Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRATITE UŽIVO

Plenković kritizirao Milanovića zbog neobilježavanja Dana državnosti: Iskazuje prijezir prema ključnim danima

Zagreb: Članovi Vlade položili su vijence kod Spomenika domovini
Foto: Marko Juric/PIXSELL
1/21
30.05.2024.
u 11:16

Prije 34 godine, 30. svibnja 1990., konstituiran je prvi demokratski, višestranački Sabor i potvrđena njegova povijesna uloga u očuvanju hrvatske državnosti

*Danas osim Tijelova obilježavamo i Dan državnosti
*Plenković, Jandroković i članovi Vlade položili su vijence ispred KD Vatroslava Lisinskog 
*Misa za Domovinu održala se u crkvi sv. Marka u 10 sati
*Organiziran prigodni program u Rekreacijsko-sportskom centru na Jarunu u 16 sati
*Održava se svećani koncert u Hrvatskome narodnom kazalištu (HNK) u 20.15 sati
*U Vukovaru položeni vijenci i služi se misa i procesija do kapelice sv. Roka u 10 sati

 

Tijek događaja:

11:15 - Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomen obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata danas je i u Vukovaru obilježen Dan državnosti. Župan Vukovarsko – srijemske županije Damir Dekanić rekao je kako su i ove godine došli na Memorijalno groblje odati počast zaslužnima za slobodu Hrvatske rekavši kako je Dan državnosti najbolja prilika za to.

- Riječ je o danu kada je uspostavljena moderna hrvatska država. Osim Dana državnosti obilježavamo i Dan branitelja Vukovarsko – srijemske županije – rekao je Dekanić koji je pozvao građane i da na današnji dan istaknu hrvatske državne zastave na svojim kućama.

Počast na Memorijalnom groblju danas je odalo i izaslanstvo Grada Vukovara koje je predvodio gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

- Na današnji dan ostvaren je višestoljetni san o neovisnoj Hrvatskoj i zalaganje cjelokupnog hrvatskog naroda koje je kulminiralo s Domovinskim ratom. Na čelu tog procesa bio je prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman i hrvatski branitelji, ali i svi građani koji su sanjali neovisnu Republiku Hrvatsku – rekao je Penava.

Dodao je i kako je Memorijalno groblje u Vukovaru simbol te borbe i zalaganja kao i da dolaskom na vukovarsko groblje postaje jasno koliko je zapravo stvaranje slobodne Hrvatske bilo zahtjevno te koliko je postignuće da hrvatski narod ima svoju državu, u svojim granicama i svojim demokratskim sustavom.


10:50 - Predsjednik Sabora Gordan Jandroković i premijer Andrej Plenković položili su u četvrtak vijence kod Spomenika domovini u povodu obilježavanja Dana državnosti te naglasili da je nakon ostvarenja svih strateških ciljeva nužno očuvati stabilnost i omogućiti rast standarda građana.

Predsjednik Hrvatskog sabora, kao i predsjednik Vlade čestitali su građanima Dan državnosti te u izjavi novinarima podsjetili na događaje od prije 34 godine, 30. svibnja 1990., kada je konstituiran prvi demokratski, višestranački Sabor, kao i na događaje koji su uslijedili, odnosno agresije na Hrvatsku, te uputili zahvalu prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu i hrvatskim braniteljima na slobodi koju su ostvarili za hrvatski narod. Od tada pa do danas, rekao je Jandroković, Hrvatska je prošla proces međunarodne afirmacije, čvrsto se integrirala u euroatlantske integracije članstvom u schengenskom prostor i eurozoni, odnosno, kako je istaknuo, ostvarili smo sve velike ciljeve koje smo kao zadatak dobili od hrvatskog naroda.

"Danas je zadaća svih onih koji upravljaju državom, koji se bave javnim poslovima, učiniti sve kako bi hrvatski narod, hrvatski građani, živjeli u sigurnosti, u stabilnosti, kako bi rastao životni standard hrvatskih građana, kako bi se unaprijedilo i naše pravosuđe i zdravstvo, kako bi Hrvati bolje živjeli", naglasio je.

Imamo još dosta posla, svijet se jako primijenio u 34 godine, postao je neizvjesniji, nesigurniji, i stoga, napomenuo je predsjednik Sabora, Hrvatska mora biti snažna, čvrsta, sigurna država, koja jamči dobar i kvalitetan život svojim državljanima.

POVEZANI ČLANCI:

Premijer Plenković naglasio je da je Dan državnosti najvažniji blagdan, dan "koji otjelovljuje višestoljetne težnje hrvatskoga naroda za svojom državom, simbolično na dan kada je konstituiran prvi višestranački Sabor u demokraciji, u suvremenoj Hrvatskoj, koji je bio preteča svih drugih važnih dana i odluka".

U ovih nešto više od tri desetljeća hrvatske slobode i samostalnosti, dodao je Plenković, prošli smo kao narod zaista velik i trnovit put, put oslobađanja hrvatskih okupiranih područja u obrambenom, ali i pobjedničkom Domovinskom ratu, put stvaranja institucija, kreiranja tržišnoga gospodarstva i međunarodnog pozicioniranja Hrvatske te njezine afirmacije "koju zaokružujemo upravo u ovim godinama kada naša generacija ima odgovornost da upravlja Hrvatskom na temelju povjerenja hrvatskoga naroda".

"Zato je važno da kao mlad narod, u smislu međunarodnoga priznanja, obilježavamo svoje važne dane koji svima, a osobito mladima generacijama šalju poruku o  svom identitetu, državi, kulturi, baštini, povijesti i naslijeđu. Zato želim da svi zajedno u budućnosti, a osobito u ovom novom sazivu Sabora i radu Vlade, učinimo napore za još snažnije hrvatskog gospodarstvo, otpornije, agilnije, u ovako zahtjevnim međunarodnim okolnostima", dodao je.

Za više očuvanja socijalne kohezije, naglasio je premijer, za iskazivanje solidarnosti i pomoći onima koji su najranjiviji u društvu te da steknemo jednu novu razinu demokratske kulture u zemlji. "Kako i priliči državi koja je ostvarila sve svoje strateške ciljeve i koja je vječno zahvalna hrvatskim braniteljima, a posebno vizonaru državniku, prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu", naglasio je.

Jadnroković i Plenković su se osvnuli i na predsjednika Zorana Milanovića, prenosi N1.

- Ako netko ne obilježava Dan državnosti države kojoj je formalno predsjednik, to znači da ne poštuje zakone niti ključne dane i ne treba se čuditi da krši Ustav u vremenu parlamentarnih izbora i ne poštuje temeljne vrednote. Onaj tko dođe i pokaže poštovanje, poštuje hrvatske zakone i ključne dane. Onaj tko ne dolazi i ne poštuje, taj iskazuje prijezir prema ključnim danima koji su zakonom definirani - poručio je Plenković. 


7.00 - Hrvatska slavi Dan državnosti - prije 34 godine, 30. svibnja 1990., konstituiran je prvi demokratski, višestranački Sabor i potvrđena njegova povijesna uloga u očuvanju hrvatske državnosti. Posebno, svečarsko raspoloženje vladalo je tog 30. svibnja diljem Hrvatske, osobito na zagrebačkom Trgu svetog Marka. Nakon desetljeća komunističke vlasti i jednoumlja, u Saboru su se okupili zastupnici izabrani na demokratskim i višestranačkim izborima koji su održani u dva kruga, u travnju i svibnju 1990., i na kojima je pobijedio HDZ.

POVEZANI ČLANCI:

Komentara 111

BA
bacenheider
12:39 30.05.2024.

On bi slavio dan kad je sdp napustio sabornicu,a dan kad se donosila odluka o napustanju jugoslavije.I sdp nam je nametnuo dan drzavnosti, dan kada su oni napustili Sabor.

Avatar Jaglun08
Jaglun08
11:15 30.05.2024.

Slučajna država,slučajan Milanović,slučajan dan državnosti,slučajno izabran presjednik.Svijet se pita dali je moguće da presjednik ne priznaje ,sveti datum,dan državnost.

XX
XXXL
11:50 30.05.2024.

Više nego sramota, da Predsjednik države ignorira Dan državnosti, s time izrazuje da nije predsjednik te države. Fuj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije