Ceste Sisak

Cijena je 20 milijuna kuna, a samo šljunak vrijedi pet puta više

\'ceste_pxl_sis_260911\'
Nikola Čutuk/PIXSELL
27.09.2011.
u 12:47

Na polju Gornjak imaju dva milijuna kubika šljunka, koji vrijedi 100 milijuna kuna

Danas se, u 10 sati, u Društvenom domu u Lekeniku održava javno izlaganje Studije o utjecaju na okoliš zahvata eksploatacije građevnog pijeska i šljunka na eksploatacijskom polju Gornjak. Riječ je o polju koje je u vlasništvu Cesta Sisak, i koje do sada nije nikada stavljeno u funkciju mada je riječ o izvoru čistog prihoda.

Imaju i vrijedno zemljište

U biti, korist od prodaje milijuna kubika najfinijeg šljunka imat će tek novi većinski vlasnik Cesta Sisak, obzirom je u tijeku postupak kojim Sisačko - moslavačka županija prodaje svoje vlasništvo u toj tvrtci, a riječ je o ukupno 57,33 posto temeljnog kapitala Cesta Sisak. Odlukom Županijske skupštine prihvaćena je početna cijena od 20 milijuna kuna, mada se samo tržišna vrijednost šljunka na polju Gornjak procjenjuje na 100 milijuna kuna. U procjeni koju je radio Deloitte stoji kako se polje prostire na gotovo 22 hektara zemljišta, te da sadrži oko dva milijuna kubika materijala vrhunske kvalitete. Procjena je rađena za dubinu polja od deset metara mada upućeni tvrde da je na mjestima znatno dublje. Dodamo li ovom podatku i činjenicu da Ceste Sisak u svom vlasništvu imaju i na desetke tisuća kvadrata zemljišta u Lađarskoj ulici u Sisku, petrinjskoj Drenačkoj ulici, Glini i Dvoru, te brojnu mehanizaciju kao i objekte, ispada da ovih 20 milijuna kuna nije tako visoka cijena kao što se mislilo, a nejasno je kako se došlo do početne cijene od 20 milijuna kuna za 57,33 posto udjela, ako je samo imovina procijenjena na 53,226 milijuna kuna, kapital na 14 milijuna kuna, ne računajući ovo eksploatacijsko polje sa najmanje 100 milijuna kuna vrijednim materijalom. No, natječaj je proveden i do kraja rujna po cijeni od 20 milijuna kuna pravo prvokupa mogu iskoristiti trenutačni suvlasnici tvrtke.

Dionice za Hrvatske ceste?

Još je nešto sporno u ovom slučaju. Naime, Mijo Rimac, jedan od ponuđača koji se javio na prvi poništeni natječaj, smatra da Županija nije nikada ispoštovala svoju odluku o početnoj privatizaciji Cesta Sisak, jer Hrvatske ceste još uvijek nisu dobile svojih 10 posto dionica što im pripada temeljem početne privatizacije iz 2003. godine.

Na ponovljenom natječaju 20 milijuna kuna za županijski udio ponudila je tvrtka IGM Turopolje vlasnika Silvia Kobešćaka, osnovana tek lani. Nije imala prometa, dok njegova druga tvrtka Lika kamen od 2007. godine ima promet od samo 34 kune. No u županiji su ga ocijenili prihvatljivim ponuđačem.

Ključne riječi

Komentara 2

TR
trlepastuhovic
13:35 27.09.2011.

Sješće lijepa provizijica od ovih 20 milijuna kuna nekome na račun!

KL
klokan13
00:06 29.09.2011.

Županiju SM vodi SDP. Oni kažu da je samo HDZ lopovi. Danijele, gdje će ti duša, svima vam je bitno naglasiti kad je vladajuča stranka lopov. Meni i velikoj večini građana svi su lopovi isti, a i političari uglavnom nisu pošteni. Mislim da je ova provizija več odrađena.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije