ODLAZI U PROŠLOST

Cijene kupusa lete u nebo: Hoće li sarma ove zime postati luksuz?

Zagreb: Restoran Lončić
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
1/4
10.10.2024.
u 18:31

Prema proizvođačima, razlog visokim cijenama je dugotrajna suša i slab urod te se stoga cijene ravnaju prema zakonu ponude i potražnje.

Svi volimo kupus, a rijetko tko će odbiti ponudu da sjedne za stol i posluži se sa sarmom. No, kako stvari stoje, upravo to omiljeno jelo bi moglo biti sve rjeđe na hrvatskom stolu. A razlog za to? Cijena kupusa je drastično skočila u odnosu na lani.

Prema novim podacima, prošli tjedan kilogram zelenog kupusa na tržnicama prodavao se u prosjeku za 1,94 eura, a na nekim je prodajnim mjestima cijena bila čak pet eura, stoji u tržišnom informacijskom sustavu Ministarstva poljoprivrede. Naime, cijene kupusa bile su najviše na tržnici u Dubrovniku gdje se prodavao za 5 eura kilogram. Nadalje, U Bjelovaru i Koprivnici cijena je iznosila 1,5 eura, Varaždinu i Čakovcu dva eura, na tržnicama u Zagrebu prosječnih 2,5 eura.

Lani je u ovo vrijeme prosječna cijena kupusa na hrvatskim tržnicama iznosila je 0,86 eura, dok je najviša cijena na jadranskim tržnicama bila 4 eura, piše Danica.hr. Prema tome, glavica kupusa je poskupila za čak 125 posto. Na tržnicama poput one u Koprivnici cijena je ostala ista kao i prošle godine, no u Varaždinu je kupus ove godine duplo skuplji u odnosu na lani. U Bjelovaru je cijena kupusa porasla za 20 posto.

Naime, prema proizvođačima, razlog visokim cijenama je dugotrajna suša i slab urod te se stoga cijene ravnaju prema zakonu ponude i potražnje. S obzirom na drastičan skok u cijenama kupusa, mnogima bi moglo postati preskupo raditi to omiljeno jelo.

POVEZANI ČLANCI:

>> FOTOGALERIJA Koju ljudsku hranu mogu jesti i psi? Ovo je 9 namirnica koje možete sigurno podijeliti sa svojim ljubimcem

Zagreb: Restoran Lončić
1/10

Komentara 10

ŠS
Štap sa glavom
18:48 10.10.2024.

Postavite pitanje hoćete li i dalje pušiti po 5 eura i više za kutiju, hoćete li piti pivo za euro i više ili piti 0,5l vode u boci koja košta kao pla kubika vode iz vodovoda za koju se viče kako je skupa.

HA
Halloween2024
19:27 10.10.2024.

Zbog ruske agresije na Ukrajinu vlada nestašica kupusa na svjetskom tržištu. A Rusi su navodno pogodili i panamski brod pun kupusa, što je pridonijelo destabilizaciji tržišta. Moramo to shvatiti , herojski stisnuti zube i ne jesti sarmu zbog velikih troškova inputa.

ED
edvardl
19:06 10.10.2024.

Naučite pravopis vi srp.ke novosti, nije kupus nego ZELJE!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije