USTAŠKE PJESME I HOS

Dalija Orešković o povorci uoči Thompsonovog koncerta: 'Splitska Riva 2001., plinske boce 2015., Imotski 2024.'

Jako osiguranje i bakljade uoči koncerta Marka Perkovića Thompsona u Imotskom
Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL
1/5
09.08.2024.
u 09:27

Tisuće obožavatelja koji su stigli na koncert ovog utorka moglo se čuti kako prolaze ulicama, pjevajući ustašku pjesmu ''Evo zore, evo dana'', a uz HOS-ove majce, netko je na spomenik Tinu Ujeviću stavio HOS-ovu zastavu i šešir

''Splitska Riva 2001., plinske boce u Savskoj 2015., Imotski 2024.'', objavila je saborska zastupnica Dalija Orešković na društvenim mrežama ovg četvrtka uoči drugog koncerta Marka Perkovića Thompsona, aludirajući na uzvike koji su se mogli čuti uoči prvog koncerta prije tri dana. Podsjetimo, tisuće obožavatelja koji su stigli na koncert ovog utorka moglo se čuti kako prolaze ulicama, pjevajući ustašku pjesmu ''Evo zore, evo dana'', a uz HOS-ove majce, netko je na spomenik Tinu Ujeviću stavio HOS-ovu zastavu i šešir. 

Inače, ovo je kritizirao i predsjednik Zoran Milanović, navodeći kako ustaški pozdravi, obilježja i pjesme ne smiju imati mjesta u današnjoj Hrvatskoj. ''Zahvaljujući Vladi Andreja Plenkovića, ustaški pozdrav dobio je dvostruke konotacije, a zapravo su tako otvorena vrata svima onima koji žele zloupotrijebiti uspomenu na hrvatske branitelje iz Domovinskog rata'', objavio je ranije. 

Inače, Orešković se u svojoj objavi na X-u referirala na neke od značajnijih prosvjeda branitelja koji su se odigrali nakon Domovinskog rata. Jedan od njih dogodio se početkom 2001., kada su se branitelji okupili u Splitu povodom kaznenog progona Mirka Norca zbog ratnog zločina u Gospiću. Ovaj prosvjed smatra

Uz to, jedan od većih prosvjeda, na koji se referira i Orešković, dogodio se 2015. kada su branitelji prethodno mjesecima prosvjedovali ispred Ministarstva branitelja, ispred kojeg su podignuli šatore. Mjesecima nakon, tijekom svibnja te godine, branitelji su prosvjedovali na Markovom trgu ispred Vlade, a u jednom trenutku u bijegu od policije pobjegli su čak u crkvu Sv. Marka. Oni koji su pak bili u šatorima u Savskoj su iznijeli plinske boce na ulicu i prijetili detonacijom.

POVEZANI ČLANCI:

>> FOTO Oduševio sve! Marko Perković Thompson održao svoj prvi samostalni koncert nakon dvije godine pauze

Jako osiguranje i bakljade uoči koncerta Marka Perkovića Thompsona u Imotskom
1/32

Komentara 2

MO
MOSAD
09:49 09.08.2024.

Citirat cu riječi sv.Ivana Pavla:HRVATSKA MLADEŽI BOG VAS BLAGOSLOVIO!!!

Avatar Moodleen
Moodleen
19:59 09.08.2024.

Ma iiiizuuuuzeeetno je važno kaj veli ova orehnjača-krampusnjača! A da joj neko donira ogledalo i objasni čemu ono služi?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije