Visoke temperature i vlaga koje su prisutne ove zime zadaju muke nakon kolinja, posebno onima na području Cetinske krajine koji su kolinje obavili tradicionalno.
Već se može čuti kako je dio butova koji su trebali postati slasni pršuti propao, piše Slobodna Dalmacija. Tome svjedoče odbačeni butovi u kontejnerima za smeće, kanalima u Sinjskom polju ili drugim divljim odlagalištima, a pokvareno meso baca se pod okriljem noći.
Računa se da je u pušnicama oko 14-15 tisuća obrađenog mesa od tovljenika, a prema gruboj računici radi se o više od dva milijuna kilograma svježeg svinjskog mesa, to jest, više od dvije tisuće tona.
Kako je za Slobodnu Dalmaciju objasnio dr. veterinarske medicine Ante Madir, u pripremi svinjskog mesa za sušenje najvažnije je osigurati da obrađeni svinjski but u sredini bude ohlađen bar na četiri stupnja Celzija i da se održava dok je meso u soli. Na taj način eliminira se rast i razmnožavanje mikroorganizama koji u toj fazi u mesu izazivaju nepoželjne procese.
S obzirom da domaćinstva nemaju rashladne komore meso je moguće ohladiti 'ledenim bombama' na način da se plastične boce s vodom zamrznu u škrinji te se rasporede s mesom u soli. Madir upozorava i da velike greške nastaju tijekom dimljenja jer se loži u samim pušnicama, čime se povećava temperatura.
Pogledajte i galeriju: Ove namirnice nikako ne smijete podgrijavati!
ma gdje su točno odbačeni, nemogu naći ni jedan...