izbori u srbiji

Dačić želi biti siguran da će dobiti mjesto premijera

'People wait for a bus near a pre-election billboard of the Socialist party leader Ivica Dacic in Belgrade May 7, 2012. The Socialist Party of late strongman Slobodan Milosevic held the key to power i
'MARKO DJURICA'
08.05.2012.
u 21:49

Dačić kaže da bi bilo logično da jedan koalicijski partner ima predsjednika, a drugi premijer

Ivica Dačić, čelnik Socijalističke partije Srbije, želi s Borisom Tadićem i njegovom Demokratskom strankom o sastavljanju vlade razgovarati prije drugog kruga predsjedničkih izbora. Tadić i DS, s druge strane, o tome žele razgovarati poslije drugog kruga koji se održava 20. svibnja. Dačić im poručuje da on nikoga ne ucjenjuje, već samo želi što prije postići dogovor.

- Logično je da jedan član buduće vladajuće koalicije ima predsjednika, a drugi premijera. Politički odnosi su se promijenili. DS i SNS su dosta izgubili, a mi smo udvostručili broj glasova, za nas je glasovalo više od pola milijuna građana i to je politička realnost - kazao je Dačić koji je naglasio da podrškom jednom predsjedničkom kandidatu oni ulaze u veliki rizik zato jer postoji mogućnost da taj kandidat izgubi na izborima.

Jamstvo ravnopravnosti

Scenarij koji je za Dačića i njegove koalicijske partnere neprihvatljiv i koji bi smatrali ucjenom jest da DS od njih traži da ima i predsjednika i premijera. On naglašava da bi barem načelni pregovori o vladi SPS-u jamčili ravnopravan položaj u budućoj koaliciji.

No ipak, on je dao neizravnu potporu Tadiću izjavom da ne može koalirati s nekim s kime ne dijeli neke temeljne političke ciljeve kao što je približavanje EU i čvrsti stav o Kosovu.

Potpore Tadiću

U međuvremenu stižu potpore Borisu Tadiću za drugi krug predsjedničkih izbora - jučer su ga podržali lider liberala Čedo Jovanović i lider Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković.

Tomislav Nikolić pozvao je svoga protivnika Borisa Tadića na televizijsko sučeljavanje, i to već danas.

- Vidim da bivši predsjednik sumnja u moju čast i poštenje. Pozivam ga da na sučeljavanje ponese sve knjige i dokumente i da pokaže što ima, a ja ću učiniti isto. Želim to konačno raščistiti jer želim biti predsjednik svih građana - kazao je Nikolić te naglasio da u drugom krugu ne očekuje potporu stranaka, već građana Srbije koji su \"žedni i gladni promjena\".

Komentara 2

OB
-obrisani-
22:18 08.05.2012.

Mali soba??? premijer ?? Jel to onaj koji je nešto slavio s \"vođom\" huliganske skupine? Blago srbima s ovakvim političarima.

DU
Duncan
23:44 08.05.2012.

Dačić je dobitnik: dobiće šupalj nos do očiju! Da vas pitam nešto? Bi li se mali debeli Dači mogao usuditi da napravi koaliciju sa Tomom Nikolićem? Kad je video, kako mu je mentor Slobo prošao? Jedini koji pred svijetom smijeje napravit koaliciju sa Nikolićem je Boris Tadić, jer bi tada svi znali da je to samo u svrhu kroćenja divljaka, pa ne bi bilo konsekvenci po Srbiju, koje bi krivac kasnije nužno morao platit. (A Nikolić bi u toj shemi po liberalizmu nadmašio sve demokrate, jer mu treba siguran izvor prihoda, na dulje vrijeme.) Zato je Dačijev ucenjivački potencijal vrlo mali, i ravan je onom koji je onomad imao Koštunica, pa sa njim otišao u materinu, za sva vremena. Dači će biti onaj „buca što je prao zubiće“ i koji će zato dobiti malo više od onog što sada ima. Ali tu nije kraj. Srbija mora – sama za sebe – jednom za svagda, da rasčisti sa ovakvim udbaškim obmanama!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije