slovenija

Cijene skaču zbog kapitalizma koji vlada, a ne zbog EU

obitelj Kramberger
Matija Topolovec/Pixsell
19.01.2012.
u 12:00

Za tročlanu obitelj dovoljno je 1000 eura, računajući pritom i hranu, otplatu kredita za kupnju kuće te registraciju i gorivo za dva auta

Majda i Branko Kramberger žive u obiteljskoj kući u pograničnoj slovenskoj općini Rogatec. Majda (53) je po zanimanju medicinska sestra, a rodom je inače iz okolice Maribora, međutim, zbog posla se preselila, prvo 1978. godine u Rogašku Slatinu, a potom u Rogatec.

– Branko, koji je inače iz okolice Ptuja, a radi kao profesionalni vozač, ako je želio biti sa mnom, morao me slijediti – šali se Majda. Ukupno su 20 godina živjeli u stanu, da bi prije deset godina kupili kuću u kojoj žive i danas. Imaju i dvoje djece, kćer Janju (32) i sina Blaža (23), koji živi s njima u kući.

– Janja ima nevjenčanog supruga i četverogodišnjeg sina Gala, našeg unuka koji nas silno uveseljava kada nas posjete – kaže Majda. Krambergerovi kažu da, otkako je Slovenija ušla u Europsku uniju, ne žive ništa lošije, jer imaju sreću da oboje rade, te da ono što su si mogli prije priuštiti, mogu i sada.

– Jednom godišnje idemo na skijanje, kao i na more, pretežno na Jadran. Ali to volimo, za to štedimo kroz čitavu godinu i onda si to i priuštimo, ali naravno, ne idemo u nekakve luksuzne smještaje. Živimo po načelu: Ako može ideš, ako pak ne, ne ideš – kažu Krambergerovi, dodajući kako su oni “ziheraši” i da im je nezamislivo da uzimaju kredit za nešto kao što je godišnji odmor.

– Nemamo ne znam kakav auto, ni ne znam kako luksuznu kuću, ali živimo lijepo, imamo dovoljno za sve.

Kriza sve jača

– Kada pričamo o zimovanju, mi već u rujnu odaberemo apartman, a onda do veljače uplaćujemo po stotinu eura svakog mjeseca. Uvijek smo zimovali na Rogli, lani smo išli na Pohorje, a ove godine ćemo vidjeti kako je na Kranjskoj gori – objašnjava Majda, koja na život u EU ipak gleda malo optimističnije nego njezin suprug. – Po meni je najpozitivnije što kao profesionalni vozač nemam više čekanja na granicama, ali drugo i nije tako dobro. Hoću reći, kada bi se u cijeloj Uniji primjenjivali baš svi zakoni jednako, te kada bismo baš svi imali jednaki standard, onda bi bilo odlično, ali ovako, kod nas je minimalac 580 eura, a u Njemačkoj je oko tisuću eura. Također, primijetio sam i da je više ljudi ostalo bez posla nego što je to bilo prije EU. A sada pogotovo, osjeća se ova kriza, svakim danom sve više. Otkako je počelo to s krizom, zarada je pala, a radi se više – tvrdi Branko, dodajući još jednom da imaju sreće što oboje rade, pa oni, kao obitelj koja je štedljiva, zapravo na kućnom budžetu to toliko i ne osjećaju. Režije su im kroz godinu oko 300 eura mjesečno, zimi stotinjak eura više zbog grijanja, a kada zbroje apsolutne sve životne troškove za njih troje, računajući pritom i hranu, otplatu kredita koji su uzeli za kupnju kuće, te registraciju i gorivo za dva auta, mjesečno troše oko tisuću eura.

Žena troši, muž špara

– Ma nije tako strašno kako Branko to želi prikazati. Ja trošim, a on špara – našalila se Majda. Inače, uspjeli su sinu Blažu do prošle godine plaćati i stan u Mariboru, gdje studira na Ekonomsko-poslovnom fakultetu, ali je sada apsolvent, pa posljednjih godinu dana živi s roditeljima.

– Stan je stajao 250 eura mjesečno, a budući da sam redovan student, školarinu ne plaćam. Što se tiče prehrane, dobiva se mjesečno 21 bon, kojim se subvencionira prehrana u restoranima, pa me jedan obrok stajao oko dva eura. Već tri godine radim i preko student-servisa na recepciji jednog hotela u Rogaškoj Slatini, pa i tako nešto zaradim – kaže Blaž. U tom je trenutku u kuću ušla i Janja s malim Galom.

– Ja sam također medicinska sestra, ali radim u privatnoj praksi i mogu reći da mi se čini da je sada nekako bolje. Imam deset godina radnog staža, a mjesečna plaća mi je tisuću eura – rekla je Janja i dodala da njezin partner Marko, koji je profesor tjelesne kulture također solidno zarađuje. Na kraju, zamolili smo Krambergerove da rezimiraju: život u EU te preporučuju li Hrvatima ulazak u zajednicu europskih zemalja u kojoj se oni nalaze od 2005.

– Još jednom, pozitivno je što nema nikakvih ograničenja na granicama. Primjerice, ovdje mi je granica s Hrvatskom pred nosom, a ja moram ići na Granični prijelaz Macelj, gdje ponekad znam čekati po cijele noći da bih ušao u Hrvatsku. I još nešto, bit će vam skuplje – rekao je Branko, kada ga je ponovno prekinula Majda.

– Ma cijene idu gore zbog kapitalizma koji vlada, a ne zbog EU. Vjerujem da, kada će se uistinu sve izjednačiti, i zakoni i standardi, da će nam biti svima skupa lijepo živjeti u EU, pa ne može ni ta kriza vječno trajati.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije