Jedna je žena umrla a 12 osoba je hospitalizirano nakon što su pojeli sardine zaražene botulizmom u restoranu na jugozapadu Francuske. Još nije objavljena nacionalnost preminule, navode izvori povezani sa slučajem.
Liječnik u bolnici Pelegrin u regiji Bordeaux kazao je u srijedu ujutro da se 12 ljudi još liječi, a petero ih je na respiratoru. Među njima su stanovnici SAD-a, Irske i Kanade, dok su po jedan stanovnik Njemačke i Španjolske odabrali otputovati u zemlju porijekla kako bi tamo primili terapiju, navodi The Guardian.
Botulizam je teška neurološka bolest obično uzrokovana konzumacijom hrane koja nije bila pravilno čuvana. Restoran u Bordeauxu sam je čuvao ribe, tvrdi zdravstvena agencija DGS. Botulizam uzrokuje smrt u 5 do 10 posto slučajeva zbog toksina koji stvaraju bakterije Clostridium botulinum, koje se pojavljuju kada hrana koja se čuva nije dovoljno sterilizirana.
Sve žrtve jele su sardine koje vlasnik sam pohranjuje u staklenke u restoranu Tchin Tchin, popularnom turističkom odredištu, između 4. i 10. rujna.
POVEZANI ČLANCI:
Vlasi su na restoranu provele testove, potvrdili su iz DGG-a, dodajući kako se ne može isključiti mogućnost pojave daljnjih slučajeva botulizma, jer je inkubacijski period bolesti dug nekoliko dana. Može izazvati paralizu mišića koja traje više tjedana, a najveća je prijetnja utjecaj na respiratorne mišiće.
Lokalni mediji prenose izjavu vlasnika koji je kazao da je izbacio nekoliko staklenki sardina koje su imale jak miris kada ih je otvorio, no ostale su se "činile u dobrom stanju te su poslužene gostima".
VIDEO Milijuni eura u Ikeinoj torbi: Nakon tri i pol godine pronađen ukradeni Van Gogh
i tek kad zatvorimo zadnju tvornicu prehrambene industrije, ćemo znati ća smo jeli i ća smo imali.