PONOVLJENO SUĐENJE JOVANU BALJKU ZA RATNI ZLOČIN

Civila izveo iz kuće, doveo do Une, ubio i bacio u rijeku. Dobio četiri i pol godine zatvora

Osijek: Privođenje petorice uhićenih za ratni zločin sucu istrage na Županijskom sudu
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/2
01.10.2024.
u 08:23

Tužiteljstvo je najavilo da će se žaliti i na ovu presudu, kada dobiju pisano obrazloženje nepravomoćne presude

Nakon što je Jovan Baljak (64) bio nepravomoćno oslobođen, sada je na ponovljenom suđenju nepravomoćno - osuđen. Zločin za koji se tereti je ratni zločin protiv civilnog stanovništva, a počinjen je 1992.

No krenimo redom. Baljak, koji je 2022. optužen za ratni zločin nad civilnim stanovništvom, na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno je osuđen na četiri i pol godine zatvora. Riječ je o ponovljenom suđenju jer je prethodnu oslobađajuću presudu nakon žalbe tužiteljstva ukinuo Visoki kazneni sud (VKS). Tužiteljstvo je najavilo da će se žaliti i na ovu presudu, kada dobiju pisano obrazloženje nepravomoćne presude.

Prema optužnici, Baljak se teretio da je 15. srpnja 1992.. u mjestu Rosulje, na privremeno okupiranom području tadašnje općine Hrvatska Kostajnica, tijekom međunarodnog oružanog sukoba Hrvatske vojske, Teritorijalne obrane i srpskih paravojnih formacija tzv. Republike Srpske krajine na području Republike Hrvatske počinio ratni zločin nad civilnim stanovništvom.

Tereti ga se da je navedenog dana, naoružan i odjeven u vojnu uniformu, kao pripadnik srpskih paravojnih formacija, s još jednom osobom, koja je u međuvremenu preminula, došao na adresu civila hrvatske nacionalnosti kojeg je potom prijeteći mu oružjem izveo iz kuće. Baljak je potom civila odveo na obalu Une gdje ga je usmrtio hicima iz vatrenog oružja i nakon toga bacio u rijeku. 

POVEZANI ČLANCI:

VIDEO Dim se uzdiže iznad Bejruta

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije