OTKRIVAMO Što donosi primjena Temeljnog ugovora BiH i Svete Stolice

Crkve se ne mogu graditi bez odobrenja biskupa

18.12.2008.
u 23:00

Mješovito povjerenstvo za provedbu Temeljnoga ugovora između BiH i Svete Stolice, koje je u srijedu održalo konstituirajuću sjednicu, brojna će pitanja, koja su sadržana u Ugovoru, formalizirati kroz postojeće zakone, no neka će se morati samostalno urediti zakonima ili dodatnim ugovorima.

– To dogovaranje s Katoličkom crkvom ni u kom slučaju ne bi trebalo biti shvaćeno, niti ga se smije tumačiti kao da netko iz Crkve traži privilegije.

Neradni dani za katolike
Treba samo biti uređen pravni položaj Katoličke crkve, koji ona želi i za sve druge zajednice. Dapače, bude li uređenje odnosa moglo pomoći i drugima, bit će nam vrlo drago – ističe član povjerenstva dr. Tomo Vukšić.

Još ne postoji državni zakon o praznicima, a pitanje blagdanskih neradnih dana za katolike treba posebno urediti. Uz neradne dane koji su vezani za svetkovine, povjerenstvo će na početku raditi na formaliziranju nepovredivosti sakralnih prostora, uređenju pitanja mogućeg progona crkvenih osoba i reguliranja čuvanja ispovjedne tajne te gradnje crkvenih objekata.

Zakon na razini države
– Kod gradnje bilo kakvog crkvenog objekta načelnu odluku donosi isključivo mjesni biskup. Dakle, Ugovor predviđa da nitko ne može dobiti građevinsku dozvolu bez pisanog odobrenja mjesnog biskupa – ističe Vukšić.

Po njegovim riječima, dosta je pitanja koja proizlaze iz Temeljnog ugovora sa Svetom Stolicom već u praktičnoj primjeni, kao što je vjeronauk. – Sada će to dobiti i zakonsko utemeljenje koje proizlazi iz međunarodnog ugovora – dodaje profesor vrhbosanske Teologije.

Pritom će se morati intervenirati u zakonske propise na nekoliko razina vlasti, budući da su, primjerice, za pitanje obrazovanja u Federaciji BiH isključivo mjerodavne županije. Najteže je pitanje restitucija crkvenoga vlasništva, koje treba biti riješeno donošenjem zakona na razini države.


Na čelu nuncij D’Errico i ministar Halilović

Povjerenstvo čine apostolski nuncij u BiH Alessandro D’Errico, tajnik u Nuncijaturi Waldemar Stanislaw Sommertag, pomoćni biskup sarajevski Pero Sudar, provincijal hercegovačkih franjevaca fra Ivan Sesar i prof. dr. Tomo Vukšić. S državne strane uključena su četvorica ministara, Safet Halilović, Bariša Čolak, Sredoje Nović i Sven Alkalaj, te zamjenik ministra financija Fuad Kasumović. Sljedeća sjednica je u veljači 2009.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije