Mittermayer

Cvitan je zatražio da ne radim 
kao sudac

Foto: Marko Prpić/Pixsell
10.04.2014.
u 21:00

Sudac Mittermayer ispričao je da ga je u listopadu 2008. pozvala Rigljan i rekla mu da ga raspoređuje za prvostupanjskog suca Kaznenog odjela i da je zaslužio više jer uživa ugled i ima gard, što je najvažnije

Sudac istrage Oliver Mittermayer, koji tužbom od države traži 100.000 kuna zbog diskriminacije koju je, smatra, trpio na zagrebačkom Županijskom sudu godinu i tri mjeseca, jučer je svjedočio pred sucem Damirom Čotićem. Odlukom tadašnje predsjednice suda Mirjane Rigljan, tvrdi, određeno je da kao sudac obavlja poslove istražnih radnji, koje u praksi obavljaju sudski savjetnici.

Diskriminacija je prestala 1. rujna 2011. Sudac Mittermayer ispričao je da ga je u listopadu 2008. pozvala Rigljan i rekla mu da ga raspoređuje za prvostupanjskog suca Kaznenog odjela i da je zaslužio više jer uživa ugled i ima gard, što je najvažnije.

– Kad vam netko uputi takve hvalospjeve premještaj sam trebao shvatiti kao nagradu, ali nakon što sam otišao na bolovanje izuzela mi je spise iz referade i rekla suradnici da je nalog došao s vrha. U srpnju 2012. saznao sam da je to zatražio ravnatelj USKOK-a Dinko Cvitan. Inače, 2009., dok sam bio na godišnjem, suradnica mi je rekla da me zvao Cvitanov punac Mato Orešić, kojeg znam od 1985. Sastali smo se, poveo je razgovor o ostavci Sanadera i rekao da su potrebni beskompromisni suci i da bih se mogao uključiti. Rekao sam da se meni ne dodjeljuju uskočki predmeti i odbio ponudu jer mislim da sudac treba raditi po savjesti, neovisan o obrani i optužbi – svjedočio je, dodajući i da ne može reći da bi takav njegov stav izazvao nečiju zlu nakanu. U istragu ga je Rigljan vratila 2010.

>> Degradacija suca Mittermayera: 'Taj posao nije manje vrijedan od drugih'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije