papa franjo:

'Crkvu moramo osloboditi trošnih, prolaznih struktura'

papa franjo (1)
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
24.07.2013.
u 21:30

Svetište Gospe od Aparecide, najveće marijansko svetište u Južnoj Americi, svake godine pohodi oko osam milijuna hodočasnika.

Kiša i više od 200 tisuća vjernika dočekali su jučer papu Franju u svetištu Naše Gospe od Aparecide. Iz Rio de Janeira u svetište zaštitnice Brazila u državi San Paolo Franjo je stigao helikopterom iz kojeg je prešao u papamobil. Postavljene su pregrade pa se vjernici nisu mogli približiti papamobilu kao kad je došao u Rio. Čini se da je služba sigurnosti ipak odlučila postavljati prepreke na mjestima kuda će papa Franjo prolaziti papamobilom. Iz papamobila Franjo je pozdravljao vjernike i slao im poljupce.

Papa Franjo nadopunio je program svoga boravka u Brazilu u povodu 28. svjetskog dana mladih, što se održava od 23. do 28. srpnja u Rio de Janeiru i kojem je tema 'Idite i učinite sve narode učenicima mojim', pohodom upravo u svetište Aparecidu, koje je za njega posebno važno.

– Crkva se mora osloboditi svih trošnih, prolaznih struktura koje ne promiču prenošenje vjere – piše u završnom dokumentu posljednje opće skupštine južnoameričkih biskupskih konferencija, na kojoj je tadašnji nadbiskup Buenos Airesa kardinal Jorge Mario Bergoglio imao posebno važnu ulogu, a održala se prije šest godina u marijanskom svetištu Aparecidi. Taj je dokument Franjo pretvorio u svoj papinski program.

– Često vidim Crkvu koja upravlja vjerom, volio bih vidjeti Crkvu koja prenosi vjeru – kazao je jednom Bergoglio, a nakon što je postao papa, Franjo je u govoru apostolskim nuncijima kazao da kada Crkva postane sama sebi svrhom, onda se Crkva razboli.

U tom svetištu je 2007., nakon posjeta Benedikta XVI., tada kardinal Bergoglio bio voditelj odbora za sastavljanje zaključnoga dokumenta Pete opće konferencije latinoameričkih biskupa.

Svetište Gospe od Aparecide, najveće marijansko svetište u Južnoj Americi, svake godine pohodi oko osam milijuna hodočasnika. Maleni kip crne Gospe duboko je povezan s patnjama naroda, potištenoga i slomljenoga ropstvom.

>> Posjet Brazilu: Papa Franjo vozit će se u otvorenom bijelom Jeepu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije