je istakao da je gastronomija jedna od ključnih stvari definiranih strategijom turizma te pohvalio manifestaciju „Zagorski chef“ naglasivši da ona afirmira zagorsku kuhinju i kulturnu baštinu, a otkrio je i koja su mu omiljena zagorska jela: šunka s hrenom, purica s mlincima i štrukli. I župan Kolar čestitao je kuharima, rekavši da je ovo samo mala kap u mozaiku koji se slaže da bi Zagorje bilo Bajka na dlanu.
Živahno oko štandova
Uz glazbene brojeve usnoharmonikaša Tomislava Golubana, posjetitelji su mogli uživati u programu koji je vodio novinar Domagoj Jakopović Ribafish, te u najboljem što Zagorje nudi. Stoga je tijekom cijelog showa bilo živahno oko štandova sa zagorskim delicijama poput meda, mesa zagorskog purana i mlinaca, bučinog ulja, Babičinim kolačima, štruklima, a kako i priliči, poslastice su se sljubljivale s vrhunskim zagorskim vinima vinara Bodrena, Bolfana, Vugleca, Severa i Zdolca.