REFORMA IZBORNOG ZAKONA

Čović o neuspjelim pregovorima u BiH: Treba biti realan, vrijeme je isteklo

Sarajevo: Međunarodni izaslanici i Dragan Čović obratili su se medijima nakon sastanka o izbornoj reformi
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
1/2
30.01.2022.
u 23:04

Kazao je i kako je ranije bio optimističan, ali je taj optimizam izblijedio jer dogovor nije postignut ni nakon šest mjeseci intenzivnih razgovora

Treba biti realan, vrijeme je isteklo, poručio je to predsjednik HDZ-a i HNS-a BiH Dragan Čović u večerašnjem Dnevniku HRT-a. 

Kako je kazao, raduje ga da su po prvi put dobili u pisanoj formi prijedlog bošnjačkih stranaka oko članova Predsjedništva i oko Doma naroda. 

- Ali, nažalost, sve je to kasno, vrijeme je isteklo, mi smo ove stvari trebali završiti krajem prošle godine, produžili smo mjesec dana, tako da je ovaj format pregovora ostao iza nas - kazao je. 

Kazao je i kako su Angelina Eichorst i Matthew Palmer, ali i svi drugi predstavnici govorili kako Hrvatima treba osigurati da biraju svoje legitimne predstavnike. 

- Međutim, kad stavimo pojedine modele, odnosno prijedloge i oko Predsjedništva i domova naroda u BiH, primarno Doma naroda Federacije, onda tu imamo jako puno problema - kazao je. 

- Meni se činilo i sinoć da ćemo završiti te pregovore, da je sve dobro. Međutim, jutro kad smo počeli pregovarati dalje, onda smo jasno shvatili da predstavnici bošnjačkih političkih stranaka žele napraviti jednu preinaku u tom pristupu, eliminirati konstitutivne narode iz odrednica Ustava u članku 4. i 5. gdje se govori o domovima naroda i predstavništvu, što, naravno, nismo mogli ni pod kakvim uvjetima prihvatiti - kazao je Čović te dodao kako je hrvatska strana ponudila vrlo jasne modele. 

Kazao je i kako je ranije bio optimističan, ali je taj optimizam izblijedio jer dogovor nije postignut ni nakon šest mjeseci intenzivnih razgovora. 

- Treba biti realan, vrijeme je isteklo i bojim se da će se dalje samo ići na kojekakve političke kalkulacije - kazao je. 

- Mi formalno-pravnih uvjeta za organiziranje izbora nemamo, ali, evo, ako uspijemo nešto posebno dogovoriti, onda bi u Parlamentarnoj skupštini BiH morali napraviti izmjene izbornog zakona koje bi nam to mogle omogućiti pa da kažemo da imamo jedan demokratski proces izbora - dodao je Dragan Čović.

>> VIDEO Uvode se nova pravila za izolaciju i samoizolaciju, a stižu promjene i za Covid potvrde

Ključne riječi

Komentara 3

RI
rimac444
08:23 31.01.2022.

Podrška Hrvatima u BIH da ostanu svoji na svome, da budu gospodari u svojim kućama, svojim selima i gradovima, a muslimani bi trebali progurati normalne svoje predstavnike koj iće se boriti za opstanak države i mir, a ne ove koji ruše državu i stvaraju nemire.

Avatar Croatino
Croatino
11:13 31.01.2022.

I ja cu malo formalno kao i Covic. On ima oko 2,000 maraka znaci oko tisucu eura placu, i to vec godinama. Ja imam vise, ali ja si nemogu preustiti da castim preko 200 ljudi u najboljem restoranu u gradu i platit Halida Beslica i klapu Intrade da mi pjevaju na taj dan

DA
Damir77
03:00 02.02.2022.

U skladu sa popisom stanovništva u BiH iz 2013.godine, u USK živi 5073 osobe koje su se izjasnile kao Hrvati. U TK živi 23592 Hrvata, dok u ZDK živi 43819 Hrvata.U SBK živi 97629 , dok u KS 17520 osoba se izjasnilo kao pripadnik hrvatskog naroda. To znači, da od ukupnog broja Hrvata u Federaciji 497883, u kantonima sa bošnjačkom većinom živi:5073+23592+43819+97629+17520=187633 Ako ovome dodamo i HNK u kojem ima približan broj Hrvata i Bošnjaka,tj. 118297 Hrvata i 92005 Bošnjaka, dobijemo cifru od 187633+118297=305930 Hrvata koji žive u kantonima sa bošnjačkom većinom i jednim mješovitim kantonom (HNK). Kada od ukupnog broja Hrvata u FBiH 497883 oduzmemo 305930, dobijemo cifru 191903 Hrvata koji žive u dominantno kantonima sa hrvatskom većinom.Dakle, 61,45 % Hrvata živi u bošnjačkim kantonima i jednim mješovitim, a ostatak od 38,55 % u kantonima sa dominantno hrvatskim stanovništvom. Ako , ipak, ne uključimo broj stanovnika u HNK, dobijemo cifru od 187633 Hrvata u isključivo bošnjačkim kantonima ili 37,68 %. I opet ne valjaju Bošnjaci 1/3 Hrvata Hercegovaca koji žele ekskluzivitet za sebe kalo bi sačuvali opljačkano od naroda. Nemojte da vas obmanjuju. Zar Bošnjaci nisu opet pružili ruku pomirenja i nisu tužili Hrvatsku, jer je Hag presudio da je Hrvatska agresor. Stalno vas ti lažne hrvatine hercegovačke uvlače u probleme, a muzu i Bosnu i Hrvatsku i EU , a narode ti se pati. Lično znam desetine njih koji primaju pomoć iz HR, a imaju vile po Hercegovini

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije