važna razlika

Nije svaki dalmatinski pršut 'dalmatinski'. Evo što biste trebali znati

Dalmatinski pršut
Nikola Zoko
14.11.2017.
u 09:06

Propisana je čak i vrsta drveta koja se upotrebljava prilikom dimljenja, a to su grabovina, bukva i hrastovina.

"Ne može svaki pršut proizveden u Dalmaciji nositi ime dalmatinski. Ta čast pripada samo onom koji je proizveden po strogoj specifikaciji i zaštićen EU oznakom zemljopisnog podrijetla“, objašnjava Vlade Prančić, vlasnik tvrtke Smjeli iz Dugopolja koji dalmatinski pršut prodaje i u Zagrebu.

Dalmatinski pršut
1/7

Dodaje kako je specifikacijom strogo propisana svaka pojedina faza proizvodnje kroz parametre koji se moraju poštovati.

„Propisana je čak i vrsta drveta koja se upotrebljava prilikom dimljenja, a to su grabovina, bukva i hrastovina. Ovo je jedan od rijetkih proizvoda koji u sebi ne sadrži nikakve aditive, konzervanse i bojila, a važno je i istaknuti da bez obzira na podrijetlo sirovine ona mora biti visoke kvalitete“, ističe Vlade, kojem su znanje u proizvodnji pršuta prenijeli otac i djed. U njihovoj konobi u Dugopolju nikad nije nedostajalo pršuta, a najbolji primjerci iznosili su se u posebnim prigodama i za vrijeme blagdana.

U odličnim uvjetima i idealnom prirodnom okruženju, po toj tradicionalnoj recepturi i pod sloganom "kao nekad", nastaju pršuti Smjeli koji su zaveli najzahtjevnija nepca i poznavatelje ove tražene dalmatinske delicije.

Pogledajte i video koje supernamirnice biste trebali imati u svom domu...

Komentara 7

MA
MarkoKosmicki
10:02 14.11.2017.

dalmatinski prsut,pa oni nemaju dve ipol krmace,to je svinjski but iz madjarske,rumunjske poljske itd.obradjen u dalmaciji

Avatar -zztop-
-zztop-
10:17 14.11.2017.

Kako se uopće može zvati dalmatinski kad i nije iz Dalmacije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije