REGISTAR ZAKLADE ANA RUKAVINA

Damir (16) ujedinio Vukovarce, mnogi se odazvali važnom pozivu: 'Svi u sebi nosimo lijek za nekog oboljeloga'

Foto: RTL/Branimir Bradarić
1/6
13.08.2024.
u 15:02

Među građanima koji su se odazvali bilo je onih koji su tek napunili 18 godina, ali i onih starijih, građana s istoka Hrvatske, zaposlenika gradske uprave, županije, gradskih tvrtki, vojske...

Damir Pejić (16) i njegove riječi kako su mu za dalje liječenje neophodne matične stanice donora ujedinio je građane Vukovara i okolice koji su danas došli u vukovarski Dom zdravlja kako bi dali krv i upisali se u Registar Zaklade Ana Rukavina. Veliki broj mladih odazvao se pozivu Damira, ali i Zaklade kako bi se pronašao donor matičnih stanica što bi mladom Vukovarcu omogućilo da ozdravi i vrati se u svoj Vukovar.

- Jako je lijep osjećaj kada znaš da nekome možeš pomoći, a ako i ne budem među potencijalnim donorima bitna je dobra volja. Ovo mi jako puno znači. I ranije sam davala krv i imala sam želju da se upišem u Registar Zaklade Ane Rukavine, ali nisam nikako uspijevala. Damirova priča je bila ta poslije koje sam rekla da je to to i sada mogu reći da mi je drago – rekla ja Katarina Knežević.

Među građanima koji su se odazvali bilo je onih koji su tek napunili 18 godina, ali i onih starijih, građana s istoka Hrvatske, zaposlenika gradske uprave, županije, gradskih tvrtki, vojske... Među njima je bilo i onih koji su već dobrovoljni darivatelji krvi, ali i onih koji po prvi put daju krv. Sve njih su dirnule riječi mladog Vukovarca kojemu je nedavni preminula i majka te sada ima samo baku. Damir je inače učenik Srednje strukovne škole Marko Babić iz Vukovara. Na sličan način govorili su i ostali građani koji su se odazvali pozivu Zaklade napominjući kako je ovo za njih minimalno koliko mogu učiniti, ali da to nekome drugome jako puno znači i može mu možda spasiti život. Postupak upisa u Registar je jednostavan. Nakon ispunjavanja potrebnih podataka i davanja krvi, što sve zajedno traje par minuta, uzete epruvete krvi se šalju na tipizaciju u Zagreb poslije čega će se znati je li netko potencijalni donor za Damira ili nekoga drugoga ili ne. Svi oni ostaju upisani u Registar tako da ih se može pozvati u bilo kojem trenutku ako uzeti uzorci budu odgovarali. Po riječima voditeljice Ureda Zaklade Ane Rukavina Sandre Zeljković tipizacija traje oko dva tjedna.

VEZANI ČLANCI:

- Zadovoljni smo radi velikog odaziva građana iz Vukovara i okolice koji svi zajedno daju nadu u ozdravljenje Damiru, ali i drugim oboljelima. Uvijek ističemo kako svi u sebi nosimo lijek za nekog oboljeloga te da nije teško postati potencijalni donor – rekla je Zeljković. Napomenula je kako je šansa za pronalazak donora jedan na prema 100.000, ali i da se donor uvijek pronađe te da je jako važno što više širiti broj ljudi upisanih u Registar.

- Iz hrvatskog Registra pronašli smo donore za ukupno 180 oboljelih i to za njih 129 iz Hrvatske i 41 iz inozemstva. Zaklada Ana Rukavina djeluje više od 18 godina i u naš Registar je do sada upisano 65.701 građanin od kojih je njih 64.200 upisano u svjetski registar koji broji više od 42,3 milijuna uzoraka – rekla je Zeljković.

Nikolina Božanović koja radi u laboratoriju Doma zdravlja Vukova rekla je kako je i ovo uzimanje uzoraka kao i svako drugo vađenje krv s tim da se uzima samo jedna epruveta. Kaže kako sve završava vrlo brzo i da je bezbolno te da je jedino različita analiza koja se obavlja. Ravnatelj Doma Zdravlja Vukovar Zvonimir Gvozdanović rekao je kako je sretan kada vidi koliko se ljudi, među kojima puno mladih, odazvalo pozivu Zaklade za upis u Registar.

- To je naše poslan je. Nadamo se kako će biti pronađen donor našem Damiru kao i nekim drugim oboljelima. Nema svetijeg od toga da nekome spasite život - rekao je Gvozdanović.

 

GALERIJA Novi most u Hercegovini izgleda nestvarno: Pogledajte što se dogodi kad njime prođe 12 kamiona s punim teretom
1/16

Komentara 1

ŠS
Štap sa glavom
17:06 13.08.2024.

Treba napisati zbog objektivnosti kako su prihvatljivi donori punoljetne osobe do 40 godina. U nekim državama gornja dobna granica je i manja od 40 godina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije