Mirela Holy:

Cilj prenamjena zemljišta nisu projekti nego špekulacije

Mirela Holy
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
05.12.2013.
u 12:56

Problem mijenjanja prostornih planova preko noći može se riješiti samo reformom neučinkovite javne uprave i konkretnijim zakonskim rješenjima

Sustav prostornog planiranja nagrizen je korupcijom pa se u sprezi lokalnih moćnika i investitora preko noći mijenjaju prostorni planovi, a taj se problem može riješiti samo reformom neučinkovite javne uprave te boljim i konkretnijim zakonskim rješenjima.

Stav je to predsjednice ORaH-a Mirele Holy iznesen na konferenciji za medije u Saboru. Navela je primjer iz 2008. kada su donesene izmjene prostornih planova zbog 800 projekata od kojih je samo njih 80, odnosno deset posto, bilo u procesu realizacije.

– To potvrđuje da pravi interes prenamjena nisu razvojni turistički projekti nego zemljišno špekulantstvo – rekla je Holy.
Njena stranka predlaže da se zakonom u područjima koja su atraktivna investitorima uvede "položajna renta", odnosno da investitori koji ne pokrenu projekt u zadanom roku moraju platiti veliku cijenu za prenamjenu zemljišta.

Član predsjedništva ORaH-a naveo je primjer pulskog poluotoka Muzil, koji nakon što su ga napustile Oružane snage RH predstavlja velik turistički potencijal. Smatra da je trebalo provesti javnu raspravu kako bi se vidjelo kako dišu grad i struka, a da se tek nakon toga treba raspisati natječaj za konceptualno rješenje.

Komentara 7

AM
ameris
13:33 05.12.2013.

Bravo gđo Holy..onak in media res!

CV
crna vrana
13:37 05.12.2013.

Mirelica otktiva toplu vodu,štoli !? Zato će ona postati tvrd ORaH vladajućima ( moš si mislit), sve dok ne dođe vrijeme za predizbornu koaliciju sa starim partijskim kamaradima iz Kukuriku koalicije , koju će se tada proširena s Mirelicom i društvom moći slobodno nazvati Kukuriku-Kokodaku kloakalicijom.

TR
tracy
18:29 05.12.2013.

smetena osoba, kaj bi ona stela ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije