ostala na mjestu

Čudo među ruševinama: Zgrada kulturnog centra u Turskoj ostala netaknuta nakon potresa

Foto: visitcommagene.com
1/3
Autori: Vecernji.hr, Hina
14.02.2023.
u 09:45

Radi se društvenom domu Commagene u Adıyamanu koji je prva pametna zgrada sagrađena od Ministarstva industrije i tehnologije i to sredstvima EU te u skladu s EU zakonodavstvom

Niz razornih potresa koji su pogodili područja u Turskoj i Siriji usmrtili su desetke tisuća ljudi, a još je više obitelji ostalo bez krova nad glavom. I dok spasioci i dalje traže preživjele, svi se trenutno čude jednoj zgradi koja je ostala u potpunosti netaknuta.

Naime, radi se društvenom domu Commagene u Adıyamanu koji je prva pametna zgrada sagrađena od Ministarstva industrije i tehnologije i to sredstvima EU te u skladu s EU zakonodavstvom. Zgrada je toliko dobro sagrađena da ni potres jačine 7,8 po Richteru nije uzdrmao njene temelje, kao ni prozore na zgradi, prenosi turski Cumhuriyet.

Adıyaman je inače grad na jugoistoku Turske koji se nalazi tek 150-tinjak killometara od epicentra potresa kod Gaziantepa.

Gradnja doma započeta je 2020., a otvoren je u rujnu 2022. godine. Iza nje stoje arhitekti Yavuz Özkaya i Sinan Erbuğ, dok je sama zgrada pod kontrolom grada Adıyaman. 

Inače, turski mediji navode da se spasioci nadaju da će pronaći preživjele na nekoliko lokacija u pokrajini Karamanmaras, Adijaman i Hataj, gdje ima znakova života ispod ruševina.

Ali u južnom gradu Antakiji, bageri su počeli rušiti teško oštećene zgrade i čistiti ruševine. Plava svjetla vozila hitne pomoći osvijetlila su polumračne ulice u kojima još nije bilo struje, a miris dima ispunjavao je zrak.

Stotine ljudi svakodnevno napuštaju grad, a oni koji ostaju okupljaju se oko vatre na uglovima ulica i u parkovima te spavaju u šatorima ili automobilima.

>> VIDEO Snimke dronom pokazuju ogromne pukotine na autocesti u Kahramanmarasu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije