STIGAO I PLENKOVIĆ S MINISTRIMA

Croatia Airlines dobila najmoderniji avion: Pogledajte što će nuditi putnicima, znamo kamo će letjeti, a imat će i posebno ime

Novi Airbus Croatije Airlines
Foto: Željko Hladika/PIXSELL/Croatia Airlines
1/18
30.07.2024.
u 12:43

Ova godina za CA bit će izazovna zbog tranzicije prema unificiranoj floti, istaknuo je Bajić te pritom dao naslutiti i neke nove korake u budućnosti kompanije

Svečano je danas u zagrebačkoj zračnoj luci gdje je Croatia Airlines dočekala novi, suvremeni zrakoplov tipa Airbus A220. Prvi od 15 naručenih primjeraka u Zagreb je sletio malo nakon 10 sati. Ondje dolazi izravno iz tvornice u kanadskom Mirabelu gdje se posljednjih mjeseci sastavljao i provjeravao svaki detalj kako bi avion bio spreman i siguran za promet. Sva su testiranja obavljena i zrakoplov je noćas krenuo prema Zagrebu, čije će ime ponijeti uz registarsku oznaku i hrvatsku zastavu kao i prepoznatljive boje nacionalnog avioprijevoznika. U zagrebačku zračnu luku "Franjo Tuđman" na doček novog Airbusa Croatia Airlinesa stigao je i premijer Andrej Plenković, kao i ministri Marko Primorac, Oleg Butković i Tonči Glavina. 

Posao je to vrijedan više od pola milijarde dolara, a dolazak drugog zrakoplova očekuje se do kraja godine, većina će ih doći 2025., a posljednji primjerci trebali bi stići u 2026. godini kako bi za tri godine flota bila u potpunosti obnovljena i unificirana, što će, kažu nam u tvrtki, znatno smanjiti operativne troškove prilikom održavanja zrakoplova i edukacije osoblja. Ukupno je naručeno 15 letjelica, 13 u konfiguraciji sa 149 sjedala i dvije u konfiguraciji sa 127 sjedala. Ono što najviše zanima putnike je i što ovaj novi avion nudi.

Tišina, udobnost i praktičnost tri su riječi kojem ga se najčešće opisuje u Airbusovim katalozima. Sjedala su udobnija su i šira, imaju prilagodljive naslone za glavu, ugrađene vješalice za kapute, a putnicima će se svidjeti i USB-A i USB-C priključci za brzo punjenje uređaja, sa snagom punjača od 60 Wata. Usto, iznad stolića s držačem za čaše ugrađeni su i praktični držači za mobitele i tablete. Širi je i prolaz jer je konfiguracija 3 x 2 sjedala, odnosno umjesto šest ima pet sjedala u svakom redu. Veći su i prostraniji i pretinci za prtljagu iznad glava putnika.

Foto: Croatia Airlines

– Naš zrakoplov često je prvi susret putnika s Hrvatskom, a novim dizajnom taj dojam bit će još snažniji, dok će unutrašnjost biti komfornija uz veće prozore, više mjesta za prtljagu i brzi Wi-Fi internet – kaže direktor komercijalnih poslova Slaven Žabo. 9A-CAE (Charlie Alpha Echo) registracija je nove letjelice, a ime joj je Zagreb. Putnicima će, kako doznajemo, na raspolaganju biti od kolovoza, odnosno za otprilike desetak dana. Ranije je domaća zrakoplovna kompanija najavila kako će prvi let biti odrađen na liniji Zagreb – Frankfurt radi, kažu, simbolike koju nosi ta linija koja je bila prvi međunarodni let Croatia Airlinesa sada već davne 1992. godine. Ovom nabavom i novim zrakoplovom Croatia slavi i 35 godina postojanja, a nedavno je predstavljen i rebranding loga kompanije koji se nije znatno promijenio.

POVEZANI ČLANCI:

Hrvatski crveno-bijeli kvadratići, jedan od najprepoznatljivijih simbola naše države, krasit će i novu flotu nacionalnog avioprijevoznika.

– Novi znak i redizajn zrakoplova potvrđuju važnost hrvatskog nacionalnog identiteta i ulogu Croatia Airlinesa za hrvatsku vidljivost. Novi dizajn osigurava bolju prepoznatljivost. Crveni kvadratići dio su našeg grba, šahovnice, koja datira još iz srednjeg vijeka, plava boja također povijesno je simbolična, a predstavlja i Hrvatsku kao zemlju tisuću otoka – kazala je dizajnerica. Logo ne odudara znatno od onog prijašnjeg, već je dizajn repa zrakoplova postao inspiracija za glavni logo. Promjene je doživjela i unutrašnjost kabine koja je u kombinaciji tamnoplave i svjetloplave boje. Dio sjedala izložen je i u prostorijama na Zrinjevcu.

30.07.2024.,Zagreb - Docek prvog novog zrakoplova Airbus A220, cime sluzbeno pocinje cjelokupna obnova flote hrvatskog nacionalnog avioprijevoznika Photo: Zeljko Hladika/PIXSELL
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL

– Novim zrakoplovima ostvarit ćemo i manju potrošnju goriva i emisiju CO2 za čak 25 posto. S 15 novih Airbuseva, čiju potpunu isporuku očekujemo do kraja 2027., ostvarit ćemo puni potencijal za rast i razvoj uz daljnje širenje mreže letova. Nastavit ćemo još snažnije i efikasnije biti strateška podrška hrvatskom gospodarstvu i turizmu i svim našim poslovnim partnerima i putnicima – ističe predsjednik Uprave CA, Jasmin Bajić. Trenutačna flota ima primjerke stare i do 26 godina te putnicima ne baš omiljene bučne turbopropelerske Dash Q400 zrakoplove. Oni će biti umirovljeni, a novi avioni bit će 50 posto tiši.

Ova godina za CA bit će izazovna zbog tranzicije prema unificiranoj floti, istaknuo je Bajić te pritom dao naslutiti i neke nove korake u budućnosti kompanije. – Za linije manjih kapacitete, npr. Zagreb – Sarajevo pronaći ćemo partnersku tvrtku s turbopropelerskim zrakoplovima koja će obavljati te letove, a nove Airbuse usmjerit ćemo i prema nekim novim destinacijama. Naš tim neprestano skenira nove destinacije, a želja nam je u budućnosti pokrenuti i izravne interkontinentalne letove – naglasio je direktor nacionalne kompanije.

GALERIJA Svečani doček novog Airbusovog zrakoplova Croatia Airlinesa

Novi Airbus Croatije Airlines
1/24

 

Ključne riječi

Komentara 8

DI
dino85
10:55 30.07.2024.

Jeste li vi svjesni značenja riječi u Hr. riječniku, "dobila ili dobiti" nazad u osnovnu školu. A što smo mi to dobili!?

DU
Deleted user
13:01 30.07.2024.

Opa, ajd napokon da nisu kupili neke stare rage , tako da dobar posao obavljen, svaka čast i bravo !! Makar i sad ovi kaj voze su u oke stanju jer puno puta sam letio i nikakve neugodnosti nisam imao ,naspram drugih kompanija CA je jako dobra od osoblja pa do aviona ..osim onih Dashev kaj imaju propelere ,oni su mi malo scary i bučni su al ajd preživi se !

S4
saff_4
14:08 30.07.2024.

"Posao je to vrijedan više od pola milijarde dolara" koliko je to više? jedan košta oko 90 milijuna $ a mi ih naručujemo 15. blaženo stranačko novinarstvo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije