Vraćanje duga

Crkva bi mogla ući u domaće tvrtke, ali samo s manjinskim udjelom?

\'30.09.2010., Nadbiskupski pastoralni institut, Kaptol 29a, Zagreb - Predsjednica Vlade Jadranka Kosor na Vijecu europskih biskupskih konferencija. Premijerka Jadranka Kosor i kardinal Josip Bozanic.
Marko Prpić/PIXSELL
25.01.2011.
u 22:00

Razgovori o ulasku Crkve u tvrtke aktualizirani su, ali konkretnih dogovora nema, pogotovo jer dug navodno nije veći od 200 milijuna eura

Hoće li se nakon više od desetljeća dug države Crkvi riješiti njezinim ulaskom u vlasništvo pojedinih državnih tvrtki još se ne zna, ali ta je tema aktualizirana u posljednjim susretima premijerke Kosor s kardinalom Bozanićem.

Osoba od povjerenja

No, kako doznajemo, zasad sve ostaje na razgovorima. Vlada nema razrađen model po kojem bi Crkvu uključila u vlasništvo pojedinih tvrtki, a ni Crkva nema pripremljene sve potrebne dokumente.

Crkveni krugovi i nemaju zajedničko stajalište o tome bi li uopće Crkvu trebalo uključiti u vlasništvo pojedinih tvrtki ili ne i u kojem omjeru ili bi se trebali namiriti iz nekretnina. Zajedničko je stajalište da priča u vezi s povratom imovine predugo traje, uzme li se u obzir i da, prema nekim procjenama, dug Crkvi ne prelazi 200 milijuna eura.

Pojedinci unutar Crkve smatraju kako bi bilo dobro da se Crkva namiri ulaskom u vlasništvo pojedinih tvrtki, no ne preuzimajući kontrolni paket, nego samo tri-četiri posto udjela. Jer, kako nam kaže jedan sugovornik, s kontrolnim paketom morala bi sudjelovati u upravljanju, a pravu osobu od povjerenja, koja razumije posao i bliska je Crkvi, nije lako naći. Osim toga, teško bi joj se bilo postaviti kao jednom od većinskih vlasnika ako bi trebalo, primjerice, u toj kompaniji raditi veće rezove, poput otpuštanja zaposlenika. No s druge strane, upravo bi to bilo pozitivno jer bi bili socijalno osjetljiviji vlasnici, zbog udjela imali bi interes za dobrim upravljanjem, a dodatno bi i kapital ostao u domaćim rukama, smatraju neki stručnjaci.

Upravljanje upitno

Da Crkva nema najbolja iskustva u vođenju poslova pokazuje i posljednji slučaj u Sloveniji, gdje su dva holdinga povezana s Mariborskom nadbiskupijom objavila nesolventnost. Razlog je preveliko zaduživanje koje je u krizi došlo na naplatu. No neke druge zemlje, poput Njemačke i Austrije, imaju boljeg i duljeg iskustva u tome.

Njemačka crkva kao poslodavac ima velik broj zaposlenih, pa je i ozbiljan partner u pregovorima s državom. Za financijska pitanja nedavno su čak uzeli stručnjaka iz SAD-a.

Komentara 34

MA
MahnitiTapir
07:49 26.01.2011.

Pa Crkva barem ne bi prodala 35% HT-a za 800 milijuna eura.

SI
sinaj
22:28 26.01.2011.

svarun je napisao/la: i ja trazim da mi crkva vrati sve ono sto je stoljecima na silu uzimala mojim pradjedovima! ______________________________________ Upravo suprotno, tvoji su uzimali Crkvi, sad je došlo vrijeme da se dug naplati.

DU
Deleted user
02:02 26.01.2011.

hahaha, crkva ulazi u tvrtke (pa zar im nije nikad dosta) ,pa to vise nema ni kod onih kokain zombija u boliviji, paragvaju, ekvadoru, hondurasu....koji primitivan i zaostao narod, ahahahaha zamisli odje u britaniji da crkva ulazi u \"tvrtke\"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije