Crobarometar

SDP sustiže HDZ, Kukuriku i Domoljubna koalicija vode mrtvu trku

Milanović Karamarko
Foto: Pixsell
1/15
24.06.2015.
u 19:30

HDZ-ova koalicija od travnja 2014. bila je uvijek u prednosti i stalno ju je povećavala, na trenutke je vodila i sa 10 posto razlike. Ovo je prvi put, otkad se rejting dviju koalicija mjeri, da su izjednačene.

SDP kao stranka i predvodnik koalicije ljevice sustiže HDZ i njihovu koaliciju. Donosi to istraživanje DNEVNIKA NOVE TV Crobarometar koje je od 1. do 15. lipnja proveo Ipsos puls na 975 ispitanika.

HDZ-ova i SDP-ova koalicija doslovno su izjednačene. No ovaj put uloge su zamijenjene.

Sada SDP-ova koalicija osvaja 30,5 posto, a HDZ-ova koalicija 29,8 posto potpore birača. HDZ nije izgubio potporu, ali je SDP, čini se, iz mjeseca u mjesec "nagrizao" to jest otimao birače Živom zidu, Orahu i ostalim strankama u centru.  

Stoga i ne čudi da Živi zid sa 7,4 ili Orah sa 5,1 blago gube potporu. Most je na 3,3, a Bandićeva stranka na 3,1. I one bi mogle odlučivati da su sada izbori.

Ostale stranke zajedno imaju 9,1 posto birača. Bolje reći – te stranke imaju po jedan posto. Za neku drugu stranku glasovalo bi 0,6 posto birača dok je neodlučnih  11,1.

HDZ-ova koalicija od travnja 2014. bila je uvijek u prednosti i stalno ju je povećavala, na trenutke je vodila i sa 10 posto razlike. Ovo je prvi put, otkad se rejting dviju koalicija mjeri, da su izjednačene.

HDZ je i dalje najjača stranka sa 27,5 posto potpore, a SDP je na 24,2 posto potpore. HDZ tri mjeseca bilježi blagi pad, a SDP rast. Ili, razlika je u tri mjeseca sa 12 svedena na 3 posto u korist HDZ-a.

HDZ trenutačno ima prostor za prikupljanje birače od 30,8 u najboljemu, do 24,2 u najgorem slučaju. SDP trenutačno može računati na najmanje 21 posto, a najviše na 27,4 posto birača.

Živi zid ima potporu od 6,6, a OraH od 6,1 posto. I dalje su u blagom padu. Još u siječnju Živi je zid imao 14,6 posto potpore. Za OraH stanje je još gore, oni su u studenom imali 18,5 posto biračke potpore.

Most trenutačno uživa potporu od 2,8 posto, HSS od 2,4, a Bandićeva stranka od 2,2 posto birača. BUZ ima potporu od 1,9 posto, a istu podršku ima i HNS. Laburisti su na 1,7 a Reformisti na 1,6 posto. HSP je na 1,4 posto potpore birača, a Josipovićeva Naprijed Hrvatska na 1,3 posto. IDS je na 1,2, HSU na 1,1.

HDSSB, koji je još početkom godine imao i do 4 posto, listopad završava na 0,9 posto, a SDSS je na 0,6 posto. Radnička fronta je na 0,5 posto, a HSP Ante Starčevića na 0,5. Konzervativci Ruže Tomašić su na 0,3 posto potpore. Kerumova stranka ima 0,2. HSLS je također na 0,2 posto potpore, baš kao i Hrast. Don Ivan Grubišić ima potporu od 0,2 posto. Hrvatska Zora je na 0,1 posto, a za neku Drugu stranku glasalo bi 0,5 posto birača. Neodlučnih je 12,1 posto.

Vladine poteze ne odobrava 66 posto birača, a odobrava ih 25 posto. Od prosinca prošle godine broj pesimista se smanjuje, a raste broj onih koji odobravaju politiku Vlade. Primjerice, tada je Vladine poteze odobravalo 10 posto birača. Čak 9 posto birača ne zna ništa o potezima Vlade.

I smjer Hrvatske loš je godinama. Da zemlja ide u lošem smjeru, misli 68 posto birača, a da ide u dobrom, misli 23 posto birača. Čak 9 posto birača ne zna kakav je smjer naše zemlje. I tu od prosinca raste broj optimista, a opada broj pesimista. Ipak i dalje smo pesimistična zemlja.

>> HDZ uvjerljivo prvi, ali blago pada, a SDP u porastu

Komentara 427

Avatar marnie
marnie
19:35 24.06.2015.

Počela je propagandna mašinerija svoj posao, sjetite se Josipovića.

Avatar MilaneseBolognese
MilaneseBolognese
19:37 24.06.2015.

Naručena i izlažirana anketa koja služi formiranju, a ne istraživanju javnog mnijenja. Smiješan je podatak da antihrvatska koalicija vodi nakon svega što su učinili da unište Hrvatsku, a onda s druge strane njezine poteze ne podržava čak 66% birača! Takvog manipuliranja nema ni u Sjevernoj Koreji! Onaj tko nakon svega da glas za ovu vladu i Milanovića nema niti malo samopoštovanja!

MA
Manolo46
19:39 24.06.2015.

Dosadan je više i taj Bago i uvijek netočni i neprecizni bagometar plus puls. HDZ će pobjediti na idućim izborima, i to je tako bez obzira na netočne i već pomalo dosadne ankete.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije