invalidi

Cijenimo vaš rad, ali više sreće želimo vam drugi put!

invalidi (1)
presnimila Ljiljana Risek
04.04.2011.
u 13:11

Ohrabrena gradnjom podizne platforme u ivanečkom Domu zdravlja, Udruga invalida zahtijeva uklanjanje arhitektonskih barijera i u zdravstvenoj stanici u Lepoglavi

IVANEC – Cijele prošle godine na razne smo natječaje kandidirali programe i projekte vezane uz rješavanje problema i potreba invalidnih osoba. Ni s jednim nismo prošli! Uvijek smo dobivali iste odgovore: Cijenimo vaš rad i trud, ali više sreće želimo vam drugi put!

To je, opisujući teškoće u financiranju programa i, uglavnom, zatvorena vrata ministarstava te socijalnih ustanova i institucija kojima su slali zamolbe za potpore, na godišnjoj skupštini Udruge tjelesnih invalida ILO ivanečkoga područja, naglasio njen predsjednik Tomislav Kušen. Iako vodstvo nije posve zadovoljno radom udruge te upućuje kritike svom predsjedništvu na pasivnosti, ipak stoji činjenica da je udruga provela cijeli niz vrijednih aktivnosti te da su im u tome pomogle izdašnije potpore Ivanca, Lepoglave i Bednje (ostale općine rad udruge financirale su simboličnim iznosima).

Izrazili su zadovoljstvo gradnjom podizne platforme u ivanečkome Domu zdravlja, koja će napokon nepokretnim i teže pokretnim osobama omogućiti nesmetan pristup ambulantama na prvom i drugom katu. Ohrabreni time, od županijskoga Doma zdravlja zatražili su da riješi i sličan problem u zdravstvenoj ambulanti u Lepoglavi, gdje također nema dizala. Problem je i ambulanta fizikalne terapije u podrumu, a budući da do nje vode duge stepenice, invalidima je bez tuđe pomoći posve nedostupna.

- Puno je učinjeno na uklanjanju arhitektonskih barijera za invalide, ali puno prepreka je i dalje ostalo. U Ivancu su najkritičniji Centar za socijalnu skrb, gruntovnica i katastar, Crveni križ, Srednja škole, Učilište, Željeznički kolodvor, državni i županijski uredi. U Lepoglavi barijere valja otkloniti u restauraciji Ivančica s prenoćištem, kod škole, na autobusnoj stanici i na željezničkom kolodvoru – kazao je Kušen. Slavko Kuzmić iz Koprivničko-križevačke županije kritički je govorio o restrikcijama predviđenim novim Zakonom o socijalnoj skrbi koje će se negativno odraziti na rad udruga i prava pojedinih invalidnih skupina.

Sa svojim ivanečkim kolegama solidarizirali su se i predstavnici srodnih udruga iz Donje Stubice, Varaždina, Zlatara, Krapine, Koprivnice i Ivanca.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije