ODGOVOR HRVATSKOG CARITASA O (NE)RADNOJ NEDJELJI

Crkva će se i dalje boriti za neradnu nedjelju

19.06.2009.
u 18:48

Katolička crkva i dalje će se nastaviti boriti za neradnu nedjelju, bez obzira na odluku Ustavnog suda. Poručio je to danas uime službene Crkve Hrvatski Caritas, koji je bio inicijator akcije "Zatvorimo trgovine nedjeljom", najavivši da će i dalje "zagovarati prava i potrebe stotina tisuća radnika u trgovini, od čega su čak 75 posto žene, koje staro, ponovno aktualizirano, zakonsko rješenje neadekvatno osigurava i štiti od mogućih zloupotreba".

"Moramo konstatirati da je ovo drugi neuspješni pokušaj Vlade RH, koja je dosadašnje zakonsko rješenje predložila, i Hrvatskog Sabora, koji ga je usvojio, da reguliraju rad trgovina nedjeljom na način koji će biti pravedan, koji će najbolje odgovarati potrebama, interesima i pravima hrvatskih građana i koji će biti u skladu s Ustavom RH", poručuju iz Caritas, žaleći što su svi bitni razlozi koje su dosad isticali o potrebi zatvaranja trgovina nedjeljom ponovno aktualizirani.

"To su, prije svega, zaštita prava čovjeka na slobodu, odnosno pravo radnika na slobodnu nedjelju: prava zajamčena Ustavom RH. U odnosu na nepravdu koja se čini malom čovjeku i njegovu interesu da tjedni dan odmora može provesti sa svojom obitelji, naš se stav nije promijenio", kažu u Caritasu, dodajući kako će se i dalje zalagati za radnike u trgovini, koji se "bilo zbog straha ili nemoći, ne mogu sami izboriti za zaštitu svojih prava, potreba i interesa".

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije