Skandalozni bankari

'Dajte nam sedam milijardi eura, koje nikad nećemo vratiti'

banka
Reuters/ PIXSELL
26.06.2013.
u 07:30

Kada je 2008. počela bankarska kriza, Irski bankari su se interno još i zezali s očajničkim mjerama pomoći i naporima

Kada je 2008. počela bankarska kriza, Irski bankari ne samo da su znali da nikad neće vratiti bailout kredite koje im je država davala kako bi spasila banke nego su se interno još i zezali s očajničkim mjerama pomoći i naporima koje je ulagala cijela zajednica kako bi spasila banke. Pokazuje to snimka razgovora Johna Bowa i Petera Fitzgeralda, dvojice visokih direktora Anglo-Irske banke snimljena prije pet godina, a do koje je ovih dana došao irski Independent.

"Mi kreiramo uvjete"

– Otišao sam u središnju banku i rekao: "Gledajte, treba nam u ovome trenutku sedam milijardi eura. Nemamo vam što dati zauzvrat osim kolaterala". Ujedno sam im dao i popis uvjeta prema kojima nam moraju osigurati taj novac – rekao je Bowe u telefonskom razgovoru sa svojim kolegom.

Na to je Fitzgerald upitao je li tih sedam milijardi eura samo premosnica, a Bowe je potvrdio.

– Da, premosnica dok ne budemo mogli platiti. A to će biti nikad – ustvrdio je Bowe pucajući pritom od smijeha. Iz cijelog je razgovora koji u Irskoj već poprima razmjere prvorazrednog skandala vidljivo kako su predstavnici velikih banaka oko malog prsta motali cijelu irsku vladu kao i njihovu središnju banku. To je išlo do te mjere da su banke same nametale uvjete prema kojima će primiti novac namijenjen bailoutu. A iako su bankari znali da nikad neće vratiti novac, uvjete su namjerno krojili što je moguće teže za državu.

– Mislio sam da će morati promijeniti gaće kada vide koje smo im uvjete posla pripremili i nisam se prevario. Kad sam im predao naš popis uvjeta, gledali su me nijemo i samo gutali slinu. Malo sam im potom objasnio kako imamo više od 100 tisuća štediša u Irskoj i ako ne ispune naše uvjete, ostaju bez svog novca. A to nije mali broj birača – objašnjava Bowe tijek "pregovora" u Središnjoj irskoj banci.

Nezasitni bankari

Anglo Irska banka koja je i otvorila bankarsku krizu u Irskoj u to je vrijeme bila najveća novčarska institucija na otoku. Nekoliko mjeseci nakon što je snimka razgovora nastala, u prosincu 2008. priznali su da, osim već poznatih financijskih teškoća zbog kojih su i dobili bailout imaju skrivenih zajmova u vrijednosti od 87 milijuna eura, što je potaknulo paniku na burzama, a potom i nacionalizaciju te potpuno gašenje banke koja je integrirana u Irsku rezolucijsku korporaciju. Teška situacija direktorima je bila poznata i vrlo je jasno kako im nije bio cilj stati na samo sedam milijardi eura pomoći, već je to bio samo početak pomoći koju su planirali izvući od Irske središnje banke, ali i MMF-a.

– Pa i ti i ja znamo kao nam sedam milijardi dolara nije dovoljno, trebam više od toga. Ali nisam ih odmah htio bacati u očaj. Kad isplate novac, tražit ćemo još – rekao je Bowe.

>>'Za svjetsku ekonomsku krizu odgovorni bankari na kokainu'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije