ekskluzivno

Članovima Inine uprave plaća u tišini porasla na 130.000 kn bruto!

\'unu...zgb...24.05.2004. upravna zgrada ina-e u av.vjeceslava holjevca snimio:boris scitar\'
Boris Ščitar/PIXSELL
Autori: Hrvoje Šlabek, Gojko Drljača
07.04.2012.
u 17:00

Izvršni direktori dokumente su smjeli pregledavati samo pod nadzorom kamera i jednog mađarskog menadžera

Sljedeći tjedan, na suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu u slučaju u kojem ga se sumnjiči za primanje mita od mađarskog MOL-a, na poziv tužitelja, svjedočit će hrvatski predstavnici u Nadzornom odboru i upravi Ine. Očekuje se da će njihovo svjedočenje opisati, blago rečeno, neobičan odnos mađarskih suvlasnika prema hrvatskim predstavnicima u nacionalnoj naftnoj kompaniji. Svjedočit će Davor Štern kao predsjednik NO-a, Damir Vanđelić kao član NO-a te Ivan Krešić i i Davor Mayer kao hrvatski članovi uprave.

Zaštita hrvatskih interesa

Novi hrvatski predstavnici u upravi Ine, Krešić, Mayer i Niko Dalić, suprug bivše ministrice Martine Dalić, postavljeni su upravu Ine u veljači prošle godine. Oni su dobili mandat od novih hrvatskih predstavnika u NO-u da, za razliku od Tomislava Dragičevića, Josipa Petrovića i Dubravka Tkalčića, ne pristanu na ulogu fikusa u upravi Ine te da više vode brigu o zaštiti interesa hrvatske strane kao dioničara te hrvatskih strateških interesa. Naime, prema dioničarskom ugovoru koji je s MOL-om kreirao bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec pod patronatom bivšeg premijera Sanadera, uprava Ine bila je svedena na, pojednostavnjeno rečeno, funkcije koje bi inače prema hrvatskom Zakonu o trgovačkim društvima trebao imati Nadzorni odbor, dok su prave moći dane Odboru izvršnih direktora. Pod krinkom depolitizacije uprave, de facto je premošten hrvatski zakon te je omogućeno prvom čovjeku Ine, Mađaru, da puno lakše kontrolira podređene mu izvršne direktore, i Hrvate i Mađare. Zbog toga se u NO-u Ine vodila prava pravna bitka s mađarskom stranom u kojoj su angažirani vrhunski odvjetnički uredi koji su dali oprečna mišljenja o legalitetu rješenja iz Polančecove i Sanaderove kuhinje.

Novi članovi NO-a i uprave Ine bili su vrlo aktivni u češljanju starih poslova MOL-a i Ine te se nagađa da bi možda mogli svjedočiti i o svojim nalazima kao i o neobičnim pravilima koje je nametnula mađarska strana. Primjerice, izvršni direktori, prema izvorima bliskim NO-u, nisu smjeli uzimati dokumente koje su htjeli, nego su ih samo mogli pregledavati u za to predviđenoj sobi pod nadzorom kamera i jednog mađarskog menadžera. Znatan broj dokumenata navodno im nije bio dostupan.

Hrvatski članovi uprave, koje smo u petak to zamolili, poručili su da nam komentar trenutačno ne mogu dati.

Večernji list ekskluzivno doznaje kako je viša razina aktivnosti novih članova uprave možda razlog što je sredinom prošle godine trojici hrvatskih članova Inine uprave – Daliću, Krešiću i Mayeru – u tišini udvostručena plaća. Oni su naslijedili ugovore prethodnika na mjesečnu bruto plaću u iznosu od 62.000 kuna, uz godišnji bonus do 372.000 kuna te ostale menadžerske pogodnosti. Međutim, samo nakon nekoliko mjeseci potpisali su anekse ugovora o radu prema kojima im je mjesečna bruto plaća povećana na 130.000 kuna.

Novi, veći uredi

Istodobno su zadržali menadžerske beneficije koje su imali njihovi prethodnici – izbor u tome hoće li koristiti službeni BMW 5 ili audi 6 s vozačem, korporativnu kreditnu karticu te životno i dodatno zdravstveno osiguranje. Ishodili su i godišnju parkirnu kartu za prvu zagrebačku zonu (7000 kuna) te nove urede, veće od onih koje su koristili prethodnici. Službeno objašnjenje o tome zbog čega je prije nekoliko mjeseci znatno unaprijeđen materijalni status trojice hrvatskih članova Inine uprave jučer nismo uspjeli dobiti. Iz Ine su nam odgovorili kako to pitanje zadire u poslovnu tajnu. Davor Štern, šef Inina NO-a, kazao nam je kako nije u mogućnosti da bilo što komentira jer je pred odlaskom s te pozicije. Mađarski suvlasnik Ine također se suzdržao od komentara. Jedino su poručili kako su njihova trojica članova Inine uprave na plaći u MOL-u te da ne primaju nikakve dodatne naknade za imenovanje u druge kompanije unutar grupacije.

Komentara 31

OG
Oger
17:06 07.04.2012.

Sad znamo zasto se INA boji Cacica i Linica.

VA
Valerija007
17:26 07.04.2012.

Ti članovi uprave nemaju radno vrijeme i nisu obvezni dolaziti svakodnevno na posao jer uprava ima stratešku funkciju i nema dnevnih obveza. Imaju sve beneficije i sad su im udvostručili plaće. Iz samo jednog razloga - uprava će dići rukuu i smanjiti plaće prodavačima na benzinskim stanicama, 2000 zaposlenih imat će 15% manju plaću! Jer mora se štedjeti, kriza je.

OB
-obrisani-
19:10 07.04.2012.

Peru se od odgovornosti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije